Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Αφήστε τα παιδιά να πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη λένε οι ψυχολόγοι

Γενικώς το να λέμε ψέματα στα παιδιά είναι κακό. Ωστόσο υπάρχει και ένα λευκό (όπως η γενειάδα του Αϊ-Βασίλη) ψέμα που καλά κάνουμε και το επαναλαμβάνουμε, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Και αυτό διότι το να πιστεύουν οι μικροί στον Αϊ-Βασίλη αποτελεί φυσιολογικό και υγιές κομμάτι της ανάπτυξής τους. Η έννοια ενός άνδρα που ταξιδεύει... στον αέρα με ένα έλκηθρο το οποίο σέρνουν ιπτάμενοι τάρανδοι και καταφέρνει να μπει στα σπίτια από άκρου εις άκρον της Γης μέσα από την καμινάδα προκειμένου να αφήσει δώρα - και όλα αυτά μέσα σε μία νύχτα - είναι το λιγότερο... παραμυθένια. Ωστόσο ο μύθος του Αϊ-Βασίλη ζει και βασιλεύει στους αιώνες αποτελώντας μια ατράνταχτη παράδοση. Γιατί είναι τόσο διαχρονικός;

Ποιο παιχνίδι να αγοράσω στο παιδί μου;

Στις γιορτές η αγορά των παιχνιδιών δεν είναι... παιχνιδάκι. Καλό είναι, λοιπόν, να μάθετε πώς ξεχωρίζουν οι ειδικοί τα κατάλληλα παιχνίδια για κάθε ηλικία. 
Της Φωτεινής Βασιλοπούλου στο vita.

Η απίστευτη ιστορία του Fred Morgan

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που "γέννησε" ποτέ ο αθλητισμός για τη δύναμη της θέλησης που θέτει ανύπαρκτα όλα τα όρια για το ανθρώπινο είδος, είναι η ιστορία του ο Fred Morgan. Ο Αυστραλός Morgan αντιμετώπιζε ολική αναπηρία, αφού είχε χάσει το δεξί του πόδι, κι όμως αυτό δε στάθηκε εμπόδιο στο να εκπληρώσει το όνειρό του, που ήταν να γίνει τενίστας!

Οι παιδοψυχολόγοι προειδοποιούν: τα βίαια videogames είναι το κουτί της Πανδώρας για τα παιδιά

Call of Duty, Pay Day 2, Mortal Combat, Grand Theft Auto 5. Και τελειωμό δεν έχει η λίστα των videogames, που ειδικά μέσα στις γιορτές ζητούν οι πιτσιρικάδες από τους γονείς τους. Οι πωλήσεις είναι μεγάλες, τα παιδιά τρελαίνονται, οι γονείς πληρώνουν και οι παιδοψυχολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Θέατρο: «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;»

Mε επτά (από τα οκτώ) βραβεία Ολίβιε έρχεται από την Αγγλία στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα η παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στίβενς, που βασίζεται στο ομότιτλο μπεστ-σέλερ του Μαρκ Χάντον. Το έργο που έκανε πρεμιέρα το 2012 στο Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς που επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν «ύμνο στη διαφορετικότητα», και εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα του Αγγέλων Βήμα που είναι αφιερωμένο στο διαφορετικό και τους αιρετικούς.

6η Διεθνής Μαθηματική εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη -Μάρτιος 2014

Ο θεσμός της Μαθηματικής Εβδομάδας αποτελεί για πολλά χρόνια πόλο έλξης όσων ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τα Μαθηματικά. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει την ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στις εργασίες που αφορούν τις νέες ανακαλύψεις, τις νέες αντιλήψεις, τη διαρκή ενημέρωση στα θεωρητικά και εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Η Μαθηματική Εβδομάδα διευρύνει τη θεματική της με παράλληλες εκδηλώσεις όπως, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, παρουσιάσεις εργασιών Project, εκμάθηση λογισμικών και βραβεύσεις.