Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Η έρευνα του Πολύχρωμου Σχολείου για τον σχολικό ομο/τρανσφοβικό εκφοβισμό

Μετά από 7 έτη συλλογής δεδομένων, ολοκληρώθηκε η έρευνα για περιστατικά σχολικού ομο/τρανσφοβικού εκφοβισμού, που διεξήγαγε το Πολύχρωμο Σχολείο, σε 723 συμμετέχουσες-οντες (θύματα και παρατηρήτριες/-τές) από όλη την Ελλάδα.

Η έρευνα κατέληξε στα παρακάτω αποτελέσματα:

Τα οφέλη του τραμπολίνο για τα παιδιά με Αυτισμό.

Θυμάστε πόσο διασκεδαστικό ήταν όταν ήσασταν παιδιά και πηδούσατε πάνω και κάτω στο τραμπολίνο; Τα παιδιά και οι ενήλικες σε όλο τον κόσμο τρελαίνονται να κάνουν τραμπολίνο- είναι μια ατελείωτη πηγή χαράς και ένας τρομερός τρόπος σωματικής άσκησης. Δεν προκαλεί απογοήτευση σε κανέναν και είναι κάτι που μπορούν να απολαύσουν όλοι σχεδόν κάθε στιγμή.

Πώς όμως το τραμπολίνο βοηθάει τα παιδιά με αυτισμό:

Τα σχολικά βιβλία περνούν στην ψηφιακή εποχή – Στα θρανία με podcast και e-παιχνίδια

Τα podcasts και τα ψηφιακά παιχνίδια μπαίνουν στα ελληνικά σχολεία. Και όχι μόνον. Ο κώδικας γρήγορης απόκρισης –Quick Responce Code– που μας επιτρέπει την πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές, μπαίνει στα νέα σχολικά βιβλία που θα συγγραφούν. Μέσω της σάρωσής του οι μαθητές θα κατευθύνονται σε συμπληρωματικό ψηφιακό υλικό για ένα θέμα. Εκτιμάται πως σε ένα μέσο βιβλίο 150 σελίδων θα υπάρχουν 80 παραπομπές, καθώς έχει δοθεί οδηγία να υπάρχει μία παραπομπή σε ψηφιακό υλικό ανά δύο σελίδες. Συγκεκριμένα, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τα νέα βιβλία που θα συγγραφούν με βάση τα 166 νέα προγράμματα σπουδών –123 που εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιημένα– για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο της γενικής εκπαίδευσης.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Μείωση εξεταστέας ύλης ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Μείωση εξεταστέας ύλης στις Πανελλαδικές ζητάει η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και οι υποψήφιοι, που βλέπουν μία ακόμη χρονιά να εξελίσσεται με διακοπές στα μαθήματα, απουσίες λόγω της πανδημίας ή κενά σε εκπαιδευτικούς. Η φετινή, λοιπόν, δεν είναι, βέβαια, μια χρονιά «κανονικότητας» ούτε όσον αφορά τα μαθήματα ούτε όσον αφορά την αφομοίωση της ύλης.

Πώς μπορούν πλέον οι άνθρωποι με αχρωματοψία να αντιληφθούν τα χρώματα

Μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου με αχρωματοψία φαίνεται γκρίζα, μουντή και συννεφιασμένη. Όταν ο ίδιος άνθρωπος βρεθεί στο γήπεδο, θα προβληματιστεί αρκετά τη στιγμή που ο διαιτητής θα σηκώσει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα σε έναν παίκτη. Σε περίπτωση, μάλιστα, που επισκεφθεί το Γουέμπλεϊ στην Αγγλία για τον αγώνα Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει σε ποια ομάδα ανήκουν οι παίκτες, αφού και οι δύο έχουν κόκκινες στολές.

Παιδιά από 94 χώρες στα θρανία των ελληνικών σχολείων

Συνολικά 26.015 αλλοδαποί μαθητές μαθαίνουν γράμματα στα θρανία των σχολείων της χώρας μας. Πρόκειται για παιδιά 5 έως 17 ετών, που αποτελούν περίπου το 2% του μαθητικού πληθυσμού της Ελλάδας. Το εκπαιδευτικό σύστημα επιχειρεί να διαχειριστεί τους αλλοδαπούς μαθητές του, οι περισσότεροι των οποίων αφήνουν πίσω την πατρίδα τους για ένα καλύτερο αύριο. Δεν είναι μόνον οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί από αυτούς τους μαθητές επειδή βρίσκονται σε ξένο έδαφος χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, ενώ η τηλεκπαίδευση της τελευταίας διετίας έκανε ακόμη δυσκολότερη την προσπάθειά τους.

Ερευνητικό συμμετοχικό εργαστήριο Απτικής Περιήγησης στο ΙΣΟΝ Θέατρο - Χορός!

Ερευνητικό συμμετοχικό εργαστήριο Απτικής Περιήγησης στο ΙΣΟΝ Θέατρο - Χορός!
Για «παιδιά» άνω των 18 ετών!

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, θα έχουμε μία πρώτη γνωριμία με την υπηρεσία απτικής περιήγησης, τί είναι; Πως και πού εφαρμόζεται; Γιατί μία συμπεριληπτική ομάδα καλλιτεχνών κοιτάχτηκε με νόημα όταν 2 διδακτορικοί φοιτητές στο Αντικείμενο της Επικοινωνίας Ανθρώπου – Υπολογιστή τους ανέφεραν την υπηρεσία; Τί δουλειά έχουν όλοι αυτοί μαζί;

Διαγωνισμός από WIPO: World IP Day Youth Video Competition

IP and Youth: Innovating for a Better Future

Η φετινή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας είναι αφιερωμένη στους νέους.
Αυτή τη χρονιά διερευνούμε πώς η Διανοητική Ιδιοκτησία μπορεί να στηρίξει τους νέους στις φιλοδοξίες τους να καινοτομήσουν για ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό τον λόγο, την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) ανακοίνωσε ένα διαγωνισμό, με τίτλο » World IP Day Youth Video Competition».

Μαθητές σχολείων της Καβάλας δημιούργησαν το «άλσος των παραμυθιών»

Το δικό τους μήνυμα προστασίας και σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος έστειλαν μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές των σχολείων της Καβάλας, που συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερη δράση, την οποία διοργάνωσαν από κοινού η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», η ομάδα μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού «ΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ» και ο δήμος Καβάλας.

«Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός»: Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά

«Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός»
Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά
Για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και της Α΄ Γυμνασίου
Φεβρουάριος 2022-Μάιος 2022

Πώς είναι να είσαι παιδί στην εμπόλεμη Υεμένη

Πριν από ένα χρόνο, η επτάχρονη Asifa παγιδεύτηκε μαζί με τα αδέλφια και τη μητέρα της στην περιοχή Medghal της επαρχίας Μarib της Υεμένης. Η περιοχή βρισκόταν υπό πολιορκία από ένοπλους άνδρες και όλη η οικογένεια πίστευε ότι θα πεθάνει. Ευτυχώς, κατάφεραν να ξεφύγουν από την περιοχή και να διαφύγουν από την έρημο στην πόλη Marib.

Σύνδρομο MIS – Παιδί: Πώς καλύπτεται από το συμβόλαιο υγείας

Ενημερωθείτε για τους τρόπους που καλύπτουν τα νοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά ασφαλιστικά προγράμματα τα έξοδα που θα στοιχίσει η εκδήλωση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στο παιδί μετά τη νόσησή του με κορωνοϊό

Βουλευτής στην Αυστραλία μίλησε στο κοινοβούλιο για τον 15χρονο γκέι ανιψιό του που αυτοκτόνησε

Ένας βουλευτής στην Αυστραλία απέτισε συγκινητικό φόρο τιμής στον 15χρονο ανιψιό του που αυτοκτόνησε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενάντια στο νομοσχέδιο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ για τις θρησκευτικές διακρίσεις.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Τζόουνς επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Σκοτ ​​Μόρισον, περιγράφοντας την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και επισημαίνοντας την «κρίση» προσωπικού και χρηματοδότησης στα γηροκομεία της Αυστραλίας.

Επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 στην Ελλάδα - 1η Υβριδική συνάντηση της Επιτροπής Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Παρακολούθησης του έργου του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 #EYY2022 #EYY2022GR

Η επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 (#ΕΥΥ2022) έλαβε χώρα στην Ελλάδα, η οποία είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ξεκινούν τις εκδηλώσεις για το #ΕΥΥ2022, με την πραγματοποίηση της 1ης υβριδικής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Παρακολούθησης του έργου του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παιδότοποι χωρίς… παιδιά

Η μαμά και ο μπαμπάς τρέχουν μέρες για τα διαδικαστικά, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα τη μεγάλη μέρα. Τα μεγάλα ερωτήματα: Στο σπίτι ή στον παιδότοπο; Τι θέμα θα έχει η τούρτα; Τι θα περιλαμβάνει ο μπουφές; Και για διασκέδαση κλόουν, ανιματέρ ή μάγος; Το σίγουρο ήταν ότι πρόσκληση θα είχε πάρει απαραιτήτως όλη η τάξη. «Μας έφυγαν πολλά λεφτά πάλι». «Χαλάλι του». Η προετοιμασία, η αγωνία που κορυφώνεται –«κι αν δεν έρθει κανείς, μαμά;», «όλοι θα έρθουν, σου το υπόσχομαι»–, το ξύπνημα τη μεγάλη μέρα, τα παιδιά που αρχίζουν να καταφθάνουν, τα δώρα, τα παιχνίδια, τα κεράκια, «μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά!». Ενας πολύχρωμος, σαρωτικός σίφουνας από κομφετί, μια εξοντωτική, αλλά συναρπαστική μέρα, γεμάτη αναμνήσεις. Ετσι ήταν τα παιδικά πάρτι. Σας έλειψαν;

«Τα Toys Awards συμβάλλουν σε έναν υγιή συναγωνισμό στον κλάδο, για τη δημιουργία ακόμα καλύτερων προϊόντων»

Τα Toys Awards2022 διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά από την Boussias και έχουν σκοπό να αναδείξουν την αξία των παιχνιδιών, ως δημιουργίες αλλά και ως διαδικασίες, προβάλλοντας τη καινοτομία αυτού του χώρου και τη σπουδαία σημασία των παιγνιδιών για την ανάπτυξη των παιδιών. Θα αποτελέσουν ένα πεδίο συνάντησης για όλους τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και τους ειδικούς που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια και επιθυμούν να αναδείξουν παιγνίδια και υπηρεσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών. Περισσότερα σχετικά με τον θεσμό μοιράζονται οι Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής της φετινής διοργάνωσης, Δρ Ηλίας Βασιλείου, Γλωσσολόγος- Ειδικός Παιδαγωγός και Ράνια Θρασκιά, Παιδαγωγός – Οικογενειακή Σύμβουλος Msc.

Θεσμοθετήθηκαν οι προϋποθέσεις για τις Σχολές Παραδοσιακής Μουσικής

Καθορίστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού οι προϋποθέσεις λειτουργίας των Σχολών Παραδοσιακής Μουσικής στα δημοτικά και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (17/1/2022).

Ανάγκες σε τρόφιμα από τη Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»


Η Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1942. Η Στέγη φιλοξενεί κορίτσια ηλικίας 6-24 ετών, τα οποία είναι ορφανά ή προέρχονται από οικογένειες μονογονεϊκές ή από οικογένειες με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Αποστολή της οργάνωσης είναι η προστασία, η μόρφωση, καθώς και η επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση των παιδιών.

Φθιώτιδα: Έβαλαν κοριτσάκι για τρίτη φορά σε λάθος σχολικό

Σε λάθος σχολικό έβαλαν κοριτσάκι στη Φθιώτιδα με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση. Μάλιστα, σύμφωνα με το Lamiareport οι γονείς της μικρής μαθήτριας λένε ότι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις.

«Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Θα γίνουν μηνύσεις», λένε οι γονείς της μικρής μαθήτριας.

Κορονοϊός: Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται το σύνδρομο MIS-C - Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το σύνδρομο MIS-C που πλήττει παιδιά ή νεαρούς ενήλικες που νόσησαν από κορονοϊό παρουσίασε ο Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης.