Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ιστορίες εκπαιδευτικής τρέλας: Μα τον Δία!

Αν και το θέμα στο τεστάκι της ιστορίας το πιάσαμε και το γράψαμε, η απάντηση δεν ήταν ακριβώς αυτή που είχαμε συζητήσει !!! Βασικά δεν ήταν και καθόλου αναμενόμενη από τον συγκεκριμένο μαθητή που ποτέ δεν έχει ασχοληθεί με έρωτες και παιδιά εντός και εκτός γάμου. 

Αλλά έτσι είναι τα παιδιά (και πολύ περισσότερο τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger): μοναδικά και απρόβλεπτα !!! Απολαύστε το κείμενο ενός λιλιπούτειου Δον Ζουάν ... 

Ποιος Θεός θα ήθελες να ήσουν και γιατί ; 

Ανοικτή συζήτηση: Η Εκπαίδευση στον καιρό της πανδημίας. Ζητήματα, απόψεις, προοπτικές.

Ανοικτή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς Σοφία Κεχαγιά, Μάρθα Πασχαλίδου, Νάσο Αρίμη, Κώστα Θεριανό, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. 
Η πανδημία του covid 19 άλλαξε την εκπαιδευτική καθημερινότητα όλων των βαθμίδων. Ποιες ευκαιρίες και ποια προβλήματα φέρνει στο προσκήνιο η πανδημία για την εκπαίδευση; Υπάρχουν ουδέτερες "τεχνολογικές" πολιτικές στο χώρο της εκπαίδευσης; Ποια είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση; Για αυτά τα θέματα κάνουμε ανοικτή συζήτηση με 4 εκπαιδευτικούς. Συντονίζει ο Κώστας Θεριανός

Δεξιότητες μελέτης - Επιτυχία στις εξετάσεις -- Οδηγός για φοιτήτριες και φοιτητές

Στόχος του Οδηγού Αυτοβοήθειας για φοιτήτριες και φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Ευαγγελία Γαλανάκη, είναι να τους βοηθήσει να αποκτήσουν αποτελεσματικές δεξιότητες μελέτης και να τους διευκολύνει στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις και για άλλες μορφές αξιολόγησης στο Πανεπιστήμιο. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει έχουν αντληθεί από θεωρίες και έρευνες της επιστήμης της Ψυχολογίας και, ιδίως, της Γνωστικής Ψυχολογίας, της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας. Επίσης, έχουν αξιοποιηθεί ιδέες από θεωρίες της Ψυχανάλυσης και του Γνωστικού Συμπεριφορισμού. 

Ντουμπάι: Η ηλεκτρονική μάθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το μέλλον της

Η ηλεκτρονική μάθηση, ή αλλιώς e-learning, είναι η παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης με ψηφιακά μέσα. Αν και δεν είναι νέα μέθοδος, η ένταξή της σε διάφορους τομείς επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σ' αυτό το σχολείο στο Dubai Hills, όπως και σε πολλά άλλα, τα περισσότερα παιδιά επέστρεψαν στις τάξεις στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αλλά εφαρμόζεται ένας συνδυασμός συμβατικής διδασκαλίας και διδασκαλίας εξ αποστάσεως:

Με σοβαρά προβλήματα η τηλεκπαίδευση

Σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκε το πρόβλημα που είχε η πλατφόρμα Webex της Cisco χθες σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να «πέσει» το σχολικό δίκτυο και να σταματήσουν τα μαθήματα στα γυμνάσια και στα λύκεια. Το πρόβλημα αξιοποιήθηκε ως αφορμή για έντονη κριτική, προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Ειδικότερα, από χθες, πρώτη ημέρα καραντίνας για τα σχολεία, τα μαθήματα στα γυμνάσια και στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια γίνονται με τηλεκπαίδευση, από τις 8.30 π.μ. και 8.00 π.μ., αντίστοιχα. Η διάρκεια της διδακτικής περιόδου ορίστηκε στα 40 λεπτά.

«Βήμα-Βήμα»: Πρόγραμμα για Ασυνόδευτα Παιδιά από το SolidarityNow

Στεκόμαστε στο πλευρό των ασυνόδευτων ανηλίκων 16 ετών και άνω, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Έκαναν το πρώτο βήμα: να φύγουν από τη χώρα καταγωγής τους, συχνά κυνηγημένα από τη βία, τον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Και έφτασαν στη χώρα μας. Πολλά αναγκάστηκαν να μείνουν για μέρες στο δρόμο, να κρυφτούν, να διαφύγουν πολλών κινδύνων, να εργαστούν γιατί έπρεπε να επιβιώσουν. Κάποια έμειναν αρκετούς μήνες σε δομές φιλοξενίας, σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε πολυπληθείς καταυλισμούς στα νησιά ή στα βόρεια σύνορα, συχνά κάτω από επισφαλείς συνθήκες. Και πολλά τα κατάφεραν. Ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα του 2020. Τώρα ήρθε η ώρα τα παιδιά αυτά να κάνουν το επόμενο βήμα. Και το SolidarityNow στέκεται δίπλα τους σε αυτό το βήμα, για να τα βοηθήσει: να σταθούν στα πόδια τους, να τα ενδυναμώσει στον δρόμο τους προς την ενηλικίωση ώστε να διεκδικήσουν τη δική τους ανεξάρτητη ζωή.

Μήπως άθελά μας ενθαρρύνουμε την κακή συμπεριφορά των παιδιών μας;

Οι περισσότεροι γονείς δεν θα ενθάρρυναν συνειδητά μια λάθος συμπεριφορά του παιδιού τους. Ωστόσο, άθελά μας όλοι οι γονείς κάνουμε κάποια λάθη στην ανατροφή των μικρών μας. Έτσι, αν κάνουμε κάτι από τα παρακάτω μπορεί να ενθαρρύνουμε την κακή συμπεριφορά του παιδιού μας, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου ως γονείς είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως από εμάς να συμπεριφέρονται άσχημα, όπως μαθαίνουν και να συμπεριφέρονται σωστά.

Η κακή διατροφή φρενάρει το ύψος των παιδιών

Μεγάλες διαφορές στο ύψος των παιδιών από χώρα σε χώρα λόγω κακής διατροφής, σύμφωνα με διεθνή έρευνα - Ένα 19χρονο κορίτσι στο Μπαγκλαντές έχει το ίδιο ύψος με ένα 11χρονο κορίτσι στην Ολλανδία.

Το μέσο ύψος των παιδιών διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή τους, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, η οποία εκτιμά ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν έως 20 εκατοστά πιο κοντά εάν δεν διατρέφονται σωστά.

Μαζικές απεργίες εκπαιδευτικών στη Γαλλία

Με απεργία ή κραδαίνοντας το δικαίωμα αποχής δάσκαλοι και καθηγητές στη Γαλλία αντιδρούν μπροστά στην αδυναμία εφαρμογής του υγειονομικού πρωτόκολλου στα σχολεία. «Δεν αρκεί η επιβολή ενός πρωτοκόλλου εάν δεν έχουν εξασφαλισθεί οι συνθήκες υλοποίησής του», φωνάζουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι 3 στους 4 πατέρες βιώνουν διακρίσεις στην ισότιμη ανατροφή και επιμέλεια των παιδιών – Τι λέει η νέα έρευνα των «Ενεργών Μπαμπάδων»

Διακρίσεις λόγω φύλου καταγγέλλουν οι πατέρες στο πλαίσιο της γονικής ισότητας, που αφορά την πατρότητα και την ανατροφή των παιδιών τους. Σε διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησαν οι «Ενεργοί μπαμπάδες, για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ΑΜΚΕ και στην οποία συμμετείχαν 941 πατέρες ανήλικων παιδιών από όλη τη χώρα, προέκυψε πως το 75% βιώνουν τέτοιες διακρίσεις λόγω φύλου.

Συγκλονιστικές ιστορίες: Η Οδύσσεια των υιοθεσιών στην Ελλάδα

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια παιδιά της Αφρικής ξυπνούν και κοιμούνται καθημερινά σε ιδρύματα εγκαταλελειμμένα από τους βιολογικούς τους γονείς - είναι το ένα τέταρτο του συνόλου των ορφανών του πλανήτη -, πλάσματα που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην καλοσύνη των ξένων. Ενίοτε αυτό το άγγιγμα αγάπης έρχεται από την Ελλάδα: Δεκάδες υιοθεσίες παιδιών από την Αφρική, την Ταϊλάνδη, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες του κόσμου έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας μέσω της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας, καθώς η σοβαρή υπογονιμότητα και οι δυσλειτουργίες στο σύστημα υιοθεσιών στέλνουν αρκετούς Ελληνες στο εξωτερικό προς αναζήτηση λύσης.

Μεταθέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – Ημερομηνίες και προϋποθέσεις

Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της διαδικασίας διενέργειας των μεταθέσεων κατά το σχολικό έτος 2020-2021, καλεί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται, από 04-11-2020 έως 17-11-2020 και ώρα 15:00, μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων (https://teachers.minedu.gov.gr).