Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Παιχνίδια για παιδιά τυφλά και αμβλύωπα

Το Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών της Αγγλίας (Royal Institute of Blind People, RNIB) υπολογίζει ότι στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 25.000 παιδιά κάτω των 16 ετών που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης τα οποία επηρεάζουν την εκπαίδευσή τους. 

Ο όρος «προβλήματα όρασης» αναφέρεται σε άτομα που είναι τυφλά και αμβλύωπα. 

Τα άτομα με τύφλωση: βλέπουν ελάχιστα ή και καθόλου. Τα περισσότερα τυφλά παιδιά διακρίνουν απλώς το φως από το σκοτάδι και την κίνηση. 

Τα αμβλύωπα άτομα: έχουν μικρότερη απώλεια της ικανότητας όρασης, η οποία όμως δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, αν και σαφώς με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγάλη βελτίωση. 

Πώς θα είναι το σχολείο του μέλλοντος

Στη Σίλικον Βάλεϊ, υπάρχει το Altschool, το μοναδικό σχολείο που χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα λογισμικά για την εξατομικευμένη εκπαίδευση κάθε μαθητή.

Είναι μια ιδέα που προήλθε από τον Μαξ Βεντίλα, πρώην στέλεχος της Google, όταν έψαχνε ένα κατάλληλο δημοτικό σχολείο για την κόρη του.

Μαθητές υλοποίησαν application που θα βάλει σε τάξη τα οικονομικά σας

Είμαστε 34 μαθητές και μαθήτριες της Α' και Β' Τάξης του Λυκείου Pierce - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece". 

Ο Πόλεμος των εμβολίων έφτασε και στην Ελλάδα

Δεν υπάρχει τεχνολογική εφεύρεση χωρίς κινδύνους, δεν υπάρχει ιατρική παρέμβαση που να μην εμπνέει φόβους και ανησυχίες στους ανθρώπους.

Τα εμβόλια συνιστούν μια καινοτόμο εφαρμογή προληπτικής ιατρικής που έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην ανθρωπότητα, γιατί αφορά το συνδυασμό της τεχνολογίας με την υγεία. Επιπλέον, παραγγέλλονται απ’ το κράτος και γίνονται κατά κύριο λόγο σε μικρά παιδιά. «Οι άνθρωποι δεν βλέπουν τα βακτήρια», μου λέει o ειδήμων Πολ Οφιτ, «αλλά βλέπουν τις ενέσεις». Τις ενέσεις που εισάγουν σ’ έναν υγιή οργανισμό τους απειλητικούς μικροοργανισμούς, νεκρούς ή εξασθενημένους, ώστε διεγείροντας το ανοσοποιητικό του σύστημα να παραγάγει τα δικά του αντισώματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αν στο μέλλον προσπαθήσει να μπει στον οργανισμό εκ νέου ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός, τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν μέσα του θα τον εξουδετερώσουν κι έτσι δεν θα νοσήσει.

'Αγγελος Πατσιάς: Η ιστορία του νεαρού δάσκαλου που έφτιαξε ένα αλλιώτικο δημοτικό σχολείο στο ορεινό Ρέθυμνο

To 2012 βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσω το καθιερωμένο πλέον TedxΤhessaloniki. Κάποια στιγμή βρέθηκε λοιπόν στη σκηνή ένας 27χρονος δάσκαλος από τη Δράμα που δίδασκε σε ένα τετραθέσιο δηµοτικό σχολείο στον Φουρφουρά, ένα χωριό στο ορεινό Ρέθυµνο της Κρήτης. Στο τέλος της ομιλίας του κατάφερε κάτι απίστευτο: όλη η αίθουσα είχε σηκωθεί όρθια και τον χειροκροτούσε. Τι ήταν αυτό που μοιράστηκε με τον κόσμο που οδήγησε σε αυτή την έκρηξη ενθουσιασμού; Συχνά οι πιο απλές κινήσεις είναι αυτές που μιλάνε απευθείας στην καρδιά του κόσμου. Ο νεαρός δάσκαλος που συνεπήρε το κοινό ονομάζεται Άγγελος Πατσιάς και τα τελευταία πέντε χρόνια, μαζί με μία ομάδα δασκάλων, αλλάζουν τα δεδομένα της διδασκαλίας όπως την ξέραμε.

