Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Grunya Sukhareva: Πώς η ιστορία ξέχασε τις γυναίκες που όρισαν τον Αυτισμό

Grunya Sukhareva
Η Grunya Sukhareva περιέγραψε τον Αυτισμό περίπου δύο δεκαετίες πριν τον Αυστριακό γιατρό Leo Kanner και τον Hans Asperger. Γιατί όμως οι τελευταίοι ήταν αυτοί που έτυχαν όλης της αναγνώρισης;

Το 1924 ένα δωδεκάχρονο αγόρι πήγε σε κλινική της Μόσχας για αξιολόγηση. Από όλες τις απόψεις ήταν τελείως διαφορετικό από τους συνομηλίκους του. Οι άλλοι άνθρωποι δεν τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα και προτιμούσε την παρέα ενηλίκων παρά την παρέα παιδιών της ηλικίας του. Ποτέ δεν έπαιξε με παιχνίδια. Έμαθε να διαβάζει μόνος του σε ηλικία πέντε ετών και από τότε διάβαζε ό,τι έβρισκε. Αδύνατο και σκυφτό, το αγόρι κινούνταν αργά και αδέξια. Υπέφερε επίσης συχνά από άγχος και είχε συχνά στομαχόπονο. Στην κλινική, μια ταλαντούχα νεαρή γιατρός, η Grunya Efimovna Sukhareva, είδε το αγόρι. Τρυφερή και προσεκτική, το παρατήρησε προσεκτικά, διαπιστώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα ευφυές και του άρεσε να συμμετέχει σε φιλοσοφικές συζητήσεις. Κατά τη διαδικασία της διάγνωσης, το είχε περιγράψει ως «ένα εσωστρεφές, με μια αυτιστική τάση προς στον εαυτό του, άτομο». 

5η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Νεανικών Μουσικών Σχημάτων

To Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φ.Ε. οργανώνει την 5η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Νεανικών Μουσικών Σχημάτων, με τη σύμπραξη του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, των Ομίλων Απογευματινών Δραστηριοτήτων Γυμνασίου-Λυκείου και του Συλλόγου Αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Η 5η Διασχολική Συνάντηση Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 18.00 – 21.30, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Κατερίνα Προκοπίου: Ερωτόκριτος στο Messenger

Η Κατερίνα Προκοπίου, φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, σε μία διαρκή προσπάθεια να εντάσσει στη διδασκαλία της τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τις Νέες Τεχνολογίες, τα κόμικς και τα graphic novels, επιχειρεί συστηματικά να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών και να ιντριγκάρει τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα της σχολικής αίθουσας.
Διαβάστε σχετικά στην parallaxi

Τι να κάνετε όταν η γιαγιά ταΐζει ανθυγιεινά το παιδί

Όλοι μας το έχουμε ζήσει αυτό, είτε σαν εγγόνια είτε σαν γονείς. Η γιαγιά είναι παλαιάς σχολής και θεωρεί ότι το παιδί πρέπει να τρώει κάθε μέρα ό,τι θέλει και του αγοράζει πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες και αναψυκτικά. Στο σπίτι της γιαγιάς δεν χρειάζεται να φάει φαγητό γιατί υπάρχει πάντα παγωτό.

Βέλγιο: Διαδήλωση 12.500 μαθητών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Περισσότεροι από 12.500 μαθητές συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, για να διαμαρτυρηθούν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα για την ελλιπή πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τόσο στο Βέλγιο όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο έφηβος και η ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος των παιδιών έχει μία απότομη ανάπτυξη όταν είναι μικρά. Μέχρι τα 6, ο εγκέφαλος έχει ήδη φτάσει το 90-95% του ενήλικου μεγέθους. Αλλά χρειάζεται ακόμα δρόμο μέχρι να λειτουργεί και σαν ενήλικας. Κάποιες αλλαγές συμβαίνουν πριν την εφηβεία αλλά κάποιες συνεχίζουν και αργότερα. Η αλλαγή εξαρτάται από την ηλικία, την εμπειρία και τις ορμονικές αλλαγές.

Πώς θα σταματήσει το παιδί σου… τις ανασκαφές στη μύτη του

Το σκάλισμα της μύτης από ένα παιδί ενίοτε κρύβει ένα πρόβλημα υγείας και αυτό είναι που οφείλει να ξεκαθαρίσει ο γονέας πριν λάβει άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την κακή συνήθεια

Αντιαισθητική η εικόνα ενός παιδιού, που συνηθίζει να προβαίνει σε… ανασκαφές στη μύτη του, δεν είναι πάντα μια χειρονομία που δεν είναι απλά όμορφη ή ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει το βλαστάρι σου τυχόν στρες ή βαρεμάρα, που το διακατέχουν. Ενίοτε κρύβει ένα πρόβλημα υγείας, και αυτό είναι που οφείλει να ξεκαθαρίσει ο γονέας πριν λάβει άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την κακή συνήθεια.

Κατερίνα Βρανά: «Ημουν παράλυτη αλλά ένιωθα τέλεια»

Δύο χρόνια μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας της, η διάσημη κωμικός επιστρέφει στη σκηνή με την παράσταση «Σχεδόν πέθανα» για να περιγράψει όσο πιο αστεία μπορεί το τι της συνέβη

Τον Απρίλιο του 2017 η Κατερίνα Βρανά βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου. Για την ακρίβεια, βρισκόταν σε περιοδεία στη Μαλαισία, όταν μια απλή φλεγμονή εντέρου προκάλεσε τόσες αλυσιδωτές αντιδράσεις που κινδύνευσε σοβαρά να πεθάνει. Επηρεάστηκαν όλα της τα όργανα, έχασε την όρασή της και ατρόφησαν οι μύες της. «Σχεδόν πέθανα» είναι και ο τίτλος της παράστασης με την οποία επανέρχεται στη σκηνή ύστερα από αυτή την περιπέτεια και ένα εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης για να μάθει ξανά να κινεί το σώμα της.

Άποψη: Κοσμάς Βίδος "Το bullying γεννιέται μέσα σε ελληνικά σπίτια"

Πολλοί από τους γονείς που τώρα υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γνωρίζουν πόσο σκληρά πληρώνει το παιδί τους αυτό που είναι -για να το σώσουν όταν θα έχει φτάσει ένα βήμα από το απονενοημένο διάβημα- είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λοιδορούν ή αποστρέφουν με αηδία το βλέμμα από τα παιδιά των άλλων όταν, κατά τη γνώμη τους, δεν είναι καθώς πρέπει