Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Σεμινάριο ΚΕΑ: Διαβάζοντας λογοτεχνία με παιδιά και εφήβους με αναπηρία

Το Σάββατο, 2 Απριλίου 2016 στις 10 
εγκαινιάζουμε το νέο κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεων του ΚΕΑ, 
με το σεμινάριο:
"Διαβάζοντας λογοτεχνία με παιδιά και εφήβους με αναπηρία"

Προσοχή! Το σεμινάριο δεν θα διεξαχθεί στο χώρο του ΚΕΑ, αλλά στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 47 (περιοχή κέντρου, κοντά στον ΟΤΕ),  στον 5ο όροφο (γρ. 516).

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 15 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας, υποβάλλετε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικά τα στοιχεία σας (όνομα, επίθετο, τηλέφωνο επικοινωνίας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), καταβάλλετε το ποσό συμμετοχής (15 ευρώ το άτομο) στον τραπεζικό λογαριασμό του ΚΕΑ (Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR42 0172 2030 0052 0302 4527 324 - Δικαιούχος Ιωάννα Αγγέλου) και επιβεβαιώνουμε την κράτησή σας μέσω της γραμματείας. 

Ιστότοπος: Η Δώρα και το δώρο της

Η Δώρα είναι νέα γυμνάστρια και έχει εξειδικευθεί στη σχολική διαμεσολάβηση. Είναι η πρέσβειρα της Σχολικής Διαμεσολάβησης.
Φιλοδοξεί να κάνει γνωστό το θεσμό της σχολικής διαμεσολάβησης, της διαδικασίας δηλαδή μέσα από την οποία επιτυγχάνεται άμεσα και ειρηνικά, η επίλυση των συγκρούσεων και διαφορών που δημιουργούνται μεταξύ των μαθητών.

Δωρεάν μαθήματα χρήσης H/Y για ανθρώπους 40+, τυφλούς και βαρήκοους

Νέα τμήματα διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω Η/Υ για ηλικίες 40+» -το Ίδρυμα κάνει εισαγωγικά μαθήματα υπολογιστών από το 2004. 

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα 40 ετών και άνω που δεν χειρίζονται με ευχέρεια ή καθόλου τις ψηφιακές υπηρεσίες και τους βοηθά να αποκτήσουν εξοικείωση με τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Συγκεκριμένα μαθαίνουν τα βασικά για τον χειρισμό αρχείων (δημιουργία, αντιγραφή, μεταφορά, διαγραφή, μετονομασία), απλή επεξεργασία κειμένου (μορφοποίηση, ορθογραφικό έλεγχο, χρήση εικόνων), Χρήση Διαδικτύου (web, mail, Skype, Facebook κ.λπ.). 

Γονίδια του αυτισμού υπάρχουν σε όλους μας

Όλοι οι άνθρωποι λίγο-πολύ διαθέτουν στο DNA τους γονίδια που σχετίζονται με τη διαταραχή του αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συμπέρανε ότι εφόσον όλος ο πληθυσμός έχει σε κάποιο βαθμό γονίδια που προδιαθέτουν για αυτισμό, είναι μάλλον αδύνατο να τραβήξει κανείς μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή πέρα από την οποία αρχίζει το φάσμα του διαταραχών του αυτισμού.

Πέντε λόγοι να μην αγοράσετε στο παιδί σας κινητό τηλέφωνο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών Internet και τηλεφωνίας Verizon, η μέση ηλικία που ένα παιδί αποκτά το πρώτο του κινητό τηλέφωνο του είναι περίπου 11,5 ετών. Για τις ανάγκες της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 520 γονείς, ρωτήθηκαν αν είναι διατεθειμένοι να θεσπίσουν κανόνες για την χρήση του κινητού ή αν πρόκειται να αφήσουν τα παιδιά τους να κάνουν ελεύθερη χρήση του κινητού τους.

Πότε ο έπαινος κάνει κακό στα παιδιά σας

Συχνά, οι γονείς επαινούν τα παιδιά τους ώστε να τα ενθαρρύνουν και να τους ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις η όλη διαδικασία γίνεται με λανθασμένο τρόπο. Πώς, λοιπόν, καταφέρνουν οι γονείς με τους επαίνους και τις φιλοφρονήσεις να πληγώσουν τα παιδιά τους; Δείτε εδώ τις περιπτώσεις που ο έπαινος κάνει κακό στα παιδιά σας.

Πρέπει τα παιδιά να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο;

Μερικές φορές τα παιδιά μοιράζονται το υπνοδωμάτιο από επιλογή κι άλλες πάλι φορές είναι απαραίτητο. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι όλα τα σπίτια μεγάλα, οπότε λόγω περιορισμένου χώρου, το κοινό δωμάτιο είναι η λύση.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την τρομοκρατία

Με ακόμη μία πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση να προστίθεται στον κατάλογο με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα παιδιά σας έχουν ξεκινήσει τις ερωτήσεις τύπου: «Γιατί οι άνθρωποι βλάπτουν ο ένας τον άλλον;».

Τι απάντηση μπορεί να δώσει ένας γονιός σε αυτό το σπαρακτικό ερώτημα;

Το πρόγραμμα «Ένα σπίτι για τα ανθρώπινα δικαιώματα» τοποθετεί προσωρινά σε οικογένειες τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα ασυνόδευτα

Η κοινωνική λειτουργός και μέλος της ομάδας ΜΕΤΑδρασης Κική Κουρτίδη μιλά στο LIFO.gr 

— Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα; 
Τον Ιούνιο του 2015. Χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) για την Ελλάδα. Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

Unicef: 87 εκατ. παιδιά δεν έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο, μόνο πόλεμο

Πάνω από 86,7 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 7 ετών, έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους σε ζώνες συγκρούσεων, θέτοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους σε κίνδυνο, ανακοίνωσε η UNICEF.

Η νέα διαδικτυακή “βλακεία” που οδηγεί στο θάνατο τα παιδιά

Το διαδίκτυο ενώ θα μπορούσε να ήταν σημαντικός σύμμαχος για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια των νέων γενιών έχει μετατραπεί σε μια παγίδα όπου παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν από κάθε “μόδα” που έρχεται για να εισβάλλει στις ζωές μας, καλυπτόμενο υπό τον μανδύα του νεωτερισμού που έρχεται από την ηλεκτρονική εποχή.

Mαθητές στην Κω γύρισαν ταινία για τους πρόσφυγες

Μίλησε με δεκάδες πρόσφυγες. Γνώρισε τις ιστορίες τους και μετά από πολλές συζητήσεις και έρευνες γύρισε μια μικρού μήκους ταινία, το «Fortress Europe», με την Κινηματογραφική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου της Κω. Η ταινία του Σωτήρη Παλάσκα μιλά για τον φόβο που αντανακλάται μέσα από πολιτικές οι οποίες θέλουν την Ευρώπη φρούριο.