Γινόμαστε πιο δημιουργικοί όσο μεγαλώνουμε;

O Oscar Wilde είχε πει: Οι γέροι πιστεύουν τα πάντα. Οι μεσήλικες υποψιάζονται τα πάντα. Οι νέοι ξέρουν τα πάντα. Μια έρευνα έρχεται να τον επιβεβαιώσει με τα αποτελέσματά της να εκπλήσσουν. Ο δείκτης ευφυΐας της αποκλίνουσας σκέψης, στα νήπια είναι αυξημένος ενώ όσο μεγαλώνουν αρχίζει να φθίνει.

Ρεκόρ κακοποίησης ανηλίκων και παιδικής παραβατικότητας

Τα χρόνια που η δημοσιονομική κρίση «άγγιξε» όλα τα σπίτια και πλήγωσε ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ασθενείς. Οι φάκελοι αυτοί δεν είναι ποινικοί. Ανοίγουν μετά από ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία για κακοποίηση ή παραμέληση, κατόπιν αναφοράς ενός δασκάλου ότι το παιδί δεν έρχεται στο σχολείο ή ότι κάνει bullying.

Μικροτσίπ καταπολεμάει την παράλυση

Πριν από πέντε χρόνια, ο πρωτοετής φοιτητής Ιαν Μπέρκχαρτ βούτηξε στη θάλασσα, αλλά, όταν βγήκε στην επιφάνεια, ήταν παράλυτος, χωρίς την παραμικρή αίσθηση στα άκρα του, καθώς είχε σπάσει τον αυχένα του. Πριν από μερικές ημέρες, οι ιατροί του ανέφεραν ότι ο Μπέρκχαρτ, 24 ετών σήμερα, ανέκτησε τον έλεγχο του δεξιού του χεριού και των δακτύλων του, χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που μεταδίδει τις σκέψεις του απευθείας στους μυς του χεριού «υπερσκελίζοντας» τον τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά που ένας τετραπληγικός ανακτά τον έλεγχο ενός άκρου του. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Χιλιάδες μαθητές θα καλλιεργήσουν… διαστημική ρόκα

Ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από τον περασμένο Δεκέμβριο οργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Ο Πικ έστειλε στη Γη σπόρους ρόκας που βρίσκονταν εκτεθειμένοι στις διαστημικές συνθήκες για έξι μήνες. Τους σπόρους έφερε πίσω ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι επιστρέφοντας από τον ISS τον περασμένο Μάρτιο. Οι σπόροι της ρόκας μοιράστηκαν ήδη σε 8.5 χιλιάδες σχολεία, μαθητικές και παιδικές οργανώσεις. Οι σπόροι που ήρθαν από το Διάστημα θα καλλιεργηθούν με στόχο να διαπιστωθεί αν το φυτό που θα αναπτυχθεί θα έχει διαφορές από το… γήινο. 

Πρόσωπο: Σοφία Αναστασιάδου

Ελληνίδα επιστήμονας σε γερμανικό ερευνητικό κέντρο ανακάλυψε πώς ένα φάρμακο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας έχει προστατευτική δράση στο νευρικό αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Σοφία Αναστασιάδου ελπίζει η ανακάλυψή της να βοηθήσει στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων είτε είναι αυτοάνοσες είτε οφείλονται σε τραυματισμούς από ατυχήματα. 

Οταν οι μύθοι «πολεμούν» το τσιγάρο

Ο στόχος είναι σαφής: Κανένα παιδί να μην καπνίσει. Εργαλεία: παιχνίδι, τραγούδι, αφήγηση, ζωγραφική, ποίηση, θεατρικοί διάλογοι. Σύμμαχοι: οι μύθοι του Αισώπου, παλιά και νέα παραμύθια, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Καβάφης, ο Καζαντζάκης. Αυτή είναι η ιδέα του προγράμματος «Πάρε Ανάσα» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και η βασική του φιλοσοφία είναι να μάθουν τα παιδιά για τη λειτουργία της αναπνοής, τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τη δύναμη να λένε «όχι» στο τσιγάρο, χωρίς εκφοβισμό και «διδακτισμό», μέσα από παιχνίδι, τραγούδι, αφηγήσεις παραμυθιών, λογοτεχνία και θεατρικούς διαλόγους. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από οκτώ χρόνια. «Είμαι δασκαλοπαίδι. Πάντα μου άρεσε να βρίσκομαι μέσα σε τάξη. Πριν από οκτώ χρόνια με κάλεσαν σε σχολείο για να μιλήσω για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Ημουν προβλέψιμη και βαρετή. Ημουν βέβαιη ότι κανείς δεν με παρακολουθούσε. Ετσι άρχισα να δουλεύω το πρόγραμμα», αναφέρει στην «Κ» η συγγραφέας του «Πάρε Ανάσα», πνευμονολόγος, κ. Δήμητρα Μπουσίου.

Πρόγραμμα ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος στα σχολεία

Την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τον ήλιο, από την πολύ μικρή ηλικία, έχει ως στόχο η καμπάνια ενημέρωσης SunPass που εκπονεί το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF) σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène.

Δραματική επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα

Δραματική επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα διαπιστώνει έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNICEF, μετά από ανάλυση δεδομένων της περιόδου 1995-2015 από την EUROSTAT και την ΕΛΣΤΑΤ. 

Η υπερβολική χρήση smartphone μπορεί να προκαλέσει αλληθωρισμό στα παιδιά

Τα παιδιά σήμερα είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με την τεχνολογία και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να τους πει πως να χρησιμοποιήσουν ένα κινητό ή tablet. Κατά καιρούς οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους στους οποίους μπορεί να εκτεθούν τα παιδιά αν δεν έχουν γονική επίβλεψη.

Διαγωνισμός αφίσας για παιδιά 6-12 ετών

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί όλα τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών να φανταστούν τις Κυκλάδες χωρίς …γεωγραφικούς και άλλους περιορισμούς

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες οι υπεύθυνοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αναζητούν την «τέλεια» αφίσα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος. Και, αφού τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά, παιδιά είναι και οι δημιουργοί της αφίσας.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες στα παιδιά αντιμετωπίζονται πλέον εγκαίρως

Την αξία της έγκαιρης αντιμετώπισης των συγγενών καρδιοπαθειών από την εμβρυική έως την ενήλικη ζωή με σκοπό την πλήρη ίαση των ασθενών μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής, τόνισε οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο για τις εν λόγω παθήσεις παίδων και ενηλίκων που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. 

Έγκριση ουσίας για αυτοάνοση πορφύρα και σε παιδιά

Η Novartis ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τηνελτρομβοπάγη για τη θεραπεία παιδιατρικών ασθενών (ηλικίας 1 έτους και άνω) με χρόνια αυτοάνοση (ιδιοπαθή) θρομβοπενική πορφύρα (ITP) που είναι ανθεκτικοί σε άλλες θεραπείες (π.χ. κορτικοστεροειδή, ανοσοσφαίρινες). H ελτρομβοπάγη είχε εγκριθεί, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2010 για χρήση σε ενηλίκους με την ίδια πάθηση.

Η γλώσσα κόκαλα τσακίζει

Οι λέξεις-ταμπού της ελληνικής, τα περιβάλλοντα μέσα στα οποία εκστομίζονται, η λειτουργία που επιτελούν σε μια γλωσσολογική μονογραφία που αποκαλύπτει τις πραγματικότητες που κατασκευάζουν οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί και οι αθυροστομίες

Δημιούργησαν ποντίκια που τραυλίζουν!

Οι επιστήμονες ελπίζουν να φωτίσουν καλύτερα το μυστήριο του ανθρώπινου τραυλισμού χάρη στα πρώτα ποντίκια που τροποποίησαν γενετικά, ώστε να εμφανίζουν ανάλογη διαταραχή στη...γλώσσα των τρωκτικών (αφού δεν μπορούν να μιλήσουν, ασφαλώς δεν μπορούν και να τραυλίσουν όπως οι άνθρωποι).

Ένα τραγούδι για τους πρόσφυγες από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Κοζάνης

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρόκου, Κοζάνης, βραβεύτηκε στις 18/04/16 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με το Ειδικό Βραβείο της Ύπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες με το τραγούδι «Ο Πρόσφυγας».