Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Γυμναστική για μοναδικούς τύπους στην παραλία.

Αν το παιδί σας δεν είναι από τους τύπους που απολαμβάνουν το μπάνιο στη θάλασσα και το παιχνίδι με τα κουβαδάκια στην αμμουδιά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να περάσετε υπέροχα. Εμείς το τελευταίο Σαββατοκύριακο παίξαμε με τα «ίχνη», τις πατημασιές που άφηναν όσοι περπατούσαν στην ακροθαλασσιά. 

- Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε ποιος άφησε κάθε πατημασιά, χρησιμοποιώντας –φυσικά- επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία και μια μικρή δόση φαντασίας. Έτσι, εντοπίσαμε ένα μικρόσωμο βιαστικό και χοντρούλη σκυλάκο που άφηνε βαθιά πατουσο-ίχνη το ένα πολύ κοντά στο άλλο, ένα πουλάκι που προσγειώθηκε για λίγο για να δροσιστεί πριν συνεχίσει το μακρινό του ταξίδι, μια κυρία με μεγάλες σαγιονάρες που πήγαινε βιαστικά ακούγοντας μουσική και έναν ψηλό αθλητή – με τεράστιες πατημασιές και ακόμα μεγαλύτερο διασκελισμό- που έτρεχε για να κάνει προπόνηση για τους αγώνες. 

«Νταντάδες της γειτονιάς»: Έρχονται με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Ξεκινάει ο σχεδιασμός και η πιλοτική εφαρμογή της δράσης "νταντάδες της γειτονιάς" για την ισότητα στην εργασία και την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκης Δανδόλου, τη σχετική πρόσκληση έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και καλούνται, από σήμερα, φορείς των δήμων και των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου να σχεδιάσουν και να αναδείξουν τους σχετικούς τοπικούς φορείς που θα αναλάβουν τη στελέχωση και την, καταρχήν πιλοτική, επιδοτούμενη φύλαξη παιδιών έως 12 ετών.

Στην υβριδική TV του Open τα Education Leaders Awards 2020

Τα φετινά Education Leaders Awards, παρά το αιφνιδιαστικό ξέσπασμα της πανδημίας, συγκέντρωσαν εξαιρετικές υποψηφιότητες από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και από κάθε περιοχή της Ελλάδας, διατηρώντας ακλόνητο τον σκοπό τους, που είναι να αναδεικνύουν και να επιβραβεύουν τις καλές πρακτικές στην Εκπαίδευση.

Ψάχνοντας τους αφανείς ήρωες της Ελλάδας : Οι οικογένειες που φιλοξένησαν Σερβόπουλα στη δεκαετία του 1990

Λιγότερο από τριάντα χρόνια πριν, τα Βαλκάνια μάτωναν από τον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο. Τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα για να μετατραπούν σε απλές σελίδες στην ιστορία. Ο ανθρώπινος πόνος είναι ζωντανός στη μνήμη των λαών που τον βιώσαν – ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των πιο ευάλωτων μελών τους: Των παιδιών. Αχτίδα φωτός για χιλιάδες Σερβόπουλα υπήρξε τότε η απλόχερη αγάπη και η στήριξη των ελληνικών οικογενειών που τα αγκάλιασαν, προσφέροντάς τους καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου. Τις ιστορίες αυτών των αφανών ηρώων αναζητά σήμερα η Αντιπροσωπεία της Σέρβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα.

Ε.Σ.Α.μεΑ. - Δήμος Αθηναίων: Πρωτόκολλο συνεργασίας για προσβασιμότητα και συνεχή διαβούλευση

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη 22 Ιουλίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο Δημαρχείο της Αθήνας. Παρόντες από την πλευρά της ΕΣΑμεΑ ήταν επίσης η Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας - συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ Μαρίλυ Χριστοφή και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Δημήτρης Λογαράς. 

Ξεκινούν στις 7/9 οι Εξετάσεις Ελλήνων του Εξωτερικού 2020 – Δείτε το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2020 καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Άποψη: Κώστας Λογαράς "Το Βατερλό της φετινής βαθμολόγησης"

Η βαθμολόγηση της «Γλώσσας και της Λογοτεχνίας» αποτελεί, κάθε χρόνο, ένα τεράστιο πρόβλημα. Αλλοτε αποδίδεται στη δυσκολία των θεμάτων κι άλλοτε στην ιδιαιτερότητα τού μαθήματος που το διαφοροποιεί απ’ όλα τα άλλα: στην πνευματική δημιουργία, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν απόλυτα κριτήρια αξιολόγησης (και ευτυχώς ). Ο Μπέρντραντ Ράσελ είχε πει ότι «ενώ οι μαθηματικοί προσπαθούν να συμφωνήσουν στα αποτελέσματά τους, οι φιλόσοφοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφωνήσουν». 

Τα παιδιά μιας άλλης εποχής (Που δεν θέλουμε να επανέλθει)

Το 1949 η Judith ήταν μόλις 6 χρονών. Μια μέρα αρρώστησε πολύ.
Τόσο πολύ που θυμάται τους γονείς της να την ντύνουν γρήγορα και να την βάζουν στο αυτοκίνητο τρέχοντας για το νοσοκομείο. Μόλις έφτασε στο Englewood Hospital στο Bridgeport οι γιατροί την τοποθέτησαν αμέσως μέσα στον «σιδερένιο πνεύμονα». Μια μηχανή που την κρατούσε στη ζωή παρέχοντάς της οξυγόνο αφού το σώμα της ξαφνικά παρέλυσε από το λαιμό και κάτω. Χρόνια αργότερα η μητέρα της θα της έλεγε πως εκείνο το βράδυ, οι γιατροί τους είχαν προειδοποιήσει πως δεν θα άντεχε ως το πρωί. Ο φόβος των γιατρών δεν ήταν υπερβολικός. Τη χρονιά που αρρώστησε η Judith, 42.000 παιδιά στην Αμερική κόλλησαν πολιομυελίτιδα και πάνω από 3000 πέθαναν.

Αδέσποτα σκυλιά θεραπεύουν παιδιά ΑμεΑ

Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι η ομάδα «Therapy dogs» – Η Τέρψη Πασχάλη ξετυλίγει στο Πινάκιο όλη την ιστορία και το γιατί πίσω από αυτό το υπέροχο εγχείρημα

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Λένε πως εκεί όπου ο Θεός δεν μπορούσε να είναι έστελνε τα σκυλιά για αυτό αν διαβάσει κανείς αντίστροφα την λέξη «dog» θα διαπιστώσει πως μετατρέπεται στην λέξη «god».

Πώς μιλάμε στο παιδί για την θλίψη;

Το αίσθημα της απώλειας, της θλίψης ή της απογοήτευσης είναι ένα αρνητικό συναίσθημα για το οποίο όμως θα πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί, αφού στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αυτό όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι μιλώντας στο παιδί να του εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται αλλά και να του μάθουμε παραγωγικούς τρόπους για να το εκφράζει και στην συνέχεια να το διαχειριστεί. Το παιδί μπορεί να αισθανθεί θλίψη είτε επειδή του λείπει ένα αγαπημένου του πρόσωπο, όπως οι φίλοι τους στις διακοπές, είτε επειδή ένιωσε ότι αδικήθηκε είτε επειδή μπορεί να απογοητεύτηκε επειδή δεν κατάφερε να επιτύχει σε κάτι που ήθελε.