Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

15 στρατηγικές συμπεριφοράς για παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε 15 στρατηγικές συμπεριφοράς για παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού. Κάποιες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ενήλικες με αυτισμό, καθώς και σε παιδιά με προβληματική συμπεριφορά που δεν ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού. 

Όταν φροντίζει ένα παιδί με Αυτισμό ένας γονιός, ένας εκπαιδευτικός ή κάποιος ενήλικας μπορεί πραγματικά να αγανακτήσει με τη συμπεριφορά του. Πολλές από τις προβληματικές συμπεριφορές αρχίζουν ξαφνικά, έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μπορεί να αποτελούν πηγή φόβου ή ντροπής για τον ενήλικα. 

Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με Αυτισμό προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα τις αιτίες της συμπεριφοράς τους. Μερικά από αυτά, συναντιώνται και στα πολύ μικρά παιδιά ή στα άτομα με αναπτυξιακές ή συναισθηματικές αναπηρίες. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί με Αυτισμό είναι διαφορετικό. Μερικά μπορεί να εμφανίζουν λίγα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά, ενώ άλλα περισσότερα. 

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς με voucher

Εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για να δηλώσουν οι γονείς τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φιλοξενίας νηπίων μέσω κουπονιού ενίσχυσης (voucher) σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμών.

Μια δημιουργική καλοκαιρινή απασχόληση για παιδιά στο θέατρο της Επιδαύρου

Πολλές φορές οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ έχουν αντιμετωπίσει ένα ευαίσθητο ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με τις παραστάσεις της Επιδαύρου (συχνά και επιτόπου): ολόκληρες οικογένειες έρχονται γεμάτες προσδοκίες για να δουν μια παράσταση που παίζεται εκείνη την ημέρα στο θέατρο, χωρίς να έχουν επιβεβαιώσει αν η καταλληλότητα του θεάματος επιτρέπει την είσοδο παιδιών και κυριότερα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί καν, ότι τα παιδια κάτω των 6 ετών δεν επιτρέπεται (για προφανείς λόγους) να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις. Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν ξεκινούν καν για την Επίδαυρο επειδή ακριβώς δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

«Μαμά, δεν μπορώ να το κάνω»: Γιατί πρέπει να αφήσουμε το παιδί να αποτύχει

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παιδί βρίσκεται αντιμέτωπο με την αποτυχία και οι γονείς αντιμέτωποι με μία κρίση που απαιτεί διαχείριση. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι επιλογές είναι δύο, είτε αφήνουμε το παιδί να ζήσει την εμπειρία είτε το προστατεύουμε, αφήνοντας αυτό το αναπόφευκτο μάθημα ζωής για αργότερα. Η απάντηση στο δίλημμα είναι προφανής: αν δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, ο πρώτος δρόμος μοιάζει να είναι και ο πιο παραγωγικός κι ευεργετικός, μακροπρόθεσμα, για το ίδιο το παιδί.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Παππούδες και burnout

Τι θα γινόταν αν αποφάσιζαν αύριο να κάνουν πικετοφορία όλοι οι παππούδες και όλες οι γιαγιάδες, απέχοντας μία ολόκληρη ημέρα από τα καθήκοντά τους; Καταστροφή, όλεθρος, Αρμαγεδδών, παραμελημένα εγγόνια σε δυσώδη σπίτια και κατεψυγμένη πίτσα για μεσημεριανό, εργαζόμενες μητέρες εν εξάλλω, ο Νίκος Φίλης σε περαιτέρω «αναβάθμιση» του ολοήμερου σχολείου, δραματική αύξηση των διαζυγίων, πτώση του Χρηματιστηρίου κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι το δυστοπικό αυτό σενάριο πλησίασε κατά τι την πραγματικότητα σε μια άλλη, πληγείσα από την κρίση, μεσογειακή χώρα: την Ισπανία του 2010. Επρόκειτο κατ' ουσίαν για ένα πολιτικό ταχυδακτυλουργικό οργανωμένο από συνδικάτα, για να βγουν στην επιφάνεια το ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας και οι εργατοώρες που «ρίχνουν» ο παππούς και η γιαγιά ανατρέφοντας τη νέα γενιά της Ιβηρικής. Οι ισπανοί «babysitter grandparents» (όπως αποκαλείται η διαρκώς διογκούμενη αυτή δημογραφική ομάδα) κλήθηκαν να κάνουν μία ολόκληρη ημέρα απεργία, σηκώνοντας πλακάτ που έγραφαν: «Μάθε να λες "Οχι"» και «Μην έχεις ενοχές κ.ο.κ.». Η κίνηση - ευτυχώς - δεν πέτυχε.

Βουλή των Εφήβων: Κριτική, αντιπαράθεση με τον Φίλη για τις αλλαγές στην Παιδεία και... selfies (πάρα πολλές selfies)

Κριτική στους κυβερνώντες, αντιπαράθεση με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη για τις αλλαγές που προωθεί στην Παιδεία και... selfies, πάρα πολλές selfies στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Η οποία δεν ήταν σαν τις άλλες, αφού τη θέση των βουλευτών πήραν έφηβοι, που μίλησαν για τα δικαιώματα του παιδιού, κατά την ΚΑ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων Βουλευτών.

#EmergencyLessons

Η εκστρατεία #EmergencyLessons, που διοργανώνεται από την ΕΕ και τη UNICEF, ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση της εκπαίδευσης για τα αγόρια και τα κορίτσια που ζουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