Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Διδακτική προσέγγιση: «Συζητήσεις Αριθμών» (Number Talks)


Η διδακτική προσέγγιση «Συζητήσεις Αριθμών» (Number Talks) της Jo Boaler αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας των Μαθηματικών. Ο/Η εκπαιδευτικός δίνει στα παιδιά ορισμένα προβλήματα (πχ να υπολογίσουν τον αριθμό των αντικειμένων σε μια καρτέλα ή το γινόμενο δύο αριθμών) ζητώντας τους να μην χρησιμοποιήσουν χαρτί ή τον αντίστοιχο αλγόριθμο. Οι μαθητές/τριες καλούνται να σκεφτούν μια λύση και να σηκώσουν διακριτικά, μπροστά στο σώμα τους, τον αντίχειρά τους μόλις είναι έτοιμοι/ες. Στη συνέχεια, μόλις τελειώσουν όλοι, κάθε παιδί καλείται να εξηγήσει πώς ακριβώς σκέφτηκε, ενώ ο/η εκπαιδευτικός αναπαριστά τη λύση οπτικά/ με σχηματική αναπαράσταση προκειμένου να κατανοήσουν και οι υπόλοιποι/ες μαθητέςτριες πώς σκέφτηκε και εργάστηκε. Προβάλλονται όλες οι λύσεις των παιδιών. Το ίδιο το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η περιγραφή της σκέψης, της διαδικασίας που ακολούθησαν. 

Προειδοποίηση για τις εναλλακτικές θεραπείες στα παιδιά

Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι επικίνδυνες ή και δυνητικά θανατηφόρες για τα μικρά παιδιά, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες με αφορμή την περίπτωση ενός 4χρονου που κινδύνεψε να πεθάνει.

Ερευνα: Ποια παιδιά είναι πιθανότερο να αρχίσουν το κάπνισμα και το αλκοόλ

Τα παιδιά που έχουν χάσει κάποιον από τους γονείς τους εξαιτίας θανάτου ή διαζυγίου, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, προτού καν γίνουν έφηβοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Έρευνα: η ευτυχισμένη οικογένεια μένει σπίτι

Το κλειδί για να διατηρηθεί μία οικογένεια ευτυχισμένη βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Baylor η ευτυχισμένη οικογένεια φροντίζει να οικοδομεί τις σχέσεις μεταξύ των μελών της μέσω των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχει.

Συνεργασία Facebook με το Χαμόγελο του Παιδιού για αποστολή Alert στο Διαδίκτυο

Το Facebook και το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών, μέσω του μηχανισμού AMBER Alert Hellas, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Παιχνίδια για τα παιδιά που κάνουν αιμοκάθαρση στο Ιπποκράτειο συγκεντρώνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης

Επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία και παραμύθια σε καλή κατάσταση, συγκεντρώνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης με σκοπό να δημιουργήσει ένα περιβάλλον περισσότερο φιλικό και φιλόξενο για τα παιδιά, στη νέα μονάδα αιμοκάθαρσης παίδων , που λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο Μοχάμεντ θα μείνει Ελλάδα και θα σπουδάσει αρχιτέκτονας

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα δυο μήνες και 10 μέρες» λέει στο «Βήμα» ο 14χρονος Μοχάμεντ Χαλίμι από το Αφγανιστάν. Η οικογένειά του κατάγεται από το Μπαμιγιάν -γνωστό από τα αγάλματα του Βούδα που ανατίναξαν οι Ταλιμπάν- αλλά μετανάστευσε στο Ιράν όπου γεννήθηκε ο Μοχάμεντ. Ζούσαν στο Ισφαχάν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως όλοι οι Αφγανοί στο Ιράν.

Save the Children: Ενα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε επτά δευτερόλεπτα

Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί κάθε επτά δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Save the Children, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, ενώ κορίτσια ακόμη και 10 ετών παντρεύονται πολύ μεγαλύτερους άνδρες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, την Υεμένη, την Ινδία και τη Σομαλία. 

Τι είναι το grooming - Πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά σας

Το διαδικτυακό «grooming» συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειµένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκµεταλλευτεί µε πολύ άσχηµο τρόπο. Το διαδικτυακό grooming ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδικτύου είναι ένα έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. facebook, stardoll), στα δωµάτια συνοµιλίας (chat rooms) κ.λπ.

Τα ΜΜΕ θα πρέπει να σέβονται την εικόνα και την προσωπικότητα των προσφύγων μαθητών

Δήλωση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφορμή το ξεκίνημα λειτουργίας νέων εκπαιδευτικών δομών για παιδιά που μετακινούνται από τρίτες χώρες.