Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την braille.


Ποια σούπερ σταρ έβαλε braille στο νέο της άλμπουμ; Πώς μπορεί η braille να βοηθήσει εγκληματίες να μπουν στον ίσιο δρόμο; Ποια είναι η τελευταία τάση της μόδας στα τατουάζ σε braille;

Μάλλον γνωρίζετε ήδη τα βασικά στοιχεία για την braille. Πρόκειται για ένα απτικό σύστημα γραφής και ανάγνωσης, για ένα ισχυρό εργαλείο εγγραμματισμού για τα παιδιά με τύφλωση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα για την braille που θα σας εκπλήξουν. Για παράδειγμα, ξέρατε ότι:

Ο εκδοτικός οίκος Springer Nature καλείται να αποσύρει το «απίστευτα προσβλητικό», πρόσφατα δημοσιευμένο κεφάλαιο

Απίστευτα προσβλητικό άρθρο το 2021! Ο εκδοτικός οίκος Springer Nature (ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του κόσμου) δημοσίευσε και καλείται να αποσύρει το «απίστευτα προσβλητικό», πρόσφατα δημοσιευμένο κεφάλαιο (1η Φλεβάρη, 2021) με τον τίτλο:
"Εφαρμογή συστήματος αναγνώρισης χειρονομιών για βοήθεια σε κωφάλαλους ανθρώπους" (Implementation of Hand Gesture Recognition System To Aid Deaf-Dumb People)
Το άρθρο τράβηξε την προσοχή μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών και μελών της κοινότητας Κωφών με επικεφαλής την Julie A. Hochgesang του του Πανεπιστημίου Gallaudet, στην Ουάσιγκτον , DC, (το μοναδικό Πανεπιστήμιο για Κωφούς στον κόσμο) οι οποίοι εκφράζουν το «αποτροπιασμό» τους για το έργο, το οποίο λένε σημαδεύτηκε από την έλλειψη κατανόησης του χώρου, υποτιμητική και ξεπερασμένη γλώσσα και άλλα προβλήματα.

Γιατί Facebook και το Instagram μπλοκάρουν διαφημίσεις ρούχων;

Εταιρείες μόδας που δημιουργούν μοντέρνα, κομψά και πρακτικά ρούχα για άτομα με αναπηρίες καταγγέλλουν ότι το Facebook και το Instagram ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα που χρησιμοποιούν, συχνά απορρίπτουν τις διαφημίσεις τους, καθώς κρίνουν ότι προωθούν ιατρικές συσκευές.

Η Κομοτηνή διακρίθηκε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμης Πόλης

Πόλη πρότυπο στην προσβασιμότητα
Η Κομοτηνή διακρίθηκε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμης Πόλης για το 2021. Διαθέτει 20 χλμ προσβάσιμους διαδρόμους, προσβάσιμες παιδικές χαρές
Ο δήμος δεν χρησιμοποίησε κολονάκια στους δρόμους, για να αποτρέψει τη στάθμευση σε ράμπες, αλλά επένδυσε στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Δείτε το βίντεο του δήμου https://www.facebook.com/watch/?v=1600962166913785

Διαγωνισμός συγγραφής από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Για δεύτερη χρονιά οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν σε παιδιά, εφήβους και νέους μια δημιουργική διέξοδο, προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό «Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο». Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να συγγράψουν κείμενο πεζής μορφής (μικρή ή μεγάλη ιστορία, εκτεταμένο διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα) στις εξής κατηγορίες:

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση; Για τη βία που βιώνουν συνομίλικοί τους, για τα τραύματα, την οδυνηρή και μοναχική πορεία των θυμάτων μέχρι που ορισμένα, λίγα, παιδιά καταφέρνουν να βρουν το κουράγιο και τα λόγια για να μιλήσουν; Πώς αποτυπώνουν οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και για εφήβους τη σκληρή πραγματικότητα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών; Γιατί αφηγούνται ή δεν αφηγούνται ιστορίες για τραύματα και μυστικά;

Ξάνθη: 1ος Διαγωνισμός Διαπραγμάτευσης – Έρχεται το Thrace Negotiations Tournament

Ο 1ος Διαγωνισμός Διαπραγμάτευσης στην περιοχή μας είναι γεγονός. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται παντού μέσα στη ζωή μας. Από απλές αγοραπωλησίες μέχρι και την προαγωγή σε μια θέση εταιρείας. Όλα στη ζωή είναι διαπραγμάτευση και το να φτάσουμε στο να πει κάποιος ΝΑΙ απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Το Thrace Negotiations Tournament, είναι ο πρώτος διαγωνισμός διαπραγμάτευσης για φοιτητές, νέους επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ένα τέταρτο όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι παιδιά

Η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση αναγνωρίζεται διεθνώς, ως σύγχρονη μορφή σκλαβιάς και ειδεχθές έγκλημα, που προσβάλει βάναυσα αφενός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αφετέρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάγοντας τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θυμάτων της εμπορίας είναι παιδιά για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ειδικά μέτρα για την προστασία τους.

Προσβάσιμη ποιητική συλλογή στη γραφή braille

Η γνωστή δημιουργός και ποιήτρια κα Ελένη Παπαλαμπροπούλου με προσωπική της πρωτοβουλία και έξοδα πρόσφατα προέβη στην εκτύπωση στην γραφή Braille της Ποιητικής Συλλογής "ΔΙΑΦΑΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ" σε συνεργασία με το Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, γνωστό για την διαρκή του μέριμνα για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης του τυφλού αναγνωστικού κοινού στην ενημέρωση και κάθε αναγνώσιμη πηγή.

Τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή της εκπαίδευσης: Πειρατεία & αβεβαιότητα στην σκιά της Κοινοτικής Οδηγίας

Η κοινοτική οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα ψηφίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια (790/2019) και θα πρέπει να υιοθετηθεί ως νόμος του κράτους το αργότερο έως την 17η Ιουνίου του 2021.

Bάσει της συγκεκριμένης οδηγίας, καθίσταται υποχρεωτική, στα κράτη μέλη, η πρόβλεψη εξαίρεσης ή περιορισμού στα δικαιώματα (δημιουργών αλλά και εκδοτών), προκειμένου να επιτραπεί η ψηφιακή χρήση έργων (και άλλων αντικειμένων προστασίας) για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ο Στίβεν Κινγκ βοηθά παιδιά να εκδώσουν βιβλίο για την πανδημία

Μια ομάδα από εκκολαπτόμενους συγγραφείς πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με κάποια βοήθεια από τον πιο διάσημο συγγραφέα του Μέιν.

Το Ίδρυμα Στίβεν Κινγκ, του διασημότερου Αμερικανού συγγραφέα μυθιστορημάτων τρόμου κάλυψε το κόστος ύψους 6.500 δολαρίων, έκδοσης ενός χειρόγραφου 290 σελίδων μαθητών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Μελετών Συγγραφέων του Farwell Elementary School, δημοτικού σχολείου στο Λιούιστον, του Μέιν.

Εκδήλωση: Τι στο καλό είναι ο Προσωπικός Βοηθός;

Ο σύλλογος Περπατώ Ροδόπης και ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living, μετά την συμμετοχή τους στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για τα ανάπηρα άτομα, διαπιστώνοντας την έλλειψη πληροφόρησης ως προς το τι είναι το επάγγελμα του Προσωπικού Βοηθού, πως λειτουργούν τα συστήματα Προσωπικής Βοήθειας παγκοσμίως, αλλά και πως οι ανάπηρες/οι στην Ελλάδα θα μπορέσουν να επωφεληθούν στο έπακρο με τη θεσμοθέτησή του, προβαίνουν στην πραγματοποίηση μιας διαδικτυακής συζήτησης, μέσω της πλατφόρμας zoom που θα μεταδίδεται παράλληλα στις σελίδες Facebook του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας I-living και του Περπατώ Ροδόπης, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Σκοπός της συζήτησης είναι να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της Προσωπικής Βοήθειας για τους ανθρώπους με κινητικές και νοητικές βλάβες, τόσο από την πλευρά των αναπήρων χρηστών όσο και από αυτή των προσωπικών βοηθών. Σημαντική έμφαση δίνεται στο να απαντηθούν όλες οι απορίες του κοινού και να ακουστούν οι προβληματισμοί των άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερομένων, γι αυτό και αφιερώνονται 55 λεπτά στην απάντηση ερωτημάτων.

Tι ισχύει με τα τροφεία των μονάδων προσχολικής αγωγής

Τριβές έχουν σημειωθεί μεταξύ γονέων και ιδιοκτητών μονάδων προσχολικής αγωγής (ιδιωτικά νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί κλπ) σε σχέση με τα τροφεία, τα οποία αφορούν στους μήνες κατά τους οποίους έμειναν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, δηλαδή για το διάστημα μεταξύ 16ης Νοεμβρίου 2020 και 10 Ιανουαρίου 2021.

Άποψη: Κ. Μήλας "Πρέπει να κλείνουν τα σχολεία στον πόλεμο κατά της πανδημίας;'

Η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων διεξάγεται φυσικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο Science, χρησιμοποιεί επιδημιολογικά στοιχεία από 41 χώρες (μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα) για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής (το καλούμενο R0) της νόσου «συμπιέζεται» ως εξής: (α) κατά 23% από τον περιορισμό των συναθροίσεων σε 1.000 άτομα ή λιγότερα, (β) κατά 34% από τον περιορισμό των συναθροίσεων σε 100 άτομα ή λιγότερα, και (γ) κατά 38% από το ταυτόχρονο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια, η έρευνα συμπεραίνει ότι τα κλειστά σχολεία αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα, το ταυτόχρονο κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων σε σχεδόν όλες τις χώρες δυσχεραίνει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το εάν τα σχολεία αποτελούν περισσότερο προσοδοφόρο μέτρο, σε σχέση με τα πανεπιστήμια, συμπίεσης του ιού.