Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

10 τρόποι για να σαμποτάρετε τη διαχείριση της τάξης σας

Ξέρετε τα βασικά: ξεκάθαροι και απλοί κανόνες και συνέπειες, σταθερότητα και συνέπεια, συμμετοχή των παιδιών. Ωστόσο, ακόμα και αν τα τηρείτε όλα αυτά, υπάρχουν μερικά πολύ απλά πραγματάκια που μπορούν να φέρουν το χάος. 

Δείτε μερικές συνήθειες που μπορεί να σαμποτάρουν κάθε προσπάθειά σας καθώς και πιο αποτελεσματικές συμπεριφορές που μπορείτε να υιοθετήσετε.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Τα παιδιά βλάπτουν τον γάμο"

Μια 46χρονη εργαζόμενη, μητέρα μιας 16χρονης εφήβου, μου περιέγραφε προ ολίγων εβδομάδων το ημερήσιο πρόγραμμά της. «Ξυπνάω στις 5.30 για να μαγειρέψω και να είμαι στο γραφείο όσο πιο νωρίς γίνεται, συνήθως κατά τις 7. Θέλω να επιστρέψω στο σπίτι εγκαίρως για να είμαι κοντά στο παιδί, που εφέτος έχει άπειρο διάβασμα». «Και τι ώρα κοιμάσαι το βράδυ;» τόλμησα αφελώς να τη ρωτήσω. «Εννοείται ότι στις 10 ήδη ροχαλίζω». Δεν χρειάστηκε να πούμε τίποτε άλλο. Ανταλλάξαμε ένα βλέμμα (παραίτησης) όλο νόημα. Οταν εργάζεσαι, η ημερήσια γονεϊκή ρουτίνα δεν αφήνει ζωτικό χώρο για τίποτε, μα τίποτε άλλο. Ας μην αυταπατώμεθα. Ο σύζυγος /σύντροφος είναι πλέον, για να καταφύγω στα γλυκερά επικοινωνιακά σλόγκαν της τελευταίας προεκλογικής περιόδου, κάτι σαν «αναγκαίο καλό», μια επιβεβλημένη cohabitation για την ανατροφή των παιδιών. Στην Ελλάδα της κρίσης ο γάμος μοιάζει σχεδόν να έχει επανασχεδιαστεί πάνω στη μία και μοναδική αξία της πλήρως αφοσιωμένης γονεϊκότητας (άλλως ειπείν του «υπεργονεϊσμού»).

Ο τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζει το μελλοντικό σωματικό βάρος των παιδιών

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής πριν την εγκυμοσύνη έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition

Χορήγηση άδειας ξενάγησης χωρίς αμοιβή σε εκπαιδευτικούς

Ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία επιτρέπεται να γίνονται πλέον και από τον εκπαιδευτικό που συνοδεύει τους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές σχολείων, τηρώντας μια σειρά διαδικασιών σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας. 

Γιατί πρέπει ένα παιδί να κάνει μαθήματα μουσικής

Ενισχύεται το πνευματικό δυναμικό έως και κατά 20% αργότερα στη ζωή
Η μουσική εκπαίδευση προτού ένα παιδί κλείσει τα 14 του χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του πνευματικού του δυναμικού αργότερα στη ζωή του έως και κατά 20%, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Είναι σωστό ή λάθος να κάνει δίαιτα ένα υπέρβαρο παιδί;

Είναι γεγονός ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αυξάνεται δυστυχώς ανησυχητικά, αποκτώντας ολοένα και περισσότερο επιδημιολογικές τάσεις παγκοσμίως. Είναι επιστημονικά διεθνώς παραδεκτό ότι το αυξημένο σωματικό βάρος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αυξάνει την νοσηρότητα και την θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή. Το σωματικό βάρος όσο και η σύσταση του σώματος στην παιδική ηλικία αποτελούν σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες παχυσαρκίας κατά την ενήλικη ζωή.Ιδιαίτερα δε η περίοδος «λιπογενετικής έκρηξης» από 7-12 ετών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η εμφάνιση παχυσαρκίας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες παιδιών έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη κ.α, στην μετέπειτα ζωή τους.

Κίνδυνος πνιγμού από τα βρεφικά καθίσματα μπάνιου

Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη των Ατυχημάτων προειδοποιεί τους γονείς ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού των βρεφών που σχετίζονται με τα ειδικά καθίσματα μπάνιου. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του το εποπτικό όργανο αναφέρει ότι ένας στους τρεις πνιγμούς που αφορούν παιδιά κάτω των δύο ετών περιλαμβάνουν κάθισμα μπάνιου που προσαρμόζεται στην μπανιέρα. 

Αθλητικό πρόγραμμα για άτομα με κινητική αναπηρία

Μία πρόταση γνωριμίας με το μπάσκετ με καρότσι για άτομα με κινητική αναπηρία αποτελεί το πρόγραμμα «Εξερεύνησε τα όριά σου», το οποίο πραγματοποιούν ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων (Π.Α.Σ.Κ.Α) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο Κλειστό Γήπεδο Μετς, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στις 11π.μ.

Ντόπινγκ στα σχολεία

Σοκ έχει προκαλέσει με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο σχετικά με την χρήση απαγορευμένων ουσιών από παιδιά που ακόμα ακόμα πηγαίνουν στο σχολείο.