Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Φτιάχνουμε πασχαλινά αβγά από LEGO

Φτιάχνουμε πασχαλινά αβγά με τα Lego μας, όπως είδαμε στον ιστότοπο frugalfun4boys. Η κατασκευή μπορεί να γίνει με βασικά κομμάτια, που περιλαμβάνονται σχεδόν σε όλες τις συσκευασίες. Πέρα από το κυνήγι  των πασχαλινών αβγών, η κατασκευή μπορεί να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά με πολλούς τρόπους (καταμέτρηση κομματιών, διαχωρισμός μικρού-μεγάλου, αναγνώριση χρωμάτων, αντιγραφή μοτίβων κλπ).

Καλή διασκέδαση!

Μαθηματικά: Η φαντασία στην εξουσία

Ρώτησα και έμαθα πως το θέμα της δυσαριθμησίας δεν αντιμετωπίζεται συστηματικά ούτε στο νηπιαγωγείο ούτε στην Α’ τάξη του Δημοτικού. Τουλάχιστον των δημοσίων σχολείων από όπου μπορούσα να πάρω κάποιες πληροφορίες γενικότερα. Δεν γίνεται δηλαδή έλεγχος από τους εκπαιδευτικούς με συγκεκριμένα κριτήρια σε κάθε παιδί, αλλά αν παρατηρήσουν κάποιο από τα τυπικά συμπτώματα (σύγχυση της κατεύθυνσης προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, δυσκολία στην προπαίδεια, αμηχανία μπροστά σε μεγάλους αριθμούς όπως ο 10.000 και αργότερα δυσκολίες με κλάσματα και προβλήματα) θα ειδοποιηθούν οι γονείς να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού και να διαπιστωθεί τελικά αν έχουμε περίπτωση δυσαριθμησίας ή όχι. Ετσι όμως, αντί να διαγνωστεί ένα πρόβλημα νωρίς, ταλαιπωρούνται το παιδί και οι γονείς για καιρό.

Δημιουργία του πρώτου Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό στο Νότιο Αιγαίο

Στα Δωδεκάνησα, έχουν αυξηθεί αρκετά τα περιστατικά αυτιστικών ατόμων και παιδιών που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, σαν ενεργοί πολίτες.

Οι γονείς και όσοι έχουν άτομα με αυτισμό να μην διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή θα βρείτε στον ιστότοπο inka12.gr όπου γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί ο πρώτος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό για το Νότιο Αιγαίο.

Bullying: Μετά το Πάσχα διαθέσιμη η πλατφόρμα για καταγγελίες από γονείς και μαθητές

Για την πλατφόρμα όπου θα γίνονται άμεσα καταγγελίες για bullying από γονείς και μαθητές μίλησε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας με αφορμή το σοβαρό και ανησυχητικό περιστατικό στο Αρσάκειο.

Ο κ. Κόπτσης σημείωσε ότι αυτή η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μετά το Πάσχα.

Μητέρα πρόσφερε χρήματα σε ανθρώπους για να κάνουν παρέα στον γιο της που έχει Σύνδρομο Down

Σύμφωνα με το CDC, περίπου 1 στους 1.200 ανθρώπους που ζούσαν στις ΗΠΑ το 2008 είχαν σύνδρομο Down. Ενώ οι ευκαιρίες απασχόλησης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κάποιοι από αυτούς δυσκολεύονται να αποκτήσουν κοινωνική ζωή μετά το σχολείο. Αυτή ήταν η περίπτωση του Christian Bowers, ενός 24χρονου άνδρα από το Μιζούρι. Ήθελε φίλους αλλά δεν κατάφερε να βρει άτομα της ηλικίας του. Έτσι η μαμά του, Donna Herter, σκέφτηκε να προσφέρει 80 δολάρια σε άντρες μεταξύ 20 και 28 ετών για να τον επισκέπτονται και να παίζουν μαζί βιντεοπαιχνίδια, αναφέρει το mymodernmet.

Το 1ο ΓΕΛ Θήβας απέκτησε βιβλιοθήκη - Έκκληση για συγκέντρωση βιβλίων

O Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Θήβας, κ. Λάζαρος Παπαδόπουλος, έκανε γνωστό, μέσα από ανάρτησή του Facebook, πως επιτέλους το 1ο Λύκειο της Θήβας απέκτησε, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, βιβλιοθήκη. Το σχολείο απευθύνθηκε, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, σε πολλούς εκδοτικούς οίκους, όμως έλαβε αρνητική απάντηση ως προς την παροχή βιβλίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ανάγκη για συγκέντρωση βιβλίων στη βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ, λογοτεχνικού, φιλοσοφικού, κοινωνιολογικού και λοιπού περιεχομένου. 

Βιωματικό Εργαστήρι Χορού για Άτομα με Αναπηρία με τίτλο ‘Kalamata Dance Challenge Performance’

Βιωματικό εργαστήρι χορού με τίτλο ‘Kalamata Dance Challenge Performance’ τίθεται υπό εφαρμογή στην πόλη της Καλαμάτας για όλους τους φορείς του τόπου μας με Άτομα Με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑΜΕΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΚΔΑΠ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, ΣΥΦΑΜΕΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣΕΕΕΕΚ, ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ κ.α.).

Βέροια: «Πορεία» για τον αυτισμό

«Πορεία» πραγματοποίησαν στην Βέροια άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου.

Την πορεία πραγματοποίησαν μία ομάδα ωφελούμενων σε συνεργασία με παιδιά κι εκπαιδευτικό προσωπικό του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τον Αυτισμό

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!»: Ένα βιβλίο ευαισθητοποίησης των ενηλίκων και ενδυνάμωσης των παιδιών

«Έχω δικαίωμα; Να είμαι όπως θέλω εγώ; Να έχω ταυτότητα; Να εκφράζομαι ελεύθερα; Να είμαι μέλος μιας οικογένειας; Να έχω σπίτι; Να πηγαίνω σχολείο, αλλά και στον γιατρό; Είναι το παιχνίδι δικαίωμα;
Ναι! Έχω δικαίωμα!».

Ετσι διαπλάθεται η νεανική και κοινωνική βία

Πολύς και αδιάκοπος θόρυβος για την εγκληματική συμπεριφορά ατόμων παιδικής και προεφηβικής ηλικίας. Ίσως και σε πιο προχωρημένα στάδια ηλικίας. Όλοι σχεδόν οι αναλυτές, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, προσπαθούν να ρίξουν φως στο φαινόμενο, αλλά διστάζουν να προχωρήσουν στα αίτιά του. Το γιατί είναι προφανές: Και εδώ βασιλεύει η αθεράπευτη omerta. Ο νόμος της σιωπής που διαιωνίζει το κακό. Οι περισσότεροι ξέρουν τις ρίζες του κακού, αλλά σιωπούν. Άλλοι από ανοχή ή έμμεση συμμετοχή στην καλλιέργεια της βίας. Και άλλοι από μοιρολατρεία. Από ένα διεθνές κισμέτ (πεπρωμένο) που έχει εντάξει τη βία στα… φυσικά φαινόμενα!