Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Συμβουλές για ευχάριστες συναντήσεις παιχνιδιού για παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού

Οι συναντήσεις για παιχνίδια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για όλα τα παιδιά, καθώς αυτά εξασκούν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, πάνω στις οποίες θα στηριχθούν και οι μελλοντικές σχέσεις των ατόμων. Τα οφέλη τέτοιων συναντήσεων για παιχνίδι περιλαμβάνουν: αύξηση της αυτοπεποίθησης, βελτίωση της λήψης αποφάσεων σε κοινωνικό πλαίσιο και την εξάσκηση δεξιοτήτων σε ένα φυσικό, αλλά ελεγχόμενο από τους ενήλικες περιβάλλον. Το κοινό παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να παίρνουν μέρος στη δράση αντί να είναι ήσυχοι παρατηρητές. Το παιχνίδι τυπικά περνάει από διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της ζωής του παιδιού, από το ατομικό/μοναχικό στο παράλληλο παιχνίδι (όταν τα παιδιά παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο) και τελικά στο διαδραστικό/ κοινωνικό παιχνίδι.

Ολοήμερο πρόγραμμα και στα ειδικά σχολεία

Την εφαρμογή 6ωρου υποχρεωτικού προγράμματος και τη δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος από το επόμενο σχολικό έτος ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τις δύο υπουργικές αποφάσεις που, όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, «αλλάζουν τον χάρτη της Ειδικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ειδική εκπαίδευση», «από το σχολικό έτος 2017-18 στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία θα εφαρμόζεται 6ωρο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και οι μαθητές θα σχολάνε στις 13:15 αντί 12:25 που σχολούσαν επί δεκαετίες από ιδρύσεως των σχολείων. Επίσης, σε όλα τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Ειδικά Δημοτικά Σχολεία προσφέρεται η δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος, το οποίο διαρκεί έως τις 16:00. Έτσι, με τον καθορισμό νέων ωρολογίων προγραμμάτων των Ειδικών Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων της χώρας, τα σχολεία αυτά προσαρμόζουν τις ώρες λειτουργίας τους με τα αντίστοιχα της γενικής εκπαίδευσης».

Ποια σχολεία γίνονται Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια- Οι τομείς και οι ειδικότητες

Τη μετατροπή των λειτουργούντων, ως Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και τον καθορισμό τομέων και ειδικοτήτων σε αυτά, προβλέπει απόφαση του υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ως ακολούθως:
Πηγή: esos

Το τρίπτυχο σχολείο, οικογένεια, κοινότητα

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο διεθνή χώρο, όσο και στην Ελλάδα, αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στο σχολείο, την οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα, όπως υποστήριξε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηρώ Μυλωνάκου-Κεκέ, σε ομιλία της στο 1ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ηράκλειο 2015) έχουν αναδείξει την ανάγκη το σχολείο να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, προωθώντας τη συνεργασία με την οικογένεια και την κοινότητα.

Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία που δεν έχουν την δυνατότητα να αυτοσυντηρηθούν και να αυτοεξυπηρετηθούν, λόγω απώλειας της οικογένειάς τους ή προχωρημένης ηλικίας των γονέων τους, επιδιώκει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (ΕΣΒΕ).

Πνοή Ελπίδας: Συγκέντρωση παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων & Lego

ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ: Ένα παιδικο λογοτεχνικο βιβλίο που δε χρειάζεστε ή τουβλάκια Lego που δεν αξιοποιούνται, μπορουν να γινουν πολύ χρήσιμα εργαλεία γνώσης σε παιδιά με ιδιαίτερες δυνατότητες, στα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού σχολείου κωφων- βαρηκόων Πανοράματος! Περιμένουμε τη συμβολή όλων. Ακολουθεί αφίσσα των σημείων στα οποια μπορειτε να αφησετε τη δωρεα σας, αν είστε Θεσ/νίκη ή ταχυδρομικά στην διεύθυνση της ΠΝΟΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
Πηγή: Facebook

Σχεδόν 1.300 παιδιά στις ΗΠΑ σκοτώνονται από όπλα κάθε χρόνο

Σχεδόν 1.300 παιδιά ως δεκαεπτά ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ένοπλης βίας, σύμφωνα με νέα κυβερνητική έρευνα.

Η μελέτη του Κέντρου Πρόληψης και Αποτροπής Επιδημιών (CDC) σημειώνει επίσης ότι σχεδόν 5.800 παιδιά νοσηλεύονται ετησίως λόγω τραυμάτων που έχουν υποστεί από όπλα.

Τα Μαθηματικά το «κλειδί» για τις περιζήτητες σχολές

Εάν δεχθούμε πως κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του, ο κανόνας που θέλει τα Μαθηματικά να είναι το πιο «επικίνδυνο» μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων μάλλον δεν έχει.

Λύσεις που δυσκόλεψαν ακόμα και μαθηματικούς, απογοήτευση υποψηφίων, διαμαρτυρίες καθηγητών και φροντιστών, αγανάκτηση για τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων που βγήκαν κυριολεκτικά εκτός θέματος.

Παιδικές διαφημίσεις στοπ μέχρι τις 10 το βράδυ

Τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αλλά και κανόνες στην αγορά με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το σχέδιο νόμο που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση για την αναμόρφωση, τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του νόμου για την Προστασία των Καταναλωτών. Στις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους παραπλανούν το καταναλωτικό κοινό και περιγράφονται με σαφήνεια καταχρηστικοί όροι συμβάσεων, ενώ θεσμοθετούνται κανόνες για την προστασία των ανήλικων καταναλωτών από διαφημίσεις απαγορεύοντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.