Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

19 059 Αποστολή Μηνύματος, Αποστολή Αγάπης


Παιγνίδια και βιβλία για παιδιά.. (Καλά Νέα, 18/12/2009)


Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας / Περιφεριακό γραφείο Β. Ελλάδος(ΕΚΕΠΥ) σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης θα συγκεντρώνει παιγνίδια και βιβλία για παιδιά που έχουν ανάγκη.

Όποιοι συμπολίτες ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 με 13:00 στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πηγή : Καλά Νέα, 18/12/2009

Θεσσαλονίκη: Στο νομαρχιακό συμβούλιο το θέμα των ΑΜΕΑ (Καθημερινή, 18/12/2009)



Στο νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα της μεταφοράς των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Πρόβλημα με τη μεταφορά τους από και προς τα σχολεία τους θα αντιμετωπίσουν από τις 7 Ιανουαρίου, 800 περίπου μαθητές με ειδικές ανάγκες στο νομό Θεσσαλονίκης, καθώς λήγει στις αρχές του χρόνου η επιχορήγηση για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν στα τέλη Ιανουαρίου και οι υπόλοιποι μαθητές λόγω λήξης της αντίστοιχης επιχορήγησης.

Special Olympics-Ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΑΠΕ- ΜΠΕ, 18/12/2009)


Αίσιο τέλος είχε η πρόταση των Special Olympics Ευρώπης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για επιχορήγηση της τάξεως των έξι εκατομμυρίων Ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2010 ο οποίος ψηφίσθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κέντρα ρουσφετιού και προχειρότητας


Ακριβώς την παραμονή των τελευταίων εκλογών, στις 2 Οκτωβρίου 2009, εσπευσμένο Προεδρικό Διάταγμα επιχείρησε να ρυθμίσει τα της λειτουργίας των διάσπαρτων ανά την Ελλάδα κέντρων αποκατάστασης και υποστήριξης ΑμεΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), δέκα περίπου χρόνια μετά την σύστασή τους.

Tα επιδόματα των κινητικά αναπήρων στην Ελλάδα (Επί Ίσοις Όροις, 18/12/2009)


Για τους 500.000 και πλέον ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες αλλά και όσους προστίθενται σ’ αυτούς κάθε χρόνο (βλ. εγκεφαλικά, τροχαία ατυχήματα κ.ο.κ.), οι ασκούμενες στη χώρα μας πολιτικές εξαντλούνται στην μονοδιάστατη λογική της παροχής πενιχρών δικαιωμάτων. Οι δικαιούχοι, αν μη τι άλλο, οφείλουν να γνωρίζουν έστω αυτά τα ... ολίγα.

Θεσσαλονίκη- Πρότυπη σχολική βιβλιοθήκη σε Δημοτικό της Μενεμένης (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 18/12/2009)



Μία πρότυπη σχολική βιβλιοθήκη, που καταργεί τον παλιό παραδοσιακό τρόπο δανεισμού και φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στη γνώση, μέσα από βιωματικές διαδικασίες και σύγχρονα μέσα, πρόκειται να λειτουργήσει, μετά τις γιορτές, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης.

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Χριστουγεννιάτικα έθιμα στα Βαλκάνια (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 18/12/2009)



Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι αφιερωμένες στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα. Τα Χριστούγεννα εορτάζονται με διάφορους τρόπους στις βαλκανικές χώρες, με τα ξεχωριστά ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου να "χρωματίζουν" τις γιορτινές ημέρες και να αποτελούν "όαση" χαράς για μικρούς και μεγάλους.

Τα Χριστούγεννα τα παιδιά παίρνουν 4πλάσιες θερμίδες από όσες πρέπει (Healthview, 18/12/2009)


Τα παιδιά καταναλώνουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες θερμίδες από τις συνιστώμενες την ημέρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος Carnegie Weight Management στο Leeds της Μ. Βρετανίας. Ειδικοί στην παιδική παχυσαρκία βρήκαν ότι το χριστουγεννιάτικο δείπνο, τα κεράσματα και άλλα γεύματα την ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί να περιέχουν έως και 6.000 θερμίδες - ποσότητα σχεδόν 4πλάσια από αυτήν που συνιστάται να προσλάβει ένα πεντάχρονο παιδί σε μία ημέρα.

Σεξ, το πιο «καυτό» θέμα αναζήτησης για τα παιδιά στο διαδίκτυο (Ελευθεροτυπία, 18/12/2009)


To σεξ αποτέλεσε ένα από τα πιο «καυτά» θέματα αναζήτησης για τα παιδιά φέτος, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία Symantec που διαθέτει το λογισμικό Norton κατά των ιών. Οι τρεις κορυφαίες αναζητήσεις του 2009 για νέους κάτω των 18 ετών ήσαν κατά σειρά το YouTube, το Google και το Facebook, όμως στις αμέσως δύο επόμενες θέσεις ήσαν το «πορνό» και το «σεξ».

Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων Βαφοπούλειου (Δεκέμβριος 2009- Ιανουάριος 2010)



19/12/2009 Έναρξη 19:00
Μυστήριον Ξένον, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Η Angelus Novus παρουσιάζει μια παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης για παιδιά (άνω των δέκα ετών) και μεγάλους. Κάτω από τον  τίτλο "Μυστήριον Ξένον" στεγάζονται δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το "Άνθος του γυαλού" και η "Ντελησυφέρω", που εκτυλίσσονται στη Σκιάθο τις μέερς των Χριστουγέννων. 
Ερμηνεία: Ιωάννα Μαμακούκα. Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης. Σκηνικά- κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης. Κατασκευή Σκηνικού: Κωνσταντίνος Ζαϊμάκης
Αίθουσα Θεάτρου, είσοδος ελεύθερη.

