Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Ευχάριστοι τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (προεφηβεία – εφηβεία) να αναπτύξουν/ βελτιώσουν την αδρή και τη λεπτή κινητικότητά τους.

Μολονότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιδέες και δραστηριότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αδρής και λεπτής κινητικότητας σε παιδιά μικρής ηλικίας, δεν υπάρχουν αντίστοιχες προτάσεις για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες στο συγκεκριμένο τομέα. Παιδιά με δυσπραξία, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες, συχνά έχουν προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού και παρουσιάζουν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες για την ηλικία τους κινητικές δεξιότητες. 

Ο δάσκαλος της καρδιάς και της έμπνευσης

Πριν από λίγα χρόνια το Δημοτικό Σχολείο στα Βορίζα του Ηρακλείου Κρήτης απέπνεε εγκατάλειψη: τοίχοι φθαρμένοι, τζάμια σπασμένα, υγρασία στις γωνίες, η μόνωση του σχολείου είχε να συντηρηθεί μια εικοσαετία, όπου έπεφτε το μάτι η εικόνα ήταν γκρίζα. Το βασικότερο είναι ότι, όπως οι χώροι του σχολείου, η ίδια κατάσταση, νοτισμένη από αδιαφορία ή και δυσπιστία, χαρακτήριζε τις σχέσεις των κατοίκων του μικρού απομακρυσμένου χωριού στον Ψηλορείτη της Κρήτης με τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο. «Με ευαισθητοποιεί η εκπαιδευτική ανισότητα. Σκεφτείτε τα παιδιά του σχολείου αυτού, τις ευκαιρίες που δεν έχουν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στην πόλη», λέει σήμερα στην «Κ» ο Χάρης Γεωργιακάκης, δάσκαλος που έχει συμβάλει στην αναμόρφωση του Δημοτικού Σχολείου στα Βορίζα.

Ο Δήμος Πύργου γίνεται Υποψήφια Πόλη Φιλική προς τα Παιδιά

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και την παράδοση της επίσημης σφραγίδας της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ανακοίνωσαν σήμερα την ένταξη του Πύργου στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που στόχο έχει την μετατροπή αστικών κέντρων και κοινοτήτων σε πόλεις όπου υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιοι χώροι αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων. Ο Πύργος είναι η 8η πόλη στην Ελλάδα που λαμβάνει τον τίτλο της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά.

UniquAll: Το φινάλε της πρώτης σεζόν

Το φινάλε της πρώτης σεζόν του UniquAll γράφτηκε με μια υπέροχη εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών. Ο εμπνευστής, Δημήτρης Παπανικολάου, o Head Coach, Γιάννης Τσουμπρής και οι προπονητές του UniquAll υποδέχθηκαν τους αθλητές και τις αθλήτριες του Προγράμματος Αθλητικές Ακαδημίες Συμπερίληψης, τους γονείς και τους συγγενείς τους, αλλά και αθλητές της Eurohoops Academy Λεοντείου και του ΑΟΝΣ «Μίλων». Εκλεκτοί ήταν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Τελετής Λήξης: η ακτιβίστρια για τον Αυτισμό, Άδα Σταματάτου, η γυναίκα – σύμβολο δύναμης και θέλησης, Ιωάννα Παλιοσπύρου και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, Σοφοκλής Σχορτσανίτης. Στην Τελετή Λήξης βρέθηκαν, φυσικά, και εκπρόσωποι της Novibet, του Trace ‘n Chase, του Mega, του Δήμου Αθηναίων και της Λεοντείου Σχολής· των οργανισμών που στήριξαν έμπρακτα το UniquAll από την πρώτη στιγμή.

Δημόσια Διαβούλευση για την Τηλεργασία: Ο κατάλογος των παθήσεων που μπορούν να τη δικαιολογήσουν

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε και για έναν μήνα το σχέδιο Κοινής Απόφασης των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία, μετά από αίτηση του εργαζομένου, που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67).

Together we play: Μια ξεχωριστή «παράσταση» για μπάσκετ χωρίς διακρίσεις

Μια ξεχωριστή μπασκετική παράσταση δόθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, χθες (Πέμπτη, 23 Ιουλίου). Ένας αγώνας παράσταση, που αποτελεί απόδειξη ότι στον αθλητισμό δεν χωρούν διακρίσεις.

Ο κόουτς Παναγιώτης Γιαννάκης υποδέχθηκε πρωταθλητές μπάσκετ, αθλητές Special Olympics και Κωφούς αθλητές, σε έναν αγώνα που θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον έζησαν. Ένα Γήπεδο Ζωής για όλους! Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις AMKE «Γήπεδο Ζωής» και Special Olympics.

Την 3η θέση στην κλάση 1 των γυναικών η Μπουρνιά στην Τσεχία

Το χάλκινο μετάλλιο από την Ευανθία-Ειρήνη Μπουρνιά είναι το καλύτερο πλασάρισμα τελικά για την αποστολή της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες στο πρώτο κομμάτι του διεθνούς τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Τσεχίας, στην Οστράβα.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτριά διεκδίκησε την είσοδο στον τελικό της κλάσης 1 των γυναικών (με αμαξίδιο) ώσπου κάμφθηκε από τη Γερμανίδα Μάργκαρετ Σπέγκελ με 3-0 σετ. Έμεινε έτσι στον ημιτελικό γύρο, αλλά ικανοποιημένη φυσικά από τη συνολική πορεία της, που περιλάμβανε νωρίτερα τρεις νίκες και πρωτιά στο γκρουπ. 

Πρόσκληση συμμετοχής στο ερευνητικό πρόγραμμα «Κόμβοι Ψηφιακής Αφήγησης»

Η Διευθύντρια του ΕΜΑΓΕΚ και Επιστημονική Υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Κόμβοι Ψηφιακής Αφήγησης» καθηγήτρια του ΠΤΔΕ ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου απευθύνει πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας (ΠΕ70, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07 και ΠΕ86) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ02, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ86, ΠΕ78) οι οποίοι/ες θα διδάξουν κατά τη χρονιά 2022-23 σε σχολεία της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Λάρισας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Εξαρτήσεις, γονεϊκότητα και ευάλωτα παιδιά

Η επικείμενη 26η Ιουνίου που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνδιοργάνωση ημερίδας από το Πρόγραμμα «Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων» του ΟΚΑΝΑ, στην Αθήνα και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία». Την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Εξαρτήσεις, Γονεϊκότητα & Ευάλωτα Παιδιά: Ενισχύοντας τους Προστατευτικούς Παράγοντες» στις 21/06/2022, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης και η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κα. Φωτεινή Λεομπίλλα.

Ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Αμφίπολη από την Ιώκλεια και την Ανδρονίκη

Η Ιώκλεια, η κόρη του Νίκανδρου, που έζησε το έτος 325 π.Χ. ξεναγεί τους μικρούς αλλά και μεγαλύτερους επισκέπτες στην πόλη της: τη φημισμένη πόλη της Αμφίπολης. Στη συνέχεια, η αρχαιολόγος Ανδρονίκη, παρουσιάζει το ανασκαφικό έργο στην αρχαία Αμφίπολη και τον τύμβο Καστά κάνοντας μια περιγραφή της πολυσήμαντης ιστορίας του ταφικού μνημείου που συγκέντρωσε τα φώτα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Το «αγόρι από γυαλί» έχει ήδη σπάσει 100 οστά λόγω σπάνιας ασθένειας- και είναι μόλις 12 ετών

Ένα αγόρι από την Ινδία πάσχει από μια σπάνια πάθηση κατά την οποία τα οστά του σπάνε με το παραμικρό άγγιγμα.

Ο Rohit έχει διαγνωστεί με οστεοπόρωση, κατά την οποία τα οστά διασπώνται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναδομηθούν, με αποτέλεσμα να γίνονται τόσο εύθραυστα που μια μικρή πτώση ή άλλες πιέσεις μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.