Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

7 τρόποι για να αντιδράτε με ενσυναίσθηση στους μαθητές σας

Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιδράτε στη συμπεριφορά των παιδιών με ενσυναίσθηση. Όταν όμως δείχνετε στους μαθητές σας ότι καταλαβαίνετε και σέβεστε τις ανάγκες τους, τότε μπορεί να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συμπάθειας. Δείτε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε:

1) Να ακολουθείτε τον «πλατινένιο κανόνα» και όχι τον «χρυσό κανόνα». Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε τον χρυσό κανόνα: «Να συμπεριφέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται κι εκείνοι». Ωστόσο, η ενσυναίσθηση βασίζεται στον «πλατινένιο κανόνα»: «Να συμπεριφέρεστε στους άλλους με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν και χρειάζονται να τους συμπεριφέρονται». Αυτή η προσέγγιση εστιάζει την προσοχή μας στο να κατανοήσουμε τι χρειάζονται πραγματικά οι μαθητές μας από εμάς και όχι στο τι νομίζουμε εμείς ότι χρειάζονται.

Αυξήθηκαν εν μέσω πανδημίας οι ώρες που τα παιδιά σερφάρουν χωρίς επίβλεψη

Πολλές ώρες στο Διαδίκτυο χωρίς καμία επίβλεψη πέρασαν τα παιδιά, εν μέσω της πανδημικής κρίσης και των επακόλουθων lockdown και μάλιστα ακόμη και από την ηλικία των 5 ετών. Η μη επιτηρούμενη δραστηριότητα των παιδιών στο Διαδίκτυο αναδεικνύεται σε μεγάλη πρόκληση για τους γονείς παιδιών όλων των ηλικιών:

το 44% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών και
το 30% των παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών

βρίσκονται online από τρεις έως έξι ώρες την ημέρα χωρίς παρακολούθηση.

Θεσσαλονίκη: Παράταση στις αιτήσεις εισαγωγής στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και ΝΠΔΔ ΟΒΡΕΠΟΜ) λαμβάνοντας υπόψη ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων άνοιξε καθυστερημένα, παρατείνει ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εισαγωγής στους παιδικούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη χρονιά 2021-2022, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι γονείς να είναι σε θέση να προσκομίσουν εγκαίρως το εκκαθαριστικό, που αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό.
Πληροφορίες για τις εγγραφές θα βρείτε ΕΔΩ






Βασιλική Καλογεροπούλου: «Τους ακούω με την ψυχή μου και με εμπνέουν»

H Βασιλική Καλογεροπούλου από τη Θεσσαλονίκη, μιλάει στο ethnos.gr λίγο πριν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τένις κωφών που θα γίνει στη Χερσόνησο 19-26 Ιουνίου

Οι τενιστικοί άθλοι του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη έχουν κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες και εμπνέουν εκατομμύρια παιδιά. Είναι τα ινδάλματα για όσους αγαπούν το τένις και θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια τους αλλά και πηγή έμπνευσης και δύναμης για να κάνουν υπερβάσεις και άθλους στα κορτ της ζωής.

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Δημιουργική Απασχόληση παιδιών και τους θερινούς μήνες, και μάλιστα αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων, προσφέρει και για το φετινό καλοκαίρι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ξεκινώντας το Πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης 2021, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.Το Πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης 2021 θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου και θα αφορά παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών. Οι ώρες λειτουργίας του σχολείου είναι καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως και τις 4.30 το απόγευμα, ενώ τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν όσες και όποιες μέρες επιθυμούν και για όσο διάστημα εξυπηρετεί τους γονείς.

Το άγχος στην περίοδο των Πανελλαδικών και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε

Αυτές τις ημέρες τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου καλούνται να διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αποτελούν μια από τις πιο στρεσογόνες δοκιμασίες στη μέχρι τώρα πορεία τους στη ζωή. Και όχι άδικα ίσως, αν αναλογιστούμε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (το αν αυτό είναι σωστό ή λανθασμένο αποτελεί μια άλλη συζήτηση) είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος για να εισαχθεί κανείς στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τα σχολεία εμπνέουν και εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση

Οι «Αόρατοι Ήρωες» του 11ου δημοτικού σχολείου Χανίων

«Αόρατοι Ήρωες» ονόμασαν την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν για την ελληνική επανάσταση οι μαθητές του 11ου δημοτικού σχολείου Χανίων. Όχι γιατί επικεντρώθηκαν σε άγνωστους ήρωες του 1821 αλλά γιατί χρειάστηκε να τους ξανασυστήσουν στην πόλη! «Τα παιδιά επέλεξαν το θέμα. Ξεκινήσαμε από τη "Χάρτα του Ρήγα " και με αυτή την αφορμή σκεφτήκαμε να στηρίξουμε την τοπική ιστορία μας» λέει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του δημοτικού Μαρία Κληματσάκη.

11ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Σημαντικές ημερομηνίες
Κατάθεση ολοκληρωμένων εισηγήσεων: έως 31 Aυγούστου 2021
Διεξαγωγή συνεδρίου: 26 έως 28 Νοεμβρίου 2021

Γλώσσες συνεδρίου: Ελληνικά ή/και αγγλικά

Oικονομική συμμετοχή: 30 ευρώ για κάθε εισήγηση. Δωρεάν η παρακολούθηση.

Θα εκδοθούν τόμοι πρακτικών.

3o online #eSafetyLabel συνέδριο


Ο Εθνικός Συντονιστής με τους πρεσβευτές #eSafetyLabel και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 το 3ο online eSafety Label συνέδριο με εισηγήσεις.

Ανησυχία από τη μείωση των εμβολίων ενάντια στις παιδικές ασθένειες

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους εμβολιασμούς απέναντι στον νέο κοροναϊό, που υπόσχονται να επαναφέρουν κάποιο βαθμό κανονικότητας στη ζωή μας, δυστυχώς φαίνεται πως ξεχάσαμε τις κινήσεις που διασφάλιζαν σε έναν βαθμό την υγειονομική μας ασφάλεια πριν την εμφάνιση της Covid-19. Έτσι, στη διάρκεια του ταραχώδους αυτού ενάμιση χρόνου, σημειώθηκε σημαντική μείωση των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων, η οποία όπως επεσήμανε πρόσφατα η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, έχει οδηγήσει σε ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό.

27 Ιουνίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Κωφών

Με μεγάλη χαρά η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών προκηρύσσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Κωφών για τον Ιούνιο του 2021.
Συγκεκριμένα, σε συνδιοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών με τον Αθλητικό Σύλλογο Κωφών/Βαρηκόων Βορείου Ελλάδος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Κωφών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο.

Μπορείτε να δείτε την προκήρυξη εδώ:


Πηγή: ΕΟΑΚ

«Stand by me» λένε μαθητές από την Επισκοπή Ηρακλείου σε ανθρώπους που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη

«Στάσου δίπλα μου» λένε σε άτομα που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη μαθητές του Λυκείου Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Junior Achievement Greece και το ερχόμενο Σάββατο θα δώσουν το «παρών» στον τελικό του Πανελλαδικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021».

Μουσικά σχολεία: Οι τίτλοι σπουδών για Γυμνάσια και Λύκεια

Με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, καθορίστηκαν οι 22 τίτλοι σπουδών που αφορούν Μουσικά Γυμνάσια και Μουσικά Γενικά Λύκεια.

Αναλυτικά οι τίτλοι σπουδών:

Παραμύθια... η αρχή όλων των κακών;

Τα παραμύθια σημαδεύουν τα παιδιά με έναν περίεργο τρόπο. Περνάνε μηνύματα χωρίς εκείνα να το καταλαβαίνουν, ενώ ακόμη δεν έχουν αναπτύξει την κριτική τους σκέψη, ώστε να μπορούν να τα επεξεργαστούν.

Από τη δεκαετία του '90 και μετά, όταν μιλάμε για παιδικά παραμύθια και ταινίες, ένα όνομα περνάει από το μυαλό όλων: Disney. Πρόκειται για την πιο γνωστή εταιρεία παραγωγής. Έχει καταφέρει να συνδέσει με το όνομα της με τη μαγεία. Τα πιο γνωστά παιδικά της; Ο βασιλιάς των λιονταριών, τα σκυλιά της Δαλματίας, Μίκυ Μάους. Σε όλα, ο κεντρικός ήρωας είναι αρσενικού γένους. Βέβαια, υπάρχουν οι λεγόμενες “Πριγκίπισσες της Ντίσνεϊ”.

Έκθεση ζωγραφικής από μαθητή του ειδικού δημοτικού σχολείου Καβάλας

 

Σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους: Υπογράφηκε η ενεργειακή αναβάθμιση

Τη σύμβαση για την υλοποίηση ενός έργου με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, που αφορά τον ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης, υπέγραψε σήμερα (8/6) το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη.

Πρόκειται για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεάνθους, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας.

Η Σύρος φιλικός προορισμός για τα ΑμΕΑ