Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Στη δασκάλα που βοηθάει το γιο μου μέσα στην τάξη. Βλέπω τι κάνεις…

Ως γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες είμαι υπερβολικά συναισθηματική και υπερπροστατευτική τον περισσότερο χρόνο. Αποφάσισα ότι αυτό δεν είναι μειονέκτημα, αλλά η δουλειά μου. Πρέπει να είμαι η φωνή του παιδιού μου, μέχρι να αποκτήσει τη δική του. Πρέπει να είμαι τα μάτια του παιδιού μου, μέχρι να μπορεί να μου πει τι συμβαίνει γύρω του κάθε μέρα. Πρέπει να επιλέγω με μεγάλη προσοχή τους ανθρώπους που θα είναι δίπλα του, αφού δεν μπορεί εκείνος να μου πει πως του συμπεριφέρονται. Πρέπει να είμαι η καλύτερη συνήγορος του παιδιού μου σε όλα τα μέτωπα. Βλέπω και προστατεύω. Και θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα στη συνοδό του παιδιού μου στο σχολείο: Βλέπω τι κάνεις.

Γνωρίστε τη Race for Autism Gr

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Race for Autism Gr δημιουργήθηκε για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, καθώς και τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους.

Η Race for Autism Gr σκοπό έχει την προβολή και υποστήριξη δομών απασχόλησης και φιλοξενίας ατόμων με αυτισμό, όπως και τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων & αγώνων, την πραγματοποίηση συνεδρίων και ημερίδων ενημέρωσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης του αυτισμού.

Σχολεία: 12.000 μαθητές θα επιβαρυνθούν τον Μάιο με υποχρεωτικές εξετάσεις σε Μαθηματικά και Γλώσσα

Υποχρεωμένοι να λάβουν μέρος σε πιλοτικές εξετάσεις θα είναι φέτος, 12.000 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου- τον Μάιο- προκειμένου να διαπιστωθούν οι ικανότητές τους σε Μαθηματικά και Γλώσσα. Οι μαθητές θα επιλεγούν από 600 διαφορετικά σχολεία ανά τη χώρα και θα λάβουν μέρος υποχρεωτικά σε εξετάσεις διάρκειας 2 ωρών, με θέματα που θα κληρωθούν ηλεκτρονικά από τράπεζα θεμάτων και θα γίνουν ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα (όπως δηλαδή γίνονται και οι Πανελλαδικές).

Ψηφιακή Εκπαίδευση και μετά την Πανδημία

«IDEAS – Inclusive Digital Education At School». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου ευρωπαϊκού έργου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Πάτρα) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Σπύρο Συρμακέση. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, KA2 – Συνεργασίες στη Σχολική Εκπαίδευση και υποστηρίζει νέους τρόπους διδασκαλίας και μάθησης στη σχολική εκπαίδευση.

Η 3η διαδικτυακή συνάντηση του Συμποσίου “Η Εκπαίδευση στις Φυλακές”

Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη διαδικτυακή συνάντηση του Συμποσίου, η Εκπαίδευση στις Φυλακές. Dout des. Την παρουσίαση των εισηγήσεων επωμίστηκε η κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή και τον συντονισμό της συζήτησης η κυρία Φωτεινή Μηλιώνη, Δρ. Νομικής και Διευθύντρια στο ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ». Την όλη επίβλεψη της συνάντησης την είχε η Ομότιμη Καθηγήτρια, κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη.

Ιωάννης Ξηροτύρης: Ο υπέρμαχος του εκπαιδευτικού δημοτικισμού

Στις 23 Φεβρουαρίου 2004 απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη, πλήρης ημερών, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Mακεδονίας Iωάννης Ξηροτύρης, παιδαγωγός με πρωτοποριακές αντιλήψεις και υπέρμαχος του εκπαιδευτικού δημοτικισμού.

Γόνος οικογένειας αγροτοποιμένων με συμβολή στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων, ο Ξηροτύρης γεννήθηκε στη Φθιώτιδα, και πιο συγκεκριμένα στην Kαστανιά Yπάτης, το 1900.

Τράπεζα Θεμάτων: Το ΙΕΠ ζητά συντονιστές ή θεματοδότες για ΕΠΑΛ-ΕΝΕΕΓΥΛ

Ενημέρωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αφορά στις ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ ανοικτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ και των ΕΝΕΕΓΥΛ (Μαθήματα Τομέων και Ειδικοτήτων), για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ως συντονιστές ή θεματοδότες στην Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εγγραφούν στο ανοικτό μητρώο σύστασης « Επιστημονικής Ομάδας Επιλογής Θεμάτων» και «Ειδικών Επιστημονικών Ομάδων» του ΙΕΠ, καλούνται να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στη δικτυακή πύλη e-IEP: https://www.iep.edu.gr/services/mitroo από Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00 έως και Τρίτη 08 Μαρτίου και ώρα 15:00.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τη σύρραξη

Αν τα παιδιά σας πληροφορήθηκαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ίσως νιώθουν άγχος ή φόβο για τις εξελίξεις. Είναι βέβαιο ότι θα αναρωτηθούν για τις ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με τη γειτονική της χώρα και για το πώς η σύγκρουσή τους θα επηρεάσει τον υπόλοιπο πλανήτη. Οι γονείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεκάδες ερωτήματα. Τον ορθό τρόπο απάντησης προτείνουν Αμερικανοί ειδικοί.

«Το παιδί που κάνει ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι φοβάται ή ανησυχεί. Μπορεί να το κάνει από καθαρή περιέργεια», τονίζει η παιδοψυχολόγος δρ Εμιλι Κινγκ.

Στερεότυπα, προκαταλήψεις σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού-φύλου στα σχολεία


Κύπρος: Μητέρα παιδιού με δυσλεξία - Μίλησε για άγνοια και απαξίωση στο δημόσιο σχολείο

Στην Κύπρο, πέραν των 13.000 μαθητών εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συνεδρία της Επιτροπής εξέτασε το δικαίωμα των παιδιών σε ισότιμες ευκαιρίες μάθησης και την έγκαιρη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών (δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα - ΔΕΠΥ).

Πόλεμος Ουκρανία: Έκκληση από πολίτες με αναπηρία - «Kανείς δεν μιλά για εμάς, κάποιοι είναι εγκαταλελειμμένοι στα σπίτια χωρίς φάρμακα»

Ακόμα ένα πρόβλημα το οποίο προκύπτει από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και τον οποίο ξεκίνησε η ρωσική πλευρά έρχεται να αναδείξει η Tanya Herasymova, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των αναπήρων στη χώρα, «Fight for Right».

Η ίδια μιλώντας στο BBC είπε ότι άφησε το σπίτι της στην ανατολική Ουκρανία και πως μαζί με τη μητέρα της κατάφεραν να φτάσουν στην Πολωνία ασφαλείς. Και οι δύο αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Σε δημοτικό σχολείο η παραολυμπιονίκης Χρυσούλα Αντωνιάδου

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της ισότητας επισκέφθηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών η παραολυμπιονίκης και Δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Χρυσούλα Αντωνιάδου.

Η παραολυμπιονίκης και Δασκάλα Ειδικής Αγωγής Χρυσούλα Αντωνιάδου επισκέφτηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών σε μια πρωτοβουλία να διδάξει με το παράδειγμα της τους μαθητές και τις μαθήτριες πως οι δυσκολίες δεν πρέπει να λυγίζουν την θέληση.

Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή στους χαρταετούς συνιστά ο ΔΕΔΔΗΕ

Την προσοχή των πολιτών στο πέταγμα του χαρταετού εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Ο Διαχειριστής συμβουλεύει να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Η νέα ιστοσελίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών παρουσίασε τη νέα του ιστοσελίδα (site), η οποία διαθέτει σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά με στόχο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες προβολής και προώθησης του φορέα, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση της απόλυτης προσβασιμότητας των ατόμων με οπτική αναπηρία.