Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ετοιμαζόμαστε... (Pack to school)

 


Ορμονοθεραπεία βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των ασθενών με σύνδρομο Ντάουν

Επιστήμονες από τη Γαλλία και την Ελβετία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα πειραματική θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την εγκεφαλική συνδεσιμότητα στους ασθενείς με σύνδρομο Ντάουν.

Οι ερευνητές από το γαλλικό εθνικό ινστιτούτο υγείας & ιατρικών ερευνών INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale) και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Λιλ και της Λωζάνης (CHUV), με επικεφαλής τον δρ Βενσάν Πρεβό και την καθηγήτρια Νέλι Πιτελού αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Η μέθοδος, που δοκιμάστηκε σε ζώα και επτά ασθενείς αφήνοντας ελπίδες για το μέλλον, εστιάζεται στη θεραπεία της δυσλειτουργίας των λεγόμενων νευρώνων GnRH στα άτομα με Ντάουν.

Έκπτωση 50% στα ΚΤΕΛ για τους αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς

Με έκπτωση 50% μπορούν να μεταβούν με τα ΚΤΕΛ στον τόπο διορισμού τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενοι δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών ανταποκρίθηκε στις σχετικές επιστολές του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, κατόπιν αιτήματος της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Ζέττας Μακρή.

Φάκελος bullying: Μοιάζει με Αγρια Δύση ο κόσμος των εφήβων

Μόλις προχθές τον χτύπησαν. Γύρισε μελανιασμένος στο σπίτι. Και τον απείλησαν πως αν πει κάτι στη διευθύντρια, θα του κάνουν κακό. «Θα σε μαχαιρώσουμε», «θα σε σκοτώσουμε»…». Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ένας νεαρός στον Γέρακα μιλούσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για μια υπόθεση που σόκαρε το Πανελλήνιο: Ο 13χρονος αδελφός του είχε πάει στο σχολείο με αεροβόλο όπλο και πλαστικές σφαίρες, προσπαθώντας να αμυνθεί στο ανελέητο bullying που δεχόταν από ομάδα συμμαθητών του.

Κίνα: Εκτός σχολικής ύλης τα δυτικόφερτα πρότυπα

Σάλο προκάλεσαν στην Κίνα ζωγραφιές σε βιβλίο του Δημοτικού. Μπορεί να ήταν βιβλίο Αριθμητικής, ωστόσο οι σαφέστατοι σε όλον τον κόσμο αριθμοί ανακατεύτηκαν με «θολής» στόχευσης σχέδια παιδικών μορφών που θύμιζαν ιαπωνικά «μάνγκα». Δηλαδή τα παιδάκια απεικονίζονταν με συγκεκριμένη τεχνοτροπία κόμικς η οποία εκπορεύεται από ιστορικά εχθρική χώρα. 

Ειδική Αγωγή: Αποφάσεις πρόσληψης 1.592 αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ για την ένταξη μαθητών με αναπηρία

Οι προσληφθέντες οφείλουν να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 5 έως και την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 απευθείας στη σχολική μονάδα στην οποία τοποθετούνται

Την πρόσληψη 1.078 ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών και 514 ΔΕ01-ΕΒΠ ως προσωρινούς αναπληρωτές με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης: «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σχολικό έτος 2022-2023» με κωδικό ΟΠΣ 5184989 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο, ΕΣΠΑ 2014-2020, ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΑΙΘ. Τα ονόματα αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

Πανεπιστήμια: «Κόπηκαν» 17 εκλογές καθηγητών

Λεπτομερής περιγραφή των νέων θέσεων ώστε προδήλως να κριθούν κατάλληλοι οι «ημέτεροι» υποψήφιοι, το βιογραφικό των οποίων «κουμπώνει» στην περιγραφή κάθε θέσης. «Στημένα» εκλεκτορικά σώματα –ακόμη και από συγγενείς– ώστε να επιλέξουν τον αρεστό τους. Υποψήφιοι προωθούνται για διορισμό στα ΑΕΙ είτε λόγω της συγγένειάς τους –εξ αίματος, εξ αγχιστείας ή με ακαδημαϊκούς– με καθηγητές του ιδρύματος είτε λόγω πολιτικών διασυνδέσεων. Βρίθουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από τέτοιες περιπτώσεις, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δηλώνει την πρόθεσή της να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τα ΑΕΙ αλλά και τους νέους επιστήμονες για την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Κεραμέως σε ΣΚΑΪ: Δεν μπορούν να πάρουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές

«Δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά σε χριστιανούς ορθόδοξους μαθητές» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Δεκατιανοί», σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Όπως εξήγησε, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μπορεί να λέει ότι η απαλλαγή μπορεί να δίνεται στον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκεύματο, ωστόσο «το ΣτΕ, το οποίο είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, έχει βγάλει τέσσερις αποφάσεις, στις οποίες λέει ξεκάθαρα ότι η απαλλαγή μπορεί να δίνεται μόνο τους άθεους και σε αυτούς από άλλα θρησκεύματα. Δεν μπορεί να δίνεται σε όσους είναι χριστιανοί ορθόδοξοι» συμπληρώνοντας ότι η πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. 

Δεύτερος κύκλος προγραμμάτων κατάρτισης πιστοποίησης δεξιοτήτων χρήσης ΤΠΕ από το ΚΕΑΤ

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε συνεργασία με τον Φορέα Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού “ProCert IKE” υλοποιεί το δεύτερο κύκλο προγραμμάτων κατάρτισης (2022-2023) που οδηγούν σε πιστοποίηση δεξιοτήτων χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Πληροφορικής, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ σε Αθήνα (Κεντρική Υπηρεσία) και Θεσσαλονίκη (Περιφερειακή Διεύθυνση/Παράρτημα).

Μελέτη: Τουλάχιστον 100 εκατ. κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υποστεί ακρωτηριασμό/κόψιμο γεννητικών οργάνων σε 30 χώρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ενώ ο αριθμός τους πιθανότατα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς για ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Παρόλο που παρατηρείται διαχρονικά μια έστω μικρή τάση μείωσης στις περισσότερες χώρες (στις 26), οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.