Σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά που μεγαλώνουν μαθαίνοντας πολλές γλώσσες είναι περισσότερα από αυτά που μαθαίνουν μόνο μία. Και όμως η μονογλωσσία λαμβάνεται συχνά ως δεδομένη βάση, για παράδειγμα στο σχολείο. Έρευνα της γλωσσολόγου Έλλης Κουταμάνη δείχνει ότι οι δύο γλώσσες ενός δίγλωσσου παιδιού είναι πάντα ενεργές στον εγκέφαλό του. «Ένα παιδί μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη δίγλωσση γνώση στο σχολείο».
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025
Δίωρα μαθήματα σε όλα τα Λύκεια για την ενημέρωση των μαθητών για το Ψηφιακό Φροντιστήριο
Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που εξέδωσε την Τετάρτη καλεί τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στις τάξεις Β ́ και Γ ́ Λυκείου να αφιερώσουν τουλάχιστον δύο (02) διδακτικές ώρες σε κάθε τμήμα των ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ., Λυκείων Ε.Α.Ε., και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. για την ενημέρωση των μαθητών/τριών, την παρουσίαση της λειτουργίας του Ψηφιακού Φροντιστηρίου και την παρακολούθηση ενός μαθήματος ή διδακτικής ενότητας της επιλογής τους από τα ήδη βιντεοσκοπημένα μαθήματα μέσα από την πλατφόρμα, καθώς και για την περιήγηση στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης (moodle).
Βιβλίο: Σύντομη Περιγραφή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Το προπτυχιακό εγχειρίδιο "Σύντομη Περιγραφή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας " των Σαπουντζάκη, Γ., Χαλευτήρα, Κ., και Ροντογιάννη, Α. είναι διαθέσιμο πλέον στον ιστότοπο των ανοικτών ακαδημαϊκών εκδόσεων Κάλλιπος. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα βιβλία που κυκλοφορούν για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και οι συγγραφείς του έχουν ασχοληθεί πολύπλευρα με το θέμα, καλύπτοντας αξιοσημείωτες παραμέτρους.
Φωτεινή Σκανδάμη: Το ψαροπούλι που έφερε την άνοιξη
Το μυστικό μαρτύρησε ένα πουλάκι. Μια μέρα η Φωτεινή –θα ‘ταν γύρω στα 4– βρισκόταν στο δωμάτιό της και ζωγράφιζε. Το συνήθιζε τότε να απομονώνεται στο δωμάτιό της για ώρες. Είχε ήδη διαγνωστεί με αυτισμό πριν από ένα χρόνο: ξαφνικά είχε σταματήσει να μιλάει και οι γονείς της την έτρεξαν στον αναπτυξιολόγο τού Παίδων. Εκείνη την ημέρα μπήκε η γιαγιά της στο δωμάτιό της να δει τι ζωγραφίζει. Επειτα από λίγο φώναξε και τους γονείς να έρθουν. «Εχετε καταλάβει τι έχει κάνει το παιδί;», τους είπε. Η Φωτεινή είχε ζωγραφίσει ένα ψαροπούλι και στα ανοιχτά φτερά του είχε βάλει τέσσερα παράθυρα. Στο καθένα ο ήλιος ήταν σε διαφορετικό σημείο, όπως στο πέρασμα της ημέρας.
Πάρε κι εσύ μέρος στη μεγάλη, παγκόσμια γιορτή για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025!
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ξεκινώντας το 2005 ως δράση για την προώθηση της ψηφιακής παιδείας, έχει πλέον καταφέρει να ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 180 χώρες και περιοχές να συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο.
Η «καλοσύνη» ψηφίστηκε από τα παιδιά ως λέξη της χρονιάς
Η λέξη καλοσύνη (kindness) αναδείχθηκε η αγαπημένη λέξη των παιδιών για το 2024 στην ετήσια έρευνα του εκδοτικού οίκου Oxford University Press σε περισσότερα από 6.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 6 στα 10 παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών επέλεξαν την καλοσύνη ως την λέξη της χρονιάς, ενώ το 25% των παιδιών διάλεξαν ως λέξη της χρονιάς την Τεχνητή Νοημοσύνη ( Artificial intelligence).
Κορίνα Θεοδωρακάκη: «Η αναπηρία είναι ακριβό σπορ»
Από τις λίγες καλές «πένες» στο χώρο της δημοσιογραφίας και μία από τις πιο όμορφες φωνές που έχω ακούσει στο ραδιόφωνο, η κυρία Κορίνα Θεοδωρακάκη. Ήταν η πρωινή φωνή των ειδήσεων στην ΕΡΤ Αθηνών πριν από χρόνια, ενώ μοίραζε τα κείμενά της αδιάκοπα σε διάφορα έντυπα. Τρέξιμο πολύ… μέχρι που ένα ατύχημα την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι. Έκτοτε δύο ρόδες έγιναν τα πόδια της στα «τρεξίματά» της, που δε σταμάτησαν ποτέ.
Μερόπη Μιχαλέλη: «Για να μεγαλώσουμε καλύτερα τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους επιστήμονες πρώτης γραμμής. Δεν πάνε όλοι σε ψυχολόγους, αλλά όλοι πάνε σε παιδιάτρους»
Αν και είναι δύσκολο να συγκεντρώσουμε όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για τη γονεϊκότητα σε μια μόνο συζήτηση, ακόμα και σε ένα βιβλίο, η κα. Μερόπη Μιχαλέλη, ψυχαναλύτρια με πολυετή πείρα στην περιγεννητική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα της Ελλάδας, ιδρύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη της Κοιτίδας, καταφέρνει μέσα σε μόλις 200 σελίδες να αναλύσει όλα όσα μπορεί να περνούν από το μυαλό ενός ανθρώπου από τη στιγμή που ξεκινά να σκέφτεται αν θα γίνει γονέας μέχρι τη στιγμή που θα κρατήσει αγκαλιά το παιδί του και την ηλικία που αυτό θα πάει παιδικό σταθμό.
Προβολή: «Ο Νίκος Καζαντζάκης ως έμπνευση για τον δάσκαλο, τον μαθητή και τον συγγραφέα»
Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Hartorama: Ολοκληρώθηκε δράση της εταιρίας για τη συγκέντρωση βιβλίων για τα παιδιά του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση «Βιβλία με καρδιά», που διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο το Hartorama, συγκεντρώνοντας βιβλία για τα παιδιά του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να δώσει νέα ζωή σε βιβλία που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, χαρίζοντας χαρά και έμπνευση στα παιδιά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)