Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Διαβάζουμε: "Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο"

Ο μαθητής μας Σ. μάς προτείνει ένα  από τα αγαπημένα του βιβλία

Το βιβλίο "Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο" μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί είναι ένα επιστημονικό βιβλίο που έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες όπως ότι οι πιγκουίνοι για να αυξήσουν την ταχύτητα και την ορμή τους κάτω από το νερό απελευθερώνουν φυσαλίδες που έχουν παγιδευμένες στα φτερά τους. Επίσης αυτό το βιβλίο αποδεικνύει πως ακόμα και τα πιο μικρά έμβια όντα όπως οι αράχνες, οι πεταλούδες, οι μέλισσες και τα σκαθάρια μπορούν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους.

Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει την διαταραχή ΔΕΠΥ – Ποιος είναι ο ρόλος του TikTok;

Ειδικοί με έδρα τις ΗΠΑ που διενέργησαν μία νέα μελέτη, διαπίστωσαν πως ενας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει ΔΕΠΥ.

Ωστόσο, μόλις οι μισοί από αυτούς (συνολικά 13%) έχουν αναζητήσει ιατρική γνωμάτευση ή βοήθεια, σύμφωνα με την Daily Mail.

Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο

Ερευνητές από το Τμήμα Αποκατάστασης Παιδιών της Κίνας εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα των παιδιών που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο σε σύγκριση με τα παιδιά που ξενυχτούν. Ακριβέστερα, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίτερα έχουν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία στη χλωρίδα του εντέρου τους. Το ευεργετικό για τον οργανισμό είδος «καλών» βακτηρίων, Akkermansia muciniphila, βρέθηκε σε αφθονία στο έντερο σε αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και έχουν συνδεθεί με καλύτερη γνωστική ικανότητα.

Ένθετο Παιδεία: Συνέντευξη Ι. Λυτρίβη – Όλες οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση


Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Πόσο δημοφιλής είναι στη χώρα μας; Τι πρέπει να αλλάξει για να προσελκύσει περισσότερους μαθητές και εκπαιδευόμενους; Ανταποκρίνονται τα νέα προγράμματα σπουδών στις ανάγκες της αγοράς εργασίας;

Podcast: Πόσο συμπεριληπτικοί είναι οι αθηναϊκοί χώροι διασκέδασης για τα ανάπηρα άτομα;


H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος προτείνουν 5 +1 tips για μια πιο φιλική και προσβάσιμη εμπειρία διασκέδασης για τα ΑμεΑ.

Πηγή: LiFO

ΣΤΑΣΥ: Βίντεο κινουμένων σχεδίων για την αναπηρία στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας

Βίντεο κινουμένων σχεδίων για ενήλικες με τίτλο «Πώς επικοινωνούμε με την αναπηρία;» προβάλλεται στα μέσα σταθερής τροχιάς της (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ).

Το βίντεο θα προβάλλεται σε 130 σταθμούς και εντός των συρμών έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Στη Θεσσαλονίκη ένα από τα πέντε Κέντρα Αναφοράς της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ένα από τα πέντε Κέντρα Αναφοράς μέσω των οποίων η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων επιχειρεί να βελτιώσει τις προϋποθέσεις πρόσβασης στη φροντίδα ψυχικής υγείας στους ανηλίκους και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στίγματος. Ήρθε η στιγμή να παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη το έργο της Πρωτοβουλίας, αλλά και ιδιαίτερα του Κέντρου Αναφοράς της πόλης μας.

Παράδοση 9 νέων ειδικά διαμορφωμένων mini bus για τις ανάγκες των Ελλήνων αθλητών με αναπηρία

Εννέα ειδικά διαμορφωμένα mini bus παραχώρησε η Περιφέρεια Αττικής στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρίες για τις ανάγκες των αθλητών με αναηρία σε ομαδικά αθλήματα, σε εκδήλωση με τίτλο «Με Σεβασμό και Θαυμασμό – Έργα για τη στήριξη των Αθλητών ΑμεΑ στο σήμερα και το αύριο», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14/10 στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

Εθνική Λυρική Σκηνή: Αυτό είναι το φετινό, πλούσιο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών - κοινωνικών δράσεών της

Πολλά και διαφορετικά προγράμματα καλλιτεχνικής βιωματικής και συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, σχολεία, ενήλικες, άτομα 65 ετών και άνω, νέους από Δομές Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, Καταστήματα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Διαμαρτυρία γονέων για τις ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό στο 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

Τη διαμαρτυρία του για τις ελλείψεις σε ειδικό βοηθητικό προσωπικό στο 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, εκφράζει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου συναντήθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου με εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης για το πρόβλημα της έλλειψης Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στο εν λόγω σχολείο.