Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Η ερμηνεία της διπλής ενσυναίσθησης (double empathy)

Η δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αποτελεί ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αυτισμού. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες – και αντίστοιχα παρεμβάσεις- για τη δυσκολία αυτή. Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα θεωρία που αντιμετωπίζει με έναν διαφορετικό τρόπο τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων με αυτισμό. Οι υποστηρικτές μιας ιδέας που ονομάζεται "double empathy problem" (το πρόβλημα της διπλής ενσυναίσθησης) πιστεύουν ότι οι σοβαρές δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ αυτιστικών και μη αυτιστικών ατόμων είναι ένα πρόβλημα διπλής κατεύθυνσης που προκαλείται από τις δυσκολίες και των δύο πλευρών στην κατανόηση. Η θεωρία του «διπλού προβλήματος» αμφισβητεί τις θεωρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνες για τη δυσκολία στις αλληλεπιδράσεις των ατόμων με αυτισμό είναι οι αδυναμίες τους στον κοινωνικό τομέα.

Τα social media επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των κοριτσιών νωρίτερα από ό,τι των αγοριών

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής που κατ' εξοχήν τα παιδιά μπορούν να επηρεασθούν αρνητικά από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), αν και όχι στην ίδια ακριβώς ηλικία. Τα κορίτσια επηρεάζονται νωρίτερα σε σχέση με τα αγόρια, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Τα παιδιά καταναλωτές παραμένουν παιδιά - Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς

Από ανάρτηση της κυρίας Θεώνης Κουφονικολάκου:

O Donald Winnicott έλεγε πως "είναι στο παιχνίδι και μόνο στο παιχνίδι που ένα παιδί μπορεί να είναι δημιουργικό και να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα της προσωπικότητάς του (the whole personality) και είναι μόνο μέσα από τη δημιουργικότητα που το άτομο ανακαλύπτει τον εαυτό του". Αν είναι όμως το παιχνίδι ο πιο σημαντικός δρόμος ανακάλυψης (ή εφεύρευσης) της ταυτότητας, τότε τι σηματοδοτεί αυτή η παραδοχή για την επιλογή του παιχνιδιού; 

Πρόσωπα: Νικόλας Τσιγάντες… Ένας Κωπηλάτης της Ζωής!

Η ομάδα του nevronas.gr, συνεχίζοντας την πρακτική να δίνει βήμα σε ενήλικες αυτιστικούς, σας καλεί να γνωρίσετε τον Νικόλα Τσιγάντες.

Ο Νικόλας Τσιγάντες είναι ένας νέος 28 ετών στο φάσμα του αυτισμού. Από τη στιγμή της διάγνωσης σε νηπιακή ηλικία και έκτοτε, είχε έργοθεραπευτική και ψυχολογική υποστήριξη, αλλά παράλληλα έγινε και πολλή δουλειά εκ μέρους των γονέων, δυο συνιστώσες που έπαιξαν καθοριστικό και θετικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξή του.

Διαδικτυακή εκδήλωση: Πώς μπορούμε να κάνουμε το σχολείο πιο συμπεριληπτικό;

Η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων προϋποθέτει συμπεριληπτική εκπαίδευση. Προϋποθέτει σχολεία ανοιχτά για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες, σχολεία δημοκρατικά, που σέβονται τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, στις 17:00-18:30, το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση και την εξάλειψη των διακρίσεων γύρω από ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου στα σχολεία.

Microsoft Edge: Αυτόματη δημιουργία περιγραφών εικόνων σε ιστοσελίδες

Ο Microsoft Edge παρ΄χει τη δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας περιγραφών εικόνων σε ιστοσελίδες. Οι χρήστες/στριες αναγνωστών οθόνης θα έχουν τη δυνατότητα να ακούν περιγραφές εικόνων ακόμη κι αν οι δημιουργοί των ιστοσελίδων δεν παρέχουν αυτές τις περιγραφές στο σχεδιασμό τους. 

Στην κορυφή η εθνική ομάδα γκόλμπολ των γυναικών στην Αίγυπτο

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η εθνική ομάδα γκόλμπολ των γυναικών στο διεθνές τουρνουά Egyptian Pyramids International Championships που ολοκληρώθηκε στην Αλεξάνδρεια. Παρά το ανταγωνιστικό επίπεδο και τις δυσκολίες που συνάντησε στην αρχή (που έχανε με 1-2 και 3-4), η εθνική ομάδα γκόλμπολ των γυναικών έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο, επικρατώντας 5-4 απέναντι στην αντίστοιχη ομάδα της Αιγύπτου.

Χρυσό μετάλλιο για την εθνική ομάδα γκόλμπολ ανδρών στην Αλεξάνδρεια

Από την αρχή του τουρνουά η εθνική ομάδα γκόλμπολ των ανδρών ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και το απέδειξε περίτρανα και εντός αγωνιστικού χώρου. Με την 8η σερί νίκη, αυτή τη φορά στον τελικό επί του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Αιγύπτου με σκορ 4-0, κατέκτησε την κορυφή στο διεθνές τουρνουά Egyptian Pyramids International Championships που ολοκληρώθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 27/3.

Η ζωή πίσω από τις κλειστές πόρτες των ιδρυμάτων

«Χωρίς εµάς θα βρισκόσουν στον δρόμο, πρέπει να μας είσαι ευγνώμων». Αυτά τα λόγια ηχούν ακόμα στα αυτιά της 22χρονης Ταξιαρχούλας Σπανού, που έζησε από τα δεκαέξι έως τα δεκαεννέα της χρόνια σε δομή παιδικής προστασίας. Τρία χρόνια μετά την οριστική της απομάκρυνση από το ίδρυμα έχει αποφασίσει να μοιραστεί την εμπειρία της, για να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση.

«Κλείνοντας την Ελλάδα σε ένα κουτί» και άλλες μαθητικές επιχειρηματικές προτάσεις παρουσιάστηκαν σε πρόγραμμα Erasmus+

Την Ελλάδα σε πέντε κουτιά «έκλεισαν» μαθητές του 15ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Το κουτί της γευσιγνωσίας, το γλυκό κουτί, το κουτί το αλκοόλ, το κουτί της προσωπικής φροντίδας και το νυχτερινό κουτί περιέχουν μέσα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν την ελληνική παραγωγή και παράδοση. 

«Προσβλέπουμε σε μία καινοτόμο απεικόνιση της κληρονομιάς μας, όπως έχει περάσει από γενιά σε γενιά, ανά τους αιώνες, δημιουργώντας για τους καταναλωτές κουτιά που περιέχουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και τα παράγωγά τους», ανέφεραν οι μαθητές του γυμνασίου παρουσιάζοντας το business plan της εικονικής επιχείρησης που σύστησαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ2, με τίτλο «Best Ever New Entrepreneurs Fit For Work» και τη συμμετοχή σχολείων από τρεις ακόμη χώρες και συγκεκριμένα την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τον Αυτισμό» (2/4/22)


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ» του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) - παράρτημα Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τον Αυτισμό»

Αλφαβητάρι της Οικονομίας για παιδιά ως 12 ετών

Την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους αλφαβητάρι της οικονομίας έχουν πλέον παιδιά, ηλικίας ως και 12 ετών.

Πρόκειται για ένα πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο/λεξικό χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, συγγραφέας του οποίου είναι ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νικόλαος Δ. Φίλιππας.

Οι νέες εγκαταστάσεις του Ειδικού Σχολείου Περατάτων στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Μια νέα εποχή αρχίζει για το ειδικό σχολείο Περατατων με τη μεταφορά του στις νεες σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ .

Το επισκεφτήκαμε σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι όπου η Διευθύντρια του ειδικού σχολείου κ. Ρανια Φραγκισκατου μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους ξεκινώντας από το όμορφο και σύγχρονο γυμναστήριο. τις τάξεις του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου το εξωτερικο προαύλιο με την όμορφη θεα και την κουζίνα. , και διαπιστώσαμε οτι όλα είναι πλέον έτοιμα και στη θέση τους για να υποδεχθούν αύριο Τριτη τα 20 παιδιά του Δημοτικού και τα 6 του Νηπιαγωγείου .

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΓΟΥΝΕΛΗΣ: «Υπάρχει πίστη στον ΑΣ ΚΩΦΩΝ ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας!» – Οι Ποδοσφαιριστές του Πειραιά μιλάνε στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Στον ΑΣ ΚΩΦΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ έγινε φέτος από την αρχή της σεζόν μια μεγάλη προσπάθεια να κυνηγήσει η ομάδα την πολυπόθητη άνοδο στην Β” κατηγορία της ΕΠΣΠ, και φαίνεται ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δικαιώνουν την Διοίκηση του συλλόγου. Η ομάδα προηγείται στην βαθμολογία τρεις στροφές πριν από το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στα play off ανόδου της Γ” κατηγορίας, και όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει το μίνι πρωτάθλημα από την θέση του οδηγού! Για να τα πετύχει όλα αυτά, ο ΑΣ ΚΩΦΩΝ έχει φέρει στην ομάδα κάποιους έμπειρους παίκτες με προϊστορία στα Πειραϊκά αλλά και στα εθνικά πρωταθλήματα, όπως ο Μελαμπιανάκης, ο Καλαϊτζόγλου, ο Τζεγιαννάκης, ο τερματοφύλακας Γουσγουνέλης και άλλοι. Με τον τελευταίο συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για τον ίδιο αλλά και για την γενικότερη πορεία του ΑΣ ΚΩΦΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ στο πρωτάθλημα…

Ασθενής πλήρους παραλυτικής κατάστασης εγκλεισμού υποβλήθηκε σε πρωτοπόρα διαδικασία που του επέτρεψε να επικοινωνήσει.

Ασθενείς με ALS έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της επιστήμης και για την ακρίβεια, στη διάθεση των ερευνητών του Wyss Center for Bio and Neuroengineering που είναι στη Γενεύη, της Ελβετίας. Ο άνθρωπος αυτός συναίνεσε να τοποθετηθεί στον εγκέφαλο του, εμφύτευμα όταν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κίνηση των ματιών -το 2018.