Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Στόχοι παρέμβασης και αξιολογήσεις: μια πολύ πονεμένη ιστορία.

Πολλές φορές ως ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές καλούμαστε ή παίρνουμε την πρωτοβουλία να δώσουμε στους γονείς κάποιο χαρτί αξιολόγησης ή στοχοθεσίας είτε για να το έχουν ως οδηγό οι ίδιοι, είτε για να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς του παιδιού στο σχολείο. 

Τι γράφουμε όμως σε αυτό το χαρτί; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαντηθεί. Δεν υπάρχει ένας σωστός ή τέλειος τρόπος. Αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει κανείς να αποφύγει. Φέτος είχαμε «δύσκολες» εμπειρίες με δύο μαμάδες που ήρθαν έξαλλες ή απελπισμένες κρατώντας στα χέρια τους τέτοια χαρτιά. 

Η ανεξέλεγκτη μανία για το gaming είναι επισήμως ψυχική διαταραχή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε μια νέα πάθηση ψυχικής υγείας η οποία έρχεται παράλληλα με την αυξανόμενη δημοφιλία των video games. 

Ονομάζεται διαταραχή gaming και χαρακτηρίζεται από ακραίο εθισμό στο παιχνίδι. 

Συνεντεύξεις που ξεχώρισαν όταν την παράσταση έκλεψαν παιδιά

Όταν τα παιδιά κλέβουν την παράσταση, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Εκατομμύρια προβολές συγκέντρωσε βίντεο στο οποίο κόρη καθηγητή, που έδινε τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC, εισέβαλε χοροπηδώντας στο γραφείο του. Λίγα λεπτά αργότερα και το μικρό της αδερφάκι εμφανίστηκε στο πλάνο. Πανικόβλητη η μητέρα άνοιξε την πόρτα για να προλάβει τα παιδιά, όμως η...ζημιά είχε γίνει. 

Η ήσυχη μελαγχολία ενός προσφυγόπουλου: Η φωτογραφία που βράβευσε η UNICEF

Η ήσυχη μελαγχολία ενός παιδιού χωρίς παιδική ηλικία: Κοιτά με τα μεγάλα, λαμπερά μάτια της απ’ευθείας στο φακό. Είναι η Ζάχρα. Ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία που ζει σε προσφυγικό καταυλισμό της Ιορδανίας.

Το «κλικ» αυτό του Muhammed Muheisen κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό «Photo of the Year» που απονέμει η Unicef.

Τι να προσέξετε στη διατροφή των παιδιών σας στις γιορτές

Το καλύτερο μέρος των Χριστουγέννων είναι το φαγητό. Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, η βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά, η γαλοπούλα με την πλούσια γέμισή της, συν όλα τα κεράσματα σε κάθε επίσκεψη.

Εχει αξία η συμμετοχή στη διεθνή εκπαιδευτική έρευνα PISA;

Για πολλά θα μπορούσε να μιλήσει κάθε ειδικός σε θέματα επιστημονικής εκπαιδευτικής έρευνας αναφορικά με το πρόγραμμα PISA. Και θα το έκανε, χωρίς αμφιβολία, τεκμηριωμένα - η παραφιλολογία και η αυθαιρεσία εξάλλου δεν χωρούν εδώ. Είναι εξίσου αληθές, όμως, ότι το PISA είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Αν μη τι άλλο επειδή «αξιοποιώντας τα δεδομένα φτιάχνουμε καλύτερα σχολεία», όπως θα έλεγε ο Κομφούκιος, ο Ντόναλντ Ντακ και ο Τέρενς Μάλικ.

Πανελλήνιος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής Aegean Robotics Competition 2018 στη Σάμο – 28 & 29 Απριλίου 2018

Η ομάδα AegeanRobotics του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Στήριξης Αποφάσεων τουΤμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ της Δ.Δ.Ε Σάμου και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής Aegean Robotics Competition 2018.