Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Κατάληψη σχολείου για τα... παπάκια

Η πράσινη καγκελόπορτα είναι κλειδωμένη και η σχολική αυλή άδεια. Δυο μεγάλα χαρτόνια κολλημένα στα κάγκελα εξηγούν την παράξενη ησυχία που επικρατεί στο προαύλιο που μοιράζονται το 6ο Επαγγελματικό Λύκειο, το 7ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο και το 1ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Αθηνών: «Κατάληψη!» Αν και η εν λόγω εικόνα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα, το βασικό αίτημα της κατάληψης στη συμβολή των οδών Ξενίας- Εβρου- Νέστου και Μιχαλακοπούλου διεκδικεί αναμφισβήτητα βραβείο πρωτοτυπίας. «Χώρος Πάρκινγκ» αναγράφεται με μεγάλα κόκκινα γράμματα ως... πρωταρχική ανάγκη στη λίστα αιτημάτων που έχουν τοιχοκολλήσει οι μαθητές έξω από το κατειλημμένο κτίριο.

Σε καλό επίπεδο η προσπελασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας

Σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκεται η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας, ενώ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται σε τομείς όπως π.χ. της αντιληπτικότητας για τη διευκόλυνση των τυφλών. Αυτές είναι μερικές από τις βασικές διαπιστώσεις που έγιναν σήμερα στη Λάρισα, στη διάρκεια της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιεί με θέμα την «Εξέταση Συνθηκών Προσπελασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στα Δημόσια Κτίρια και σε Κτίρια Υπηρεσιών Καθημερινού Ενδιαφέροντος».

Αλλάζουν όλα στο νέο Λύκειο

Δραστικές αλλαγές στο πρόγραµµα σπουδών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, νέο τρόπο πρόσβασης σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και αναδιάρθρωση του πρώτου έτους σπουδών περιλαµβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα αλλαγές αναµένεται να συναντήσουν και οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς το υπουργείο σκέπτεται να µετατοπίσει πριν από τις εξετάσεις τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού και να µειώσει τον αριθµό των εισακτέων.

Ολος ο Τρωικός Πόλεμος σε ένα κόμικ

Το 1991 ο αμερικανός κομίστας Ερικ Σανόουερ αποφάσισε να μετατρέψει σε κόμικ τον Τρωικό Πόλεμο, έχοντας ακούσει την κασέτα του βιβλίου «Από την Τροία στο Βιετνάμ» της αμερικανίδας, βραβευμένης με Πούλιτζερ, ιστορικού Μπάρμπαρα Τάκμαν. «Τo κεφάλαιο του Τρωικού Πολέμου μού έδωσενα καταλάβω ότι πολλές διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας έχουν ειπωθεί από την εποχή του Ομήρου ως τις ημέρες μας» δήλωσε ο ίδιος χθες στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, εξ αφορμής της εκδήλωσης με θέμα «Οι αρχαίοι Ελληνες στα κόμικς» την οποία διοργανώνει απόψε η Σχολή. «Αυτό που βρήκα ενδιαφέρον ήταν να πάρω όλες αυτές τις εκδοχές και να φτιάξω μια μεγάλη, που θα τις περιέχει όλεςμε τις αντιφάσεις τους». Η έκδοση του πρώτου τεύχους της «Εποχής του Χαλκού» («Τhe age of bronze») έγινε το 1998. Και από τότε ο Σανόουερ δεν έχει πάψει να εκδίδει. 

Εκπαιδευτικά παιχνίδια: διδάσκουν;

Καβάλα: Μια ελπίδα ΠΝΟΗΣ για το Παιδί και την Οικογένεια

Όταν μια οικογένεια βρεθεί στην ανάγκη για υποστήριξη και βοήθεια, τότε μόνο τα μέλη της αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που έχουν να αντιμετωπίσουν και ξεκινούν την ουσιαστική αναζήτηση για να βρεθεί μια λύση. Τότε, γίνεται αντιληπτό πως το ίδιο πρόβλημα που μέχρι χθες αντιμετώπιζε μια άλλη οικογένεια σήμερα γίνεται και δικό της. Είναι τότε που όλοι αναζητούν κάτι περισσότερο από ένα λόγο παρηγοριάς, μια απλή κατανόηση και ίσως μια κίνηση φιλανθρωπίας, αν το πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικό. Στην πραγματικότητα εκείνο που χρειάζονται δεν είναι η κατανόηση, αλλά η λύση.

Κόβονται οι απουσίες της γρίπης

Ο αριθμός των απουσιών δεν αλλάζει, απλώς δεν ισχύει η προσαύξηση που δόθηκε πέρυσι λόγω της γρίπης. Το ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου προκειμένου να δώσει τέλος στο «στημένο μύθο» -όπως τόνισε- σχετικά με την πρόθεση μείωσης του ορίου απουσιών που προκάλεσε έως και καταλήψεις.

Ημερίδα: "ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ"

Η Εταιρεία Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδας σας προσκαλεί στην Ημερίδα που διοργανώνει στην Ηλιούπολη στις 13/10/2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6 – 9 μ.μ., με τίτλο:

"ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ"
Χώρος και ώρα διεξαγωγής: Θέατρο Δημαρχείου Ηλιούπολης ( 6 – 9 μ.μ.)

Συμβουλές για παιδιά: Πρόληψη των πυρκαγιών

Το σπίτι μας είναι ένας ασφαλής χώρος για τα παιδιά. Παρ' όλα αυτά, κρύβει αρκετούς κινδύνους.