Στο κλασικό παιδικό βιβλίο Miss Nelson is Missing, τα παιδιά στην τάξη 207 συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο. Μια δασκάλα που δεν ανέχεται χαζομάρες, τιμωρεί την τάξη φωνάζοντας «Σήμερα δεν έχει ανάγνωση ιστορίας». Και με αυτή τη δήλωση τα παιδιά χάνουν μια από τις αγαπημένες τους εκπαιδευτικές δραστηριότητες : τη μεγαλόφωνη ανάγνωση ιστοριών/ λογοτεχνίας από τον/ την εκπαιδευτικό. Μολονότι το σενάριο αυτό εμφανίζεται σε λογοτεχνικό βιβλίο, τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν πολύ συχνά και στην πραγματικότητα. Η δυνατή ανάγνωση χάνει συνεχώς την θέση της μέσα στις σύγχρονες τάξεις. Σύμφωνα με έρευνα (Scholastic, 2017) η συχνότητα μεγαλόφωνης ανάγνωσης σε παιδιά Δημοτικού έχει μειωθεί σημαντικά από το 2014. Και μολονότι το 77% των εκπαιδευτικών αφήνει γενικά χρόνο για μεγαλόφωνη ανάγνωση, μόνο το 36% φροντίζει να γίνεται κάτι τέτοιο σε καθημερινή βάση. Πολλοί εκπαιδευτικοί με καλές προθέσεις (που ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα και τα επιβαλλόμενα διαγωνίσματα) πιέζονται πολύ χρονικά. Έρευνα της εθνογράφου Shirley Brice Heath (1982) δείχνει τους κινδύνους και τις συνέπειες όταν δεν διαβάζουμε στα μικρά παιδιά. Τα παιδιά που προέρχονται από οικογενειακά περιβάλλοντα με φτωχές αναγνωστικές εμπειρίες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις πρακτικές της τάξης σε οργανωμένα, επίσημα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ
Ο σπουδαίος Bρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.
«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζουν για πολλά χρόνια ακόμη. Το θάρρος και η επιμονή του με τη λαμπρότητα και το χιούμορ του ενέπνευσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισαν μεταξύ άλλων τα παιδιά του του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Από μικρά στα βάσανα
Δίπλα µου περπατούσαν µια νέα µαµά και το παιδί της, ένα κοριτσάκι το πολύ επτά-οκτώ χρόνων, πιασμένες χέρι-χέρι. Χωρίς να θέλω τις άκουσα. «Θα πάμε μαζί;» ρώτησε εκείνο. «Το άλλο Σαββατοκύριακο, Λένα» απάντησε η μαμά: «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι του μπαμπά, το άλλο, που θα σε έχω εγώ, θα πάμε». «Σιγά να μη γίνει!» ψιθύρισε το παιδί μέσα από τα δόντια του. «Γιατί είσαι πάντα τόσο απαισιόδοξη, βρε Λένα; Γεννημένη drama queen!» είπε θορυβημένη η μαμά, και ενώ σκεφτόμουν πως το απαισιόδοξη (και το drama queen) είναι μάλλον μια δύσκολη λέξη για να την αντιληφθεί ένα τόσο μικρό παιδί, άκουσα τη Λένα να απαντά: «Γιατί, μαμά, όλα ματαιώνονται, και αυτό είναι πολύ απογοητευτικό!». Και ματαίωση και απογοήτευση. Δύο δύσκολες έννοιες σε μία πρόταση.
Εκδηλώσεις στη βιβλιοθήκη της Άνω Τούμπας
Αφηγήσεις παραμυθιών και εργαστήρια χειροτεχνίας για παιδιά, έχει το πρόγραμμα του Μαρτίου στη βιβλιοθήκη της Άνω Τούμπας.
Tα πτυχία «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας
Στην τελική ευθεία προς τις Πανελλαδικές εξετάσεις βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι και η αγωνία αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Η επιλογή της σχολής και του τμήματος κρίνει πολλές φορές και την επιτυχία σε επαγγελματικό επίπεδο.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανάγκη για προσαρμοσμένη πολιτική μετανάστευσης και ενημέρωσης ανηλίκων στις χώρες υποδοχής
Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των παιδιών δημοσίευσε τη Δευτέρα τη νέα της έκθεση σχετικά με την αναγκαιότητα για μια προσαρμοσμένη πολιτική μετανάστευσης και ενημέρωσης ανηλίκων στις χώρες υποδοχής.
Η έκθεση βασίζεται σε εμπειρικά παραδείγματα παιδιών σε μετανάστευση, ΜΚΟ και φορέων για τη προστασία των παιδιών από πέντε διαφορετικές χώρες (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ουγγαρία) και κάνει συστάσεις στα κράτη μέλη με επίκεντρο τη στοχευμένη ενημέρωση και πληροφόρηση των παιδιών σε μετανάστευση.
Τα γονίδια ένοχα για τις «ανθυγιεινές» προτιμήσεις των παιδιών
Μήπως το μικρό παιδί σας επιλέγει συνεχώς ανθυγιεινά σνακ; Μήπως πάλι είστε από τους τυχερούς των οποίων το παιδί προτιμά τα καρότα και τα αγγούρια από τα πατατάκια και τα μπισκότα; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nutrients» δείχνει ότι οι προτιμήσεις των παιδιών σχετικά με τα... τσιμπολογήματά τους έχουν (και) γονιδιακή βάση. Κοινώς, αν το τέκνο σας αγαπά να τρώει... σαχλαμάρες κατηγορήστε (τουλάχιστον ως έναν βαθμό) τα γονίδιά του.
Τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ενσυναίσθηση
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση από άλλους και ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναισθητικές από ό,τι οι άνδρες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι με διαταραχή αυτισμού έχουν χαμηλότερο δείκτη ενσυναίσθησης (ιδίως γνωσιακής).
Πόσο διαρκούν οι ψυχικές επιπτώσεις της πρώιμης εμμηναρχής
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να διαρκέσουν έως και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Μια 16χρονη Ελληνίδα μαθήτρια δημιουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων
"Ποιος ήταν ο Περικλής; Πώς ήταν ο Παρθενώνας και τι απέγινε τελικά;" ήταν οι ερωτήσεις που έγραψαν στο κινητό του πατέρα τους δύο αγόρια ηλικίας 8 και 10 ετών από τη Συρία, που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα Γκράβα, στην Αθήνα, την πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα XeniusNet.
Χωρίς ορατό τέλος ο επτάχρονος πόλεμος στη Συρία: τα παιδιά με αναπηρίες διατρέχουν κίνδυνο περιθωριοποίησης
Το 2017, η ακραία και αδιάκριτη βία σκότωσε περισσότερα παιδιά από ποτέ, 50% περισσότερα από το 2016
Χωρίς να φαίνεται κανένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, τα παιδιά με αναπηρίες κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν και να ξεχαστούν.
Η σύγκρουση στη Συρία συνεχίστηκε αμείωτη κατά τη διάρκεια του 2017, σκοτώνοντας τον υψηλότερο αριθμό παιδιών - 50% περισσότερα από το 2016. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2018, 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την συνεχή αύξηση της βίας. Η σύγκρουση αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ εφήβων στη χώρα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)