Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Θεατρικές εμπειρίες: «Ο Χρουσαϊτός Άτυς και η βασιλιοπούλα Ροδογάλη»

Πηγή
Την Κυριακή που μας πέρασε, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, το σχολείο των Αφεντικών φιλοξενούσε την παράσταση «Ο Χρουσαϊτός Άτυς και η βασιλιοπούλα Ροδογάλη» από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς»

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Σμύρνη, σε σκηνοθεσία και θεατρική μεταφορά Τάσου Ράτζου, που αφηγείται τις περιπέτειες της βασιλοπούλας Ροδογάλης. Μετά το θάνατο του πατέρα τους, οι αδερφές τής Ροδογάλης, τη διώχνουν από το παλάτι και μαζί με την παραμάνα της ζει σε ένα μικρό πύργο. Εκεί θα συναντήσει για πρώτη φορά έναν ολόχρυσο αϊτό, που στην πραγματικότητα είναι ένα μαγεμένο βασιλόπουλο, ο Άτυς. 

Πώς θα επιλέγεται πλέον η δεύτερη ξένη γλώσσα

Νέα απόφαση με οδηγίες για την διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας και την επιλογή που γίνεται απο τους κηδεμόνες στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού δίνει με απόφαση του το υπουργείο Παιδείας

Στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν ρομπότ για να βοηθούν ηλικιωμένους

Στη διευκόλυνση της καθημερινότητας και των προβλημάτων που συναντούν οι ηλικιωμένοι θα συμβάλουν οι εφαρμογές για ανθρωπόμορφα κοινωνικά ρομπότ που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος RAPP (Robotic Applications for the elderly).

Το πρόγραμμα RAPP ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, σε συνεργασία άλλων επτά ευρωπαϊκών φορέων. 

Η Γερμανία απαγορεύει το γάμο μεταξύ ανηλίκων

Νομοσχέδιο που απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ανηλίκων υιοθέτησε η κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό τη σκιά της άφιξης ενός εκατομμυρίου προσφύγων σε διάστημα δύο ετών.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μας εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών θυμάτων εξαναγκαστικών γάμων, κυρίως των κοριτσιών και των εφήβων που παντρεύονται μεγαλύτερους άνδρες.

Παιδιά και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία – Κανόνες ασφαλούς χρήσης της ασύρματης τεχνολογίας

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση των παιδιών σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τη χρήση συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα ή τη λειτουργία ασύρματων δικτύων μέσα στο σπίτι μίλησε στην εκπομπή 10 στην Ενημέρωση ο Λουκάς Μαργαρίτης καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Παν. Αθηνών.

Ίδρυμα Μποσοδάκη: Έφτιαξε ταινία για τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων που είναι στην Ελλάδα, είναι το θέμα του βίντεο που δημιούργησε το ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχο έχει την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (17ης Μαρτίου 2017) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα είναι 2.000 παιδιά. Εξ αυτών τα 891 παιδιά είναι σε λίστα αναμονής, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κάποια δομή όταν προκύψει κενή θέση. Μέχρι να γίνει αυτό, τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε δομές κλειστού τύπου, δηλαδή σε προστατευτική φύλαξη (κράτηση), ενώ πολλά περιπλανώνται στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων. Παραμένουν εκτεθειμένα σε κυκλώματα πορνείας, σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων κτλ.

«Από το κακό στο χειρότερο» η ειδική αγωγή στην Ελλάδα

«Είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής 14 χρόνια και σαν κλάδος πάμε από το κακό στο χειρότερο. Είμαστε ο μοναδικός εκπαιδευτικός κλάδος που δουλεύουμε με οτιδήποτε άλλο εκτός από το πτυχίο μας. Πρέπει να κυνηγάμε συνέχεια προσόντα, από σεμινάρια 400 ωρών, μεταπτυχιακά, διδακτορικά. Και δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας ζητήσουν». 

«Αδεια» τα λύκεια, λόγω απουσιών, ένα μήνα πριν τις εξετάσεις

Τον τελευταίο μήνα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο ένας στους δύο μαθητές, για να κάνει διάλειμμα από την προετοιμασία του, πηγαίνει στο... σχολείο. Μάλιστα, ουκ ολίγοι εξ αυτών ξεχνούν τελείως το σχολείο και ουσιαστικά επιστρέφουν στα θρανία για να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για την απαξίωση της σχολικής διαδικασίας, την οποία όλοι οι υπουργοί επιβεβαιώνουν, αλλά ουδείς έχει πράξει κάτι για να την αντιμετωπίσει, υπό τον φόβο των αντιδράσεων γονέων και μαθητών.

5ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού Αυτισμός-Ελπίδα

Ο Σύλλογος Αυτισμός – Ελπίδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου διοργανώνει τον 5ο φιλανθρωπικό αγώνα βουνού, με αφετηρία την Κεντρική Είσοδο της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου Ελπίδα, οδός Στεφανίδη στο Ωραιόκαστρο, την Κυριακή 14 Μαϊου 2017.

4ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Ένα σχολείο διηγείται»

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνουν τον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.