Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Η φτώχεια συνδέεται με φτωχότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου – αλλά το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της

Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σημαντική για την τόνωση της γνωστικής ικανότητας και της ψυχικής ευεξίας. Η καλή υγεία του εγκεφάλου σε αυτή την ηλικία συνδέεται άμεσα με την καλύτερη ψυχική υγεία, τη γνώση και το μορφωτικό επίπεδο στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Μπορεί επίσης να προσφέρει ανθεκτικότητα σε περιόδους στρες.

Οι Μαθητικές Εφημερίδες του ΒΗΜΑΤΟΣ: Οι κατακτήσεις 4 ετών και η λαμπρή συνέχεια

Ένα παράθυρο που ανοίγει και πλημμυρίζει τα δωμάτια με φως ζωογόνο. Αυτό είναι οι Μαθητικές Εφημερίδες του Βήματος. Ένας κόσμος γνωστός και συνάμα άγνωστος που ξεδιπλώνεται μπροστά μας μέσω της εξαιρετικής γραφής και της δημιουργικότητας μαθητριών και μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Μύθοι και αλήθειες για τη ΔΕΠΥ

Σε ένα ποσοστό της τάξης του 7% ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με νευροαναπτυξιακές διαταραχές ενώ το πιθανότερο είναι πως, αν λάβουμε υπόψη και τις πολύ ελαφριές περιπτώσεις, ο αριθμός αυτός μεγαλώνει κατά πολύ. Όπως επισημαίνεται, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανιχνευθεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα το πρόβλημα, καθώς οι διαταραχές αυτού του τύπου ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά όχι μόνο την οικογένεια και τη σχολική ζωή του παιδιού αλλά και τις μετέπειτα προσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις.

Εγκυμοσύνη: Οι άυπνες νύχτες «γεννούν» προβλήματα στα παιδιά

Δεν είναι διόλου σπάνιο η εγκυμοσύνη να συνοδεύεται από… άγρυπνες νύχτες – είτε λόγω των «κοσμογονικών» ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό των γυναικών, είτε λόγω δυσφορίας ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, είτε λόγω της (γνωστής σε όλες τις γυναίκες που έχουν γίνει μητέρες) συχνότατης ενούρησης τη νύχτα αλλά και εξαιτίας πολλών άλλων παραγόντων.

Παιδιά εξερευνούν το διάστημα με τα προγράμματα του Ελληνικού Γραφείου ESERO

Από την προσχολική ηλικία, παιδιά «εξερευνούν» το διάστημα, μαθαίνουν για το Ηλιακό Σύστημα και προπονούνται, όπως οι αστροναύτες για να ανταποκριθούν σε αποστολές εκτός Γης με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και καθοδήγηση από το Ελληνικό Γραφείο ESERO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ.

Είναι τελικά τα Gen Alpha Kids μια ασεβής γενιά;

Μάλλον πρόκειται για μια τολμηρή και όχι ασεβή γενιά. Τα Gen Alpha Kids είναι παρεξηγημένα.

Τα χρόνια περνούν και οι κοινωνίες αλλάζουν και αναδιαμορφώνονται μαζί με τις γενιές που ακολουθούν. Σίγουρα οι millennials δεν συγκεντρώνουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Gen Z ούτε με τα Gen Alpha Kids και όλες αυτές οι γενιές με τη Gen X.

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα μοναχικά παιδιά τους που μεγαλώνουν χωρίς φίλους

Δεν κάνουν όλα τα παιδιά το ίδιο εύκολα φίλους, είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω συνθηκών. Αυτό όμως το μοτίβο που ανησυχεί τους γονείς, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με αμερικανική εθνική δημοσκόπηση για την υγεία των παιδιών από το Πανεπιστήμιο του Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital, ένας στους πέντε δηλώνει ότι το παιδί του -ηλικίας 6 έως 12 ετών- δεν έχει φίλους ή δεν έχει αρκετούς φίλους. Μάλιστα, το 90% των γονέων πιστεύει ότι το παιδί τους θα ήθελε να κάνει νέους φίλους.

Θεσσαλονίκη: Νέα εργαλεία για τη διαχείριση της επιληψίας

Επανάσταση στη διαχείριση της επιληψίας μπορεί να φέρει η ενσωμάτωση wearable (φορετών) τεχνολογιών με επεμβάσεις εργοθεραπείας καθώς με την παρακολούθηση και υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο παρέχουν τη δυνατότητα της ενίσχυσης της ασφάλειας και της αυτονομίας των ατόμων με επιληψία.

Οι ιστορίες των Πέντε Φίλων της Ίνιντ Μπλάιτον κυκλοφορούν σε graphic novel

Οι «Πέντε Φίλοι», η πασίγνωστη και πολύ αγαπημένη σειρά βιβλίων περιπέτειας με πρωταγωνιστές τέσσερα παιδιά και τον σκύλο τους, γράφτηκαν από τη Βρετανή συγγραφέα Ίνιντ Μπλάιτον (Enid Blyton) και πρωτοκυκλοφόρησαν το 1942, μαγεύοντας τα παιδιά της εποχής, αλλά και εκατομμύρια ακόμα που ακολούθησαν. Σχεδόν 80 χρόνια μετά και τα βιβλία αυτά, που δεν έχουν σταματήσει να μεταφράζονται, να κυκλοφορούν και να διαβάζονται, διασκευάστηκαν σε graphic novel από δύο Γάλλους δημιουργούς, προκειμένου να κατακτήσουν και τη νέα γενιά αναγνωστών.

Βία ανηλίκων: Αύξηση 46% μέσα στο 2024 – Τίθεται σε λειτουργίας η εφαρμογή SafeYOUth

Έχοντας αυξηθεί κατά 46% οι συλλήψεις ανηλίκων για περιστατικά βίας μέσα στο 2024, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή SafeYOUth, μέσω της οποίας θα μπορούν οι ανήλικοι να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης.

Ο Daniel Radcliffe συμμετέχει στον αγώνα κατά της απαγόρευσης των ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλίων

Ο πρωταγωνιστής του «Harry Potter» Daniel Radcliffe και η Jinkx Monsoon του «Doctor Who» είναι μεταξύ των περισσότερων από 30 διασημοτήτων που έχουν κάνει δωρεές σε μια ομάδα που στέλνει ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλα απαγορευμένα βιβλία σε σχολικές αίθουσες σε όλες τις ΗΠΑ.