Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Δόκτωρ γονέας: Γιατί μπορείς να μεγαλώνεις τα παιδιά σου κάνοντας πειράματα

Είναι θεμιτό να κάνεις τα παιδιά σου πειραματόζωα; Μια νέα γονεϊκή φιλοσοφία που επελαύνει τις τελευταίες εβδομάδες στα αμερικανικά μίντια απαντά θριαμβευτικά «ναι». Είναι η γονεϊκή προσέγγιση του «τρελού επιστήμονα», όπως την περιέγραφε εσχάτως το «Time». Ο 45χρονος Ντάλτον Κόνλεϊ, καθηγητής Κοινωνιολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (αλλά και πατέρας), ήρθε να ταράξει τα νερά στην ακμάζουσα βιομηχανία «εγχειριδίων γονεϊκότητας» με το καινούργιο βιβλίο του «Parentology: Everything Υou Wanted to Know About the Science of Raising Children but Were Too Exhausted to Ask» («Parentology: Ολα αυτά που θα ήθελες να γνωρίζεις για την επιστήμη τού να ανατρέφεις παιδιά, αλλά ήσουν πολύ εξαντλημένος για να ρωτήσεις»), ένα περίεργο (στα όρια του εξεζητημένου) υβρίδιο γονεϊκής αυτοβιογραφίας και επιστημονικής αναδίφησης.

Πώς θα ξεκολλήσουμε τα παιδιά από το pc και τα video games;

Η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι να βλέπεις το παιδί σου κολλημένο στον υπολογιστή ή μπροστά από μία κονσόλα να παίζει video games; Η γκρίνια, οι φωνές και οι τιμωρίες δεν έχουν κανέναν αποτέλεσμα; Αυτοί είναι οι εναλλακτικοί τρόποι για να ξεκολλήσεις το παιδί σου από το pc και τα video games.

Οι έλληνες superdads

Ο νέος μπαμπάς φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά για να πάει βόλτα το παιδί του. Φορά με υπερηφάνεια τον μάρσιπο και δεν έχει κανένα πρόβλημα να το ταΐσει δημοσίως με μπιμπερό. Αυτός ο μπαμπάς δεν έχει απαραιτήτως σουηδική ιθαγένεια...

Δηλητηριάσεις παιδιών: Βασικά σημεία αντιμετώπισης και πρόληψης

Οι δηλητηριάσεις παιδιών είναι επικίνδυνες και δυνατόν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι γονείς ή αυτοί που φροντίζουν παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν σχετικά με τις δηλητηριάσεις, τα σημεία και συμπτώματα, την πρόληψη και τι πρέπει να κάνουν, όταν παρουσιαστεί κατάσταση δηλητηρίασης παιδιού. 

Πιο πολλοί οι Ευρωπαίοι πτυχιούχοι

Η Ευρώπη έχει όλο και περισσότερους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας από 30 έως 34 ετών που έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξήθηκε σαφώς στην Ευρώπη μέσα σε μία δεκαετία, φθάνοντας το 37% της ηλικιακής αυτής ομάδας το 2013, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Eurostat. Το 2002, μόλις το 24% των ατόμων ηλικίας 30 έως 34 είχε ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.