Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

«We Are All Connected»


Η Anja Rožen, μια 13χρονη μαθήτρια από τη Σλοβενία είναι η νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού Plakat MIRU «We Are All Connected».

Λήξη μαθημάτων διδακτικού έτους 2021-2022 και πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων 2022

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει πιο νωρίς φέτος, με στόχο το βέλτιστο προγραμματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις παρακάτω ημερομηνίες:

- Λήξη μαθημάτων νηπιαγωγείων - δημοτικών σχολείων: 15 Ιουνίου 2022
- Λήξη μαθημάτων γυμνασίων: 30 Μαΐου 2022
- Λήξη μαθημάτων όλων των τάξεων των γενικών και των επαγγελματικών ημερήσιων και εσπερινών λυκείων: 20 Μαΐου 2022
- Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών γενικών λυκείων: 3 Ιουνίου 2022
- Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων: 2 Ιουνίου 2022.

Επενδυτική έκρηξη στην ιδιωτική εκπαίδευση

Νέα σελίδα αναμένεται να ανοίξει στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς η αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία ακολουθείται από ενδιαφέρον –ελληνικών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων– για την ίδρυση νέων σχολείων. Ηδη τα σχολεία έχουν υψηλές πληρότητες, με την ανοδική πορεία να έχει ξεκινήσει από το 2017-2018. Τώρα πόλος έλξης είναι το Ελληνικό, όπου έχει σχεδιαστεί η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, όπως έχει λεχθεί.

Podcast: Νίκος Παπαγγελής «Έχασα το αριστερό μου πόδι, αλλά δεν μου λείπει τίποτα στη ζωή μου»

Είναι μόλις 22 χρονών, πρωταθλητής στην ποδηλασία, σπουδάζει στη Γυμναστική Ακαδημία, ετοιμάζεται για τους επόμενους Παραολυμπιακούς και ονειρεύεται να κάνει οικογένεια και παιδιά. Ο Νίκος Παπαγγελής μιλάει στην Ιωάννα Παλιοσπύρου για το οστεοσάρκωμα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό του ποδιού του, όταν ήταν στην εφηβεία, και πώς κατάφερε μετά από αυτό να είναι ευτυχισμένος. Αναφέρεται στην υποστήριξη από τους γονείς και τους φίλους του και προτρέπει όλους να ζουν με αυτοπεποίθηση και στόχους, ό,τι κι αν τους έχει συμβεί.

Εγκύκλιος: Δεν υπάρχει κώλυμα πρόσληψης ιδιοκτητών ωδείων ή διδασκόντων, στα Μουσικά Σχολεία

Δεν ισχύει το κώλυμα περί ανάληψης υπηρεσίας (Ενότητα Ι. Υποβολή Αίτησης-Δήλωσης, Β. Kωλύματα υποβολής Αίτησης/ ανάληψης υπηρεσίας, παρ. 2) για υποψηφίους που είναι ιδιοκτήτες ωδείων ή διδάσκουν σε αυτά, τονίζει το υπουργείο Παιδείας σε διευκρινιστική εγκύκλιο καθώς, όπως σημειώνει:

Α. Σύμφωνα με τη με αριθμ. 251/1998 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, « [...] στους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 16 (Μουσικής), είναι δυνατή η χορήγηση άδειας ιδιωτικού έργου προκειμένου να διδάξουν σε Ωδεία των οποίων η ίδρυση προβλέπεται από τις διατάξεις του Β.Δ. 16 της 23-12-65/15-1-66 (τ. Α ́/7) προς διάκρισιν των φροντιστηρίων μουσικής, δεδομένου ότι ρητά στην παρ. 5 του άρθρου 63 του Α.Ν. 2545/1940 «δεν θεωρούνται ως φροντιστήρια μουσικής τα Ωδεία και οι Φιλαρμονικαί Μουσικαί» τηρουμένων των προϋποθέσεων των άρθρων 14 παρ. 16 του Ν.1566/85 και 77 παρ. 2 του ΠΔ 611/1997».

Μουσικά Σχολεία: Τα παιδιά ενός κατώτερου εκπαιδευτικού συστήματος

Την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών ώστε να εστιάσουν γύρω από τα χρόνια προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων είχε ως στόχο η εκδήλωση που έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με διοργανώτρια την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων. Μαθήτριες, μαθητές μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους πρωταγωνίστησαν σε πρωτότυπα καλλιτεχνικά δρώμενα διεκδικώντας με δυναμικό τρόπο την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

ΙΕΠ: Ξεκινά η γ΄φάση εξ αποστάσεως επιμόρφωσης στην ανάπτυξη προσβάσιμου ψηφιακού υλικού

Σε συνέχεια της από 18-02-2022 ανακοίνωσης (http://www.iep.edu.gr/el/deltia-typou-genika/oocs-5-s- 5001314 ) για την εγγραφή και δήλωση μαθημάτων στο πλαίσιο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης που υλοποιεί το ΙΕΠ βάσει της υπ΄αρ. 21659 10/12/2021 Πρόσκλησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση μέσω ανοικτών διαδικτυακών μαθήματων (ΜOOCS) που υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 5 «επιμόρφωση, ενδοσχολική και εξ αποστάσεως, εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής» της Πράξης «Καθολικός σχεδιασμός και ανάπτυξη προσβάσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού» με κωδικό ΟΠΣ (ΜΙS) 5001313, σας ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τη γ΄ φάση επιμόρφωσης θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 13-04-2022 και η γ΄ φάση επιμόρφωσης θα υλοποιηθεί από 16-05-2022 έως 03- 07-22

Λάρισα: Ο μαγικός κόσμος της κούκλας που κάνει τα παραμύθια να ζωντανεύουν

Τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα στο πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Κούκλας που στήθηκε σε αίθουσα που παραχώρησε ο δήμος Λαρισαίων στο παλαιό συγκρότημα του Μύλου του Παπά.

Κατάκοιτος επί 18 μήνες περπάτησε χάρη σε ηλεκτρονικό εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης

Ένας ασθενής στην Ελβετία, ο οποίος έπασχε από σοβαρή ορθοστατική υπόταση λόγω νευροεκφυλιστικής πάθησης και ήταν κατάκοιτος στο κρεβάτι επί ενάμισι χρόνο, μπόρεσε να σηκωθεί και να περπατήσει ξανά έως 250 μέτρα χάρη σε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης που ενεργοποιεί εκ νέου τα νεύρα και μειώνει την ορθοστατική υπόταση.

Διεθνής αγώνας ποδηλασίας δρόμου ΑμεΑ «FESTOS EUROPEAN C1 PARACYCLING CUP» 9-10 Απριλίου

Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες ΕΑΟΜ ΑμεΑ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ένωση Ποδηλασίας (UCI) και συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Κρήτης, πραγματοποιεί τον διεθνή αγώνα ποδηλασίας δρόμου ΑμεΑ «FESTOS EUROPEAN C1 PARACYCLING CUP», παράλληλα με το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου 2022.

Σε έξαρση λογοκλοπή και εμπορία εργασιών στα ΑΕΙ

Τη λογοκλοπή οι νόμοι της χώρας την κρίνουν ως ασέβεια προς την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Τις ποινές όμως τις επιβάλλει κυρίως το ηθικό δίκαιο. Και αυτό καταδικάζει τους ενόχους σε επιστημονική αποπομπή και κοινωνική αποδοκιμασία. Σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού δε, αντίστοιχα σκάνδαλα οδήγησαν τους πρωταγωνιστές τους (εφόσον φυσικά κρίθηκαν ένοχοι) εκτός πολιτικής «σκηνής». Στη χώρα μας ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ΑΕΙ, το οποίο και στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών των διαδικτυακών εξετάσεων γιγαντώθηκε, μοιάζει να είναι η συγγραφή εργασιών, πτυχιακών ή διδακτορικών διατριβών επ’ αμοιβή.

«Ένα Μουσείο για… την ισότητα των φύλων»

Με στόχο την επιμόρφωση παιδιών για την Έμφυλη Ισότητα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο προσκαλεί οικογένειες με παιδιά ηλικίας Α΄- ΣΤ΄ Δημοτικού να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Μουσείο για… την ισότητα των φύλων», που θα πραγματοποιηθεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2022.

ΗΠΑ: Ερευνητές εντόπισαν γονίδια που συνδέονται με τη σχιζοφρένεια

Ερευνητές ανακάλυψαν παραλλαγές σε έναν μικρό αριθμό γονιδίων που φαίνεται να αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας σε ορισμένα άτομα.

Η αλληλεπίδραση μιας ευρείας σειράς άλλων γονιδίων εμπλέκεται για τα περισσότερα άτομα με σχιζοφρένεια, μια σοβαρή νευροψυχιατρική νόσο που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Αλλά για ορισμένους που διαθέτουν μεταλλάξεις στα 10 γονίδια που εντοπίστηκαν στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου μπορεί να είναι 10, 20 ή και 50 φορές μεγαλύτερη.

Συναγερμός στη Βρετανία για άγνωστη μορφή ηπατίτιδας - Τουλάχιστον 70 παιδιά στο νοσοκομείο

Συναγερμός από την εμφάνιση μίας άγνωστης μορφής ηπατίτιδας έχει σημάνει σε Βρετανία και Σκωτία, μετά την εμφάνιση δεκάδων περιστατικών σε παιδιά, τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτούν για να αποφύγουν τις δυσάρεστες επιπλοκές.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 60 παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία στη Βρετανία, ενώ άλλες 10 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί έως τώρα στη Σκωτία.