Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ινδονησία: Τυφλόκωφα Παιδιά και Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Τα τυφλόκωφα παιδιά/ έφηβοι ερωτεύονται και αντιμετωπίζουν τις ίδιες πιθανότητες να υπάρξουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, όπως όλα τα παιδιά και οι έφηβοι. Διαβάστε το άρθρο "How to Teach Blind and Deaf Kids About Sex" σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τυφλόκωφων παιδιών στην Ινδονησία.
Επίσης, διαβάστε το "Introduction to Sexuality Education for Individuals Who Are Deaf-Blind and Significantly Developmentally Delayed"

Καινοτομία, γνώσεις πληροφορικής και δια βίου μάθηση: δημιουργώντας μια νέα κουλτούρα

Το παρόν άρθρο αναφέρεται στον αντίκτυπο των καινοτομιών στον χώρο της πληροφορικής και την αλληλεξάρτησή τους με τη δια βίου μάθηση. Σήμερα, το αντικείμενο της γνώσης και της μάθησης βασίζεται όλο και περισσότερο στις ψηφιακές πληροφορίες.

Online Συνέδριο: Supporting Deaf People 2011

Από τις 9 μέχρι τις  12 Φεβρουαρίου 2011 θα διεξαχθεί το 8ο online συνέδριο σχετικά με την Υποστήριξη Κωφών Ατόμων (Supporting Deaf People). Η θεματολογία του φετινού συνεδρίου περιλαμβάνει ενότητες όπως  δικαιώματα, φιλανθρωπία, έλεγχος, επικοινωνία, εκπαίδευση και προοπτικές. Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ. Πληροφορίες για τις προηγούμενες διοργανώσεις υπάρχουν εδώ. Εάν θέλετε να δείτε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το συνέδριο, επισκεφτείτε τη σχετική  ιστοσελίδα.

Σεμινάριο βιωματικών τεχνικών για εθελοντές/ εμψυχωτές της Fair Trade Hellas για το σχολικό έτος 2010-2011

Η δυναμική εκπαιδευτική μας ομάδα γίνεται ακόμα πιο δυναμική μαζί σου!
Διαθέτοντας μόνο λίγο από το χρόνο σου, κατά τις πρωινές ώρες, για επισκέψεις σε σχολεία, θα ζήσεις μία μοναδική εμπειρία μαζί με άλλους εθελοντές.

Δύσκολη έως αδύνατη η διαδικασία υιοθεσίας

«Οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υπέρ των φυσικών γονιών. Λες και κάποιος που κακοποιούσε το παιδί του μπορεί να αλλάξει. Η επιμέλεια σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να αφαιρείται άμεσα. Αλλά το σύστημα δεν λειτουργεί παιδοκεντρικά και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη», εξηγεί η δικηγόρος κ. Ελένη Γκλεγκλέ. Ετσι, τα παιδιά μένουν στα ιδρύματα για χρόνια. Οταν τελικά λήξει η διαδικασία, τα παιδιά έχουν φτάσει πλέον στην προεφηβεία, οπότε, βέβαια, η υιοθεσία τους είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Η µικρή Ελένη κάθεται και κλαίει...

Κλείνονται στον εαυτό τους. Δεν έχουν όρεξη για τίποτα. Συντροφιά τούς κρατούν συχνά ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα βιντεοπαιχνίδια. Εχουν καθηµερινά υπερφορτωµένο πρόγραµµα µε µαθήµατα, ξένες γλώσσες και δραστηριότητες. Ο χρόνος που περνούν µε τους εργαζόµενους γονείς τους είναι ελάχιστος. Τα σύγχρονα παιδιά φαίνεται πως δεν είναι ευτυχισµένα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η απουσία – λόγω εργασίας – των γονέων από το σπίτι, αλλά και οι αυξηµένες µαθητικές υποχρεώσεις που έχουν, κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται πιεσµένα. Αλλωστε, είναι πια συνηθισµένη η παιδική κατάθλιψη και µάλιστα σε όλο και πιο µικρές ηλικίες.

Ένα όνειρο ετών για την Αθλητική Ένωση Τυφλών "Πυρσός", έγινε πραγματικότητα

Οι θυσίες, η αποταμίευση και οι στερήσεις 14 ετών των περισσοτέρων μελών της Αθλητικής Eνωσης Τυφλών «Πυρσός» έπιασαν τελικά τόπο, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ένα άλλοτε μακρινό όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το σωματείο της Θεσσαλονίκης απέκτησε ιδιόκτητο γυμναστήριο (Β. Ολγας 29), στο οποίο κάθε μέλος της Ένωσης, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τυφλότητας, μπορούν, μαζί με προπονητή-συνοδό, να γυμναστούν, έχοντας στη διάθεσή τους τα κατάλληλα όργανα.

Το νέο τεύχος (76o) του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ online

Τεύχος 76, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2010

Επιλογές ανάγνωσης

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο Αξιού

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας, το Εθνικό Πάρκο Αξιού, θα έχουν οι πολίτες που θα ενδιαφερθούν για να συμμετάσχουν στις εκδρομές – ξεναγήσεις που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης του δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.
Οι δωρεάν ξεναγήσεις θα γίνουν τρεις Κυριακές (31 Οκτωβρίου, 28 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου) και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αξία της προστατευόμενης περιοχής, για τις ομορφιές της, να παρατηρήσουν σπάνια πουλιά, ζώα και φυτά και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και την άγρια ζωή. Επίσης, θα ενημερωθούν για το πλήθος των εναλλακτικών διαδρομών για σύντομες αλλά και μεγαλύτερες αποδράσεις από την πόλη.

Χρυσομηλιά: εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Χρυσομηλιά αποτελείται από μια δυναμική ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων, η οποία ασχολείται, από ετών, με την έρευνα, τον εντοπισμό και την καταγραφή των στοιχείων της ελληνικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος καθώς επίσης και με θέματα, τα οποία άπτονται των ζητημάτων της προστασίας του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τι λείπει από δω;

Σε όποιον δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, λείπει συχνά η δυνατότητα να παρατηρήσει λεπτομέρειες. με την άσκηση αυτή μπορούμε να αναπτύξουμε αυτή τη δυνατότητα.

Τοποθετούμε όχι περισσότερα από δέκα αντικείμενα πάνω στο τραπέζι και δίνουμε στο παιδί χρόνο να τα παρατηρήσει όλα προσεκτικά. Μετά το παιδί γυρίζει την πλάτη του στο τραπέζι. Τότε, αλλάζουμε τελείως τις θέσεις τους και κρύβουμε ένα από τα αντικείμενα πίσω από την πλάτη μας. 
Το παιδί πρέπει να πει ποιο αντικείμενο λείπει. Όταν το βρει, το ξαναβάζουμε στο τραπέζι. Μετά είναι η σειρά ενός άλλου παιδιού (ή η δικιά μας) να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία.

Αναγραμματισμοί



Για παιχνίδια αναγραμματισμού στην ελληνική γλώσσα, επισκεφτείτε αυτήν την ιστοσελίδα (κάποια είναι ελεύθερα και δεν απαιτείται να είστε μέλος). (Μετάφραση των αναγραμματισμών του βίντεο μπορείτε να βρείτε εδώ.)

Φιλολογικά Βραδινά: Σύλλογος "Φιλόλογος"

Διαλέξεις στο πλαίσιο των φιλολογικών βραδινών:

8 Νοεμβρίου, Δευτέρα, 8:15 μ.μ., Φατίμα Γελόεβα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικής Γλώσσας της Αγίας Πετρούπολης
"Διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας: από τα Αρχαία στα Νέα Ελληνικά".

13 Δεκεμβρίου, Δευτέρα, 8:15 μ.μ.
Παντελής Μπουκαλάς, δημοσιογράφος, συγγραφέας,
"Η γλώσσα στα ΜΕΣΑ, τα ΜΕΣΑ για τη γλώσσα".
Τόπος: Βιβλιοπωλείο ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, Καμάρα, Θεσσαλονίκη.

Οι αρρώστιες των θρανίων και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Βήχας, καταρροή και δάκρυα στα μάτια είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που κάνουν την παρουσία των ιογενών- κατά κύριο λόγο- λοιμώξεων της εποχής αισθητή στον οργανισμό των μικρών ασθενών, με αποτέλεσμα η έγκαιρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους ν'αποτελεί μονόδρομο.

Στρουμφογενέθλια!

Χθες, 23 Οκτωβρίου, τα αγαπημένα μας μπλε, μικροσκοπικά πλασματάκια που λέγονται Στρουμφάκια είχαν γενέθλια. Γεννήθηκαν το 1958 στο Βέλγιο κι έτσι φέτος γιορτάζουν τα 52α γενέθλιά τους! Η πρώτη τους εμφάνιση έγινε σε ένα περιοδικό με κόμικς και δημιουργός τους είναι ο Βέλγος καρτουνίστας Πεϊό. Βέβαια, ο Μπαρμπαστρούμφ και η παρέα του έγιναν γνωστοί λίγα χρόνια αργότερα (μετά το 1980), όταν ξεκίνησε να προβάλλεται η ιστορία τους στην τηλεόραση.

Σεμινάριο: "Προβλήματα Συμπεριφοράς & Τρόποι Παρέμβασης σε παιδιά με Αυτισμό"

Εισηγήτρια: Παΐζη Όλγα
Ημερομηνία διεξαγωγής σεμιναρίου:  Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010
Χώρος διεξαγωγής:  Κέντρο Ημέρας Ε.Ε.Π.Α.Α. Θεσσαλονίκης, Βερατίου 5 (πίσω από τον Σιδηρ. Σταθμό Θεσσαλονίκης) Τηλ.2310 241-287
Ώρες διεξαγωγής σεμιναρίου: Κυριακή 11:30 π.μ.-17:00 μ.μ.