20/12/09 Έναρξη: 19:00
Χριστούγεννα στο Πιθάρι
Ο Γιάννης Χατζής, καραγκιοζοπαίκτης, θα παρουσιάσει την παράσταση θεάτρου σκιών "Χριστούγεννα στο Πιθάρι", που βασίζεται στη χριστουγεννιάτικη λαογραφική και λογοτεχνική μας παράδοση. Όταν οι ιδιοτροπίες του Καραγκιόζη σμίγουν χριστουγεννιάτικα με τη γρουσουζιά και τα χούγια ενός γερό τσιγκούνη, τότε μόνο άσχημα μπερδέματα μπορούν να προκύψουν. Αν τώρα υπολογίσετε και τους καλικάντζαρους που αλωνίζουν λόγω του δωδεκαημέρου,... ε ΄τοτε όλα είναι αναπόφευκτα σε μια παραμονή Χριστουγέννων, με μπόλικο χιόνι, ένα φεγγάρι στον ουρανό κι ένα τεράστιο πιθάρι λαδιού στην αυλή.
Παράσταση πολυπρόσωπη, γεμάτη γέλιο και εκπλήξεις, που αναβιώνει στον μπερντέ παλιές λαϊκές Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.
Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου, είσοδος ελεύθερη.

21/12/2009 Έναρξη: 19:00
Ο Μουσικομαγεμένος Καλικάντζαρος
Το σύνολο "Μουσικό Παραμύθι"που αποτελείται από τις Βαφειάδου Ιωάννα, Δανιηλίδου Όλγα, Νάτσο Αλκέτα, Παναγιώτου Αθανασία, Χρίστοβα Μαρία, θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα παρέα με καλικάντζαρους που θα προσπαθήσει να κάνει μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν την κλασική και όχι μόνο μουσική και να γνωρίσουν τα όργανα της ορχήστρας.
Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου, είσοδος ελεύθερη

5/1/2010, 7/1/2010, 8/1/2010 Έναρξη: 19:00
Η Κούλα η Κατσικούλα & το Κλεμμένο Τραγούδι, του Ευγένιου Τριβιζά
Τρεις θεατρικές παραστάσεις από την Παιδική Σκηνή του "ΝΕΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" με το έργο του Ευγένιου Τριβιζά.
"Όλα αρχίζουν με μια ιδέα". με αυτή την απλή φράση γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικών Δικαιωμάτων, που έγινε αφορμή να γραφτεί η "Κούλα η Καστικούλα", με δκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από αυτότο θέμα. 'Εμμεσα και με έναν διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από ένα παιχνίδι αλληγορίας και φαντασίας, ο συγγραφέας επιχειρεί να περάσει στα παιδιά και στους νέους την έννοια, την αξία και τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αίθουσα θεάτρου, είσοδος ελεύθερη


9/1/2010 Έναρξη: 12:00
Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, του Κάρολου Ντίκενς
Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός – συγγραφέας, με την ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα παρουσιάσουν μια χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση, ανεβάζοντας το έργο «Χριστογεννιάτικη Ιστορία» του Κ. Ντίκενς. Μια ιστορία που διαδραματίζεται σε χρόνια περασμένα, ωστόσο όσα χρόνια κι αν περάσουν θα αγγίζει πάντα τις καρδιές μας τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.
Υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου: Σοφία Μελιγκοπούλου
Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου, είσοδος Ελεύθερη.

9/1/2010 Έναρξη: 19:00
Σιδηροδρομικός Σταθμός Ανεμούπολης
Η ομάδα μαριονέτας «Νευρόσπαστον» του χρήστου Πατσαρασλή παρουσιάζει το έργο «Σιδηροδρομικός Σταθμός Ανεμούπολης». Στην Ανεμούπολη ο Θωμάς ο Σταθμάρχης υποδέχεται τους επιβάτες του τρένου. Τον Buster τον περιπλνώμενο, τον Τρύφωνα τον νταουλτζή, την Άλκηστη και τον αγαπημένο της Παναγιώτη. Θα παίξουν, θα χορέψουν, θα αγαηθούν. Κουκλοπαίχτες: Μαρία Βασιλικά, Χρήστος Πατσαρασλής. Κατασκευή Μαριονετών- Σκηνικά : Χρήστος Πατσαρασλής. Κουστούμια Μαριονετών : Ευαγγελία
Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου,  είσοδος Ελεύθερη.

10/1/2010  Έναρξη: 11:00
Ανήμερα Πρωτοχρονιάς
Ο Γιάννης Χατζής, καραγκιοζοπαίκτης, θα παρουσιάσει την παράσταση θεάτρου σκιών «Ανήμερα Πρωτοχρονιάς», που βασίζεται στην πρωτοχρονιάτικη λαογραφική και λογοτεχνική μας παράδοση. Μια τέτοια μέρα χαράς που όλοι προσπαθούν να διασκεδάσουν, είναι ευκαιρία για τον Καραγκιόζη και τον Χατζηαβάτη να βγάλουν λίγα λεφτά, να πάρουν κι αυτοί καμία βασιλόπιτα, κανένα δώρο στα παιδιά τους. Με την άδεια του Πασά και με αυστηρούς όρους για την αποφυγή δυστυχημάτων αναλαμβάνουν τη μεγάλη κούνια της πