Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Πώς θα νιώσει ασφάλεια το παιδί σας

Στη σύγχρονη εποχή, μοιάζει να μην περνάει μέρα δίχως να ακούσουμε για κάποια πράξη άκρατης βίας, για τρομοκρατικά χτυπήματα και για ακρότητες του πολέμου. Μοιραία λοιπόν πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν και τι πρέπει να πουν στα παιδιά τους.

Οπως εξηγεί στην ιστοσελίδα της η Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής & Εφηβικής Ψυχιατρικής (AACAP), αυτού του είδους οι συζητήσεις, παρότι είναι πολύ δύσκολες, είναι εξαιρετικά σημαντικές διότι παρέχουν στους γονείς την ευκαιρία να βοηθήσουν τα παιδιά τους να νιώσουν πιο ασφαλή και να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους.

Ο θηλασμός κάνει καλό στην καρδιά των πρόωρα γεννημένων παιδιών

Τα πρόωρα γεννημένα μωρά που έχουν θηλάσει, εμφανίζουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία ως ενήλικοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τον θηλασμό με μια πιο υγιή δομή και λειτουργία της καρδιάς.

Όταν οι Αμερικανοί ταχυδρομούσαν τα παιδιά τους

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, στις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρξαν οικογένειες στις ΗΠΑ που ταχυδρόμησαν τα παιδιά τους. Κι αυτό συνέβη την εποχή που η αμερικανική ταχυδρομική υπηρεσία ανακοίνωσε την απόφασή της να αναλαμβάνει την αποστολή μεγάλων δεμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή πολύ εξυπηρετούσε τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, οι οποίοι άρχισαν ομαδικά να στέλνουν με δέματα από παρασόλια και μαχαιροπίρουνα, μέχρι μέλισσες, κότες, αγροτικά εργαλεία και ό,τι βάλει ο νους. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και κάποια παιδιά. Φαίνεται πως οι γονείς έβρισκαν την ιδέα άκρως πρωτοποριακή, ενώ ταυτόχρονα ήταν και μια εξαιρετική ευκαιρία να σταλούν τα παιδιά με αυτό τον τρόπο στους συγγενείς, που ζούσαν σε άλλες περιοχές. Εκτός των άλλων, συνέφερε κιόλας, μια και το κόστος των γραμματοσήμων δεν συγκρινόταν με το εισιτήριο του τρένου.

Είναι επικίνδυνο να αφήνετε μόνα τους τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Οι κίνδυνοι που καραδοκούν από την παραμονή των παιδιών στο αυτοκίνητο χωρίς προστασία και έλεγχο από τους γονείς είναι σοβαροί, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Οδικής Βοήθειας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Εθνική Αρχή κάθε χρόνο στις ΗΠΑ σκοτώνονται 262 παιδιά κάτω των 14 ετών και τραυματίζονται 115.000 σε ατυχήματα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους και σε πάρκινγκ.

Ακόμα και τα μικρά παιδιά κρίνουν τους ανθρώπους από την εμφάνιση τους

Από όταν είμαστε παιδιά οι γονείς μας, μας λένε πως δεν είναι σωστό να κρίνουμε τους άλλους από την εμφάνιση τους και να δίνουμε σημασία στα ρούχα τους, το βάρος τους ή την ομορφιά τους. Φαίνεται όμως, όπως έδειξε και νέα Κινεζική έρευνα, πως ακόμα και τα μικρά παιδιά μεγαλώνουν σε έναν κόσμο οπου μαθαίνουν από νωρίς να κρίνουν τους άλλους από την εμφάνιση τους.

866 παιδιά σε σχετική έρευνα απάντησαν: «Οι άνθρωποι είναι κακοί και τα ζώα καλά»

Μια έρευνα, που διεξήχθη από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012 σε 18 Δημοτικά και Γυμνάσια της Αθήνας, της Ικαρίας και της Ζακύνθου και τα αποτελέσματα της βασίστηκαν στις ανώνυμες απαντήσεις 866 μαθητών (ηλικίας από 10 έως 16 ετών) μας απέδειξε, ότι τα παιδιά λένε αυτό, που και εμείς πιστεύουμε, ότι δηλαδή «Οι άνθρωποι είναι κακοί και τα ζώα καλά».

Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά παιδιά

Ως γονείς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά από την άλλη υποθέτουμε ότι θα αναπτυχθούν φυσικά καποιές δεξιότητες, όπως η ευγένεια και καλοσύνη.

Safe Water Sports: Το πρόγραμμα για ασφαλή παιδιά στη θάλασσα & τα σπορ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου η παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων, για την ενίσχυση της ασφάλειας των παιδιών στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, του μη-κερδοσκοπικού σωματείου Safe Water Sports στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Θέμα γονιδίων τα μαθήματα επιλογής στο Λύκειο

Βρετανο-αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι και θέμα γονιδίων το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει ένας μαθητής Λυκείου και ποια μαθήματα θα πρέπει να δώσει σε εισαγωγικές εξετάσεις για να μπει στην ανώτατη εκπαίδευση.

"Χάλια, καταστροφή!" Έξω από ένα λύκειο της Θεσσαλονίκης για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για το 2016 ανακοινώθηκαν το μεσημέρι και η αγωνία για χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα έλαβε τέλος. Ήταν η πρώτη φορά που οι μαθητές εξετάσθηκαν υποχρεωτικά σε 4 μαθήματα έναντι 6 που εξετάζονταν τα τελευταία χρόνια. Βρεθήκαμε σ' ένα Γενικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης για να κόψουμε αντιδράσεις.