Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Έρευνα για τα σχολικά γεύματα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Επένδυση σε Παιδιά (EPIC) δημοσίευσε ένα ερευνητικό σημείωμα με τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την παροχή σχολικών γευμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παροχή αποτελεσματικής πρόσβασης σε επαρκή διατροφή για όλα τα παιδιά είναι ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά. Το ερευνητικό σημείωμα EPIC στοχεύει στην πρόταση πιθανών πολιτικών δράσεων για αυτόν τον στόχο διερευνώντας τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις διατάξεις για τα σχολικά γεύματα.

Υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) για τους υποψηφίους των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ/ΕΠΑΛ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) για τους υποψηφίους των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ/ΕΠΑΛ ξεκινούν από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 και λήγουν την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, ως τις 13.00 μμ.

Σχολικοί Νοσηλευτές: Ακόμα μια ιστορία εγκατάλειψης «αόρατων» παιδιών...

Η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων για τους σχολικούς νοσηλευτές είναι χρονοβόρα και αντεπιστημονική αφού πέρα από την ιατρική γνωμάτευση, χρειάζεται, επιπλέον, έγκριση από την Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν δραματικά οι εγκρίσεις που προσδιορίζονται από τον αριθμό των προσλήψεων και όχι τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που χρήζουν τέτοιου είδους στήριξη

diaNEOsis Live: Τεχνική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ελλάδα


Mε αφορμή τη δημοσίευση σχετικών ερευνητικών κειμένων, η διαΝΕΟσις διοργανώνει την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 18:30 μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την τεχνική εκπαίδευση, την εκπαίδευση ενηλίκων και τη διά βίου μάθηση στην Ελλάδα.

Μέριμνα: Κανένα παιδί χωρίς φροντίδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, στις 09 Οκτωβρίου 2021, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Μέριμνα, που 26 χρόνια τώρα παρέχει φροντίδα και στήριξη σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια ή/και την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου, σε συνεργασία με το σωματείο Φίλοι της Μέριμνας και την Ελληνική Εταιρεία για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων, διοργανώνει ένα on demand διαδικτυακό Κονσέρτο Αγάπης.

Λευτέρης Κοκογιαννάκης: «Δεν υπάρχει χειρότερο απ’ το να πάψεις να ελπίζεις και να ονειρεύεσαι»

Το καλύτερο μήνυμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας έρχεται φέτος αναπάντεχα από μια τηλεοπτική σειρά, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας ερασιτέχνης ΑμεΑ ηθοποιός. Ο «Ντόντος» από το «Κομάντα και Δράκοι» μιλά στη LiFO.

Από πότε η ελληνική τηλεόραση έγινε συμπεριληπτική; Από πότε άρχισε να αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα με σεβασμό, ευαισθησία και ενδιαφέρον και όχι ως αφορμή για διακωμώδηση και κανιβαλισμό μέσα από προσβλητικές καρικατούρες;

Σχολεία: Τι είναι η "ανεστραμμένη τάξη" που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας;

Η «ανεστραμμένη τάξη» ως εκπαιδευτική μέθοδος ξεκίνησε στα σχολεία πριν από περίπου 15 χρόνια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή, η εντός της τάξης μαθησιακή διαδικασία μπορεί να υλοποιηθεί εξατομικευμένα στο σπίτι μέσω των νέων τεχνολογιών.

«Πέρα από τους ποικίλους άλλους κινδύνους ενεδρεύει ο κίνδυνος της πλήρους εξάρτησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από ψηφιακό υλικό που θα «κατασκευάζεται» από εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς ενώ την ίδια ώρα θα διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας των προγραμμάτων σπουδών»

Εγκύκλιοι μεταθέσεων – Ειδική Αγωγή: Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις -Τι ισχύει

Την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν οι εγκύκλοι για αιτήσεις μεταθέσεων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. 

Τι ισχύει 
Σύμφωνα με τα άρθρα 168 και 169 του νόμου 4823/2021 
1. Οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ-ΕΒΠ, από την 16η έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. 
2. Μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους διενέργειας των μεταθέσεων υπολογίζεται η συμπλήρωση χρόνου υπηρεσίας ως προϋπόθεση μετάθεσης. 

Ο κορωνοϊός χτύπησε τα παιδιά χωρίς μάσκες στην Αγγλία

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων COVID-19 σημειώνεται σε σχολεία σε όλη την Αγγλία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον τον περασμένο μήνα να επιτρέψει την προσέλευση μαθητών χωρίς εμβολιασμό ή χρήση μάσκας. Την Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι 186.000 μαθητές απουσίασαν στις 30 Σεπτεμβρίου, 78% περισσότεροι από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Πολλοί γονείς θεωρούν, όμως, ότι η χρήση μάσκας ή η αποχή από τη διά ζώσης εκπαίδευση θα ήταν πιο επιβλαβείς. «Είναι σημαντικό να μη φορούν μάσκα. Πολλά από όσα μαθαίνουν μεταδίδονται μέσω εκφράσεων του προσώπου και μέσα από την επαφή τους με ανθρώπους» λέει η Μοργκάν Καργαρούδη, έξω από δημοτικό του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο.

Θεσσαλονίκη: Βελτιώνεται άμεσα η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα δικαστικά κτήρια

Έργα βελτίωσης της φυσικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα δικαστικά κτήρια δρομολογούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.

«Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ ήδη έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή των ανά τη χώρα δικαστικών και πάσης φύσεως μεγάρων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης», ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στο επιμορφωτικό σεμινάριο δικαστικών λειτουργών, με θέμα «Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην έννομη τάξη (αστική-ποινική-διοικητική προσέγγιση)», που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Παιδί & διατροφή – 5 φράσεις που δεν πρέπει να ξαναπούμε

Η αγωνία για το αν τα μικρά μας τρέφονται σωστά είναι οικουμενική. Κάποια πιτσιρίκια μοιάζουν να μην αγαπούν το φαγητό, ενώ άλλα είναι αποφασισμένα να μην δοκιμάσουν καμία τροφή που δεν περιέχει άμυλο μέχρι να τελειώσουν το Λύκειο. Λογικό δεν είναι, λοιπόν, να επιστρατεύουμε κάθε εργαλείο πειθούς που έχουμε στη διάθεσή μας για να τα πείσουμε να φάνε και λίγο κουνουπίδι; Δυστυχώς, πολλές φορές οι φράσεις που επιλέγουμε φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από ό,τι ελπίζουμε.