Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου


Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Τ ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2009, που αφορούν τις εκδόσεις έτους 2008, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από το «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, ύστερα από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις, ως ακολούθως : 

Αποκριάτικο πάρτυ ΑΠΟΚΜ!


Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Κωφών Μακεδονίας σας προσκαλεί 
το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010 
στο αποκριάτικο πάρτυ 
που διοργανώνει στο χώρο του σωματείου (Κ.Παλαμά 14Α) 
και υπόσχεται πολύ κέφι, ασταμάτητο χορό και διασκέδαση. 
Υπάρχει διαγωνισμός καλύτερου καρναβαλιστή με βραβεία!

Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος 8 ευρώ (το πρώτο ποτό δωρεάν).


Διάλεξη με θέμα την ανθρώπινη αναπαραγωγή


Η Επιτροπή Νεολαίας της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα:
 "ανθρώπινη αναπαραγωγή" 
με εισηγητή τον Δρ Σταμάτη Παπαχαρίτου, Βιολόγο Αναπαραγωγής - Κλινικό Εμβρυολόγο MSc, Διοικητικό Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (Κ. Ε. Σ. Α. Υ. ), με σκοπό την ενημέρωση πάνω στις νεώτερες εξελίξεις στην ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Υλικό ημερίδας για κώφωση


Σε συνέχεια της χθεσινής ημερίδας σχετικά με την κώφωση, συγκεντρώσαμε ορισμένες από τι προτεινόμενες πηγές στις οποίες αναφερθήκαμε. Σε επόμενες αναρτήσεις  μας θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε συγκεκριμένες θεματικές (πχ θέατρο, ταινίες, βιβλία, λογισμικό κλπ).

Κατάλληλο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον για Κωφό παιδί (1) (2) (3) (4) 

Τραγούδια στην ΕΝΓ (1) (2) και άλλα...

Πρόγραμμα Προώθησης των Στρατηγικών της Δια Βίου Μάθησης «Pass the Light»

Δελτίο Τύπου 

Την Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly, και ώρα 9.30 - 14.00 ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της Δια Βίου Μάθησης μέσα από μία ανθρωποκεντρική, αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη στρατηγική», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις στρατηγικές της Δια Βίου Μάθησης. 
Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό θα απευθύνουν, η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Θεόδωρος Τσέκος και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, Ευθύμιος Μπάκας. 
Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) με τη συνεργασία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Κ.ΑΝ.Ε.Π.) της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Pass the light». 

Η ημερίδα θα προβληθεί ζωντανά μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr/rts

Διάλεξη «ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ:ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ»


ΔΙΑΛΕΞΗ με θέμα  «ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ:ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ»
Ομιλήτρια : Μαρία Παπαστρατηγάκη (Ιατροδικαστική Ψυχολόγος)
Το CAID, κέντρο Επιστήμης, Κοινωνίας & Τέχνης διοργανώνει, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του που αφορούν βραχύχρονα επιμορφωτικά προγράμματα, τη διάλεξη "Ιατροδικαστική Ψυχολογία - Παιδική κακοποίηση''.
Η Ιατροδικαστική Ψυχολόγος, Μαρία Παπαστρατηγάκη, θα αναφερθεί σε θέματα παραμέλησης ανηλίκων και σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακομεταχείρισής τους, καθώς και στους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης της κακοποίησης.

Η διάλεξη απευθύνεται σε ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς, γονείς και κοινό.
 Είσοδος Ελεύθερη
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (παρακαλούμε αποστείλετε την αίτηση συμμετοχής στο fax : 210-89.45.945 ή στο caidbase@otenet.gr).

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, 11:00 - 13:30
Ελληνικού Κόσμου (Πρώην Πολυκράτους) 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντη
τηλ. 210 - 8945945

Μιά εναλλακτική φωνή στον χώρο των ΑμεΑ


Μια εναλλακτική φωνή στον χώρο των ανθρώπων με αναπηρία. Έτσι αυτοπροσδιορίζεται η Παρέμβαση Αναπήρων Πολιτών, μια ομάδα φίλων που τους ενώνουν οι αριστερές λίγο πολύ καταβολές τους. Δίχως όμως κανένας τους – όπως οι ίδιοι με νόημα μας λένε – να κουβαλάει την παραμικρή κομματική, συνδικαλιστική, επαγγελματική ή οποιουδήποτε άλλου τύπου δέσμευση.

Ζητούνται τα «αυτονόητα» γιά τους κρατούμενους με αναπηρία


Το ζήτημα της πλήρους παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων που βιώνουν οι κρατούμενοι με αναπηρία στο σύνολο των ελληνικών φυλακών τέθηκε - μεταξύ άλλων - από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ σε συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον υπουργό δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της, ή αλλιώς το περίγραμμα αυτών που σε μιa στοιχειωδώς πολιτισμένη χώρα θα έπρεπε να λογίζονται ως αυτονόητα, πλην όμως στην χώρα μας (και όχι μόνο) επί χρόνια εξακολουθούν ζητούμενα.

Η θρησκεία και ο ρόλος της στην ταυτότητα των παιδιών- έρευνα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Θράκης

 Η θρησκεία και η πίστη παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της ταυτότητας και της ετερότητας των παιδιών, καθορίζει το πώς ζουν, τις σχέσεις τους με την οικογένειά τους και τους "άλλους", απέναντι στους οποίους, όμως, εμφανίζουν, σε σημαντικό βαθμό, στάσεις και αντιλήψεις ρατσισμού, ακόμη και όταν συναναστρέφονται μαζί τους καθημερινά. 

Άσυλο ΗΠΑ σε Γερμανούς με παιδιά που διδάσκονται στο σπίτι.


Αμερικανός δικαστής εγγυήθηκε πολιτικό άσυλο σε μια οικογένεια Γερμανών, που δήλωσαν ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τους προκειμένου να αποφύγουν τη δίωξή τους με την κατηγορία ότι τα παιδιά διδάσκονταν τα μαθήματα του σχολείου στο σπίτι. Σε αυτήν την πρωτοφανή υπόθεση, ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης δικαστής του Τενεσί, Λόρενς Μπέρμαν, απεφάνθη ότι η επταμελής οικογένεια δικαίως φοβόταν τη δίωξη.

Ανοικτό θέμα τα Θρησκευτικά στα σχολεία


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ακόμη και για άρση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, ερωτηθείσα σχετικά δήλωσε: «Δεν έχουμε μπει ακόμη στο θέμα αυτό και υπάρχουν πολλές συζητήσεις που αφορούν τη δυνατότητα επιλογής για τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν μάθημα με ομολογιακά και κατηχητικά χαρακτηριστικά, κυρίως για παιδιά από άλλα δόγματα». Και συμπλήρωσε: «Την τελική θέση μας θα τη διατυπώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και τις μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η σύνθεση του ελληνικού σχολείου».

Ένα στα δυο παιδιά κατέχουν πορνογραφικό υλικό



Σύμφωνα με την Telegraph, ένα στα είκοσι παιδιά από έξι μέχρι δεκαπέντε ετών έχουν συνομιλήσει στο διαδίκτυο με άγνωστο μέσω κάμερας και ένα στα πενήντα έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο internet.

Θεραπεία του αυτισμού μέσω θεάτρου

Η Χάρις Καρνέζη είναι μία Ελληνίδα επιστήμονας που ανακάλυψε μία πρωτοποριακή θεραπεία για τον αυτισμό με τη βοήθεια του θεάτρου. Η επιστήμονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο εκπαίδευσης για τα αυτιστικά παιδιά, καθώς εμφανώς οι στόχοι του θεάτρου συμπίπτουν με τις ανάγκες τους.