Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πώς να χαμηλώσετε ταχύτητα στον ΔΕΠΥ εγκέφαλό σας.

Ο ειδικός στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Dr Hallowell, έχει 10 στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους ανήλικες με ΔΕΠΥ να βάλουν φρένο στον εγκέφαλό τους που καλπάζει/ τρέχει με 1000 και να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. 

Όταν ζητάτε από ένα άτομο με ΔΕΠΥ να χαμηλώσει ταχύτητα (στον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί) είναι σαν να λέτε στον ήλιο να μην λάμπει και στην παλίρροια να μην ανέβει. Η αγάπη για την ταχύτητα είναι στο DNA μας. Αν το σώμα μας δεν κινείται ένα μίλι το λεπτό, κινείται το μυαλό μας και οι ιδέες μας ξεπετάγονται σαν ποπ κορν στον κινηματογράφο. 

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την κλιματική αλλαγή χωρίς να τους δημιουργήσετε άγχος

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με το πως θα πρέπει να εκπαιδεύσουν οι γονείς τα παιδιά τους ώστε να αποδειχτούν χρήσιμα στην προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πληροφορία που έχει αναφερθεί μέσω πολλών media ότι η γενιά των millennials δεν τεκνοποιεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η καλή είδηση της ημέρας: Το πρώτο ελληνικό δωρεάν παιδικό πανεπιστήμιο ξεκινά

Η καλή είδηση της ημέρας αφορά την ίδρυση δωρεάν Παιδικού Πανεπιστημίου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής. Μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο μαθητής θα βιώσει την καθημερινότητα ενός φοιτητή, γνωρίζοντας από κοντά τις Επιστήμες και την Έρευνα, ικανοποιώντας την περιέργειά του για το πώς η εφαρμογή των Επιστημών και της Έρευνας προάγει την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των πρακτικών λύσεων και της καινοτομίας. Οι εγγραφές ξεκινούν σήμερα Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιανουαρίου.

Νήπιο: Κατανοώντας τις πρώτες του λέξεις

Αισθάνεστε ότι το νήπιο σας μιλάει ξένη γλώσσα; Μπορεί να σας φαίνεται έτσι ορισμένες φορές αλλά στην πραγματικότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να προφέρει τις πρώτες του λέξεις. Δείτε γιατί οι πρώτες του λεξούλες ακούγονται τόσο αστείες και τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να βελτιώσει την άρθρωσή του.

Η χαμένη ευκαιρία για κακοποιημένα παιδιά – και τι κάνει το ΕΛΙΖΑ και το Παίδων για αυτό

Αν βρεθεί κανείς στην Β’ Παιδιατρική κλινική του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», θα βρει στα δεξιά του διαδρόμου, λίγο μετά τα επείγοντα, μια πόρτα. Αυτή οδηγεί σε ένα δωματιάκι 26 τ.μ. με δύο γραφεία, ένα εξεταστήριο, όμορφες ζωγραφιές στον τοίχο και πολλά παιχνίδια για τους μικρούς επισκέπτες. Όσο και αν φαίνεται μικρό, το έργο που γίνεται εδώ μέσα είναι πολύ μεγάλο. Τόσο μεγάλο που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες ζωές.

Βίντεο που συγκλονίζει: Πολεμούν τον αυτισμό μαζί με τα παιδιά τους

Δείτε το ρεπορτάζ του Μάνου Μπανασάκη που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV

Είναι γονείς που τα παιδιά τους βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Παλεύουν, αγωνίζονται, διεκδικούν. Η Λένα Στάθη έχει τρία παιδιά. Και τα χρήζουν ειδικής αγωγής. Όπως λέει η ίδια στην κάμερα του OPEN TV και τον δημοσιογράφο Μάνο Μπανασάκη, «από την στιγμή που μαθαίνεις ότι το παιδί σου έχει θέμα περιμένεις ένα και δύο χρόνια να κλειστεί το ραντεβού να πάρεις την διάγνωσή στα χέρια σου και μέχρι να έχουν μια διάγνωση στα χέρια σου περνάνε και 5 χρόνια. Κι όταν έρχεται η διάγνωση, ξεκινά η απομόνωση, ο φόβος, η αγωνία για το αύριο».

Γιατί υπάρχουν γονείς που παραμελούν τα παιδιά τους

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, ο εγκέφαλός του υφίσταται δραματικές αλλαγές. Κατά τη βρεφική ηλικία, τα κυκλώματά του επανασυνδέονται εύκολα, ενώ στη συνέχεια τα παιδιά μέσα από νέες εικόνες και ήχους, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν και περνούν οι βασικές περίοδοι ανάπτυξης, ο εγκέφαλος δεν είναι πια τόσο εύπλαστος. Όμως ορισμένες εμπειρίες, μπορούν να πυροδοτήσουν τμήματα του ενήλικου εγκεφάλου ώστε να επανασυνδέονται και να μαθαίνουν ξανά.

Μεγάλη ανατροπή στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση ΑΕΙ

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων της χώρας.

Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για τους ξένους φοιτητές

Το άνοιγμα της Ελλάδας στη διεθνή αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραίτητο. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αργήσει. Η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, και οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας και των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν να «παλέψουν» όχι μόνο με τα ξένα ΑΕΙ, αλλά και με την ελληνική γραφειοκρατία. Ιδού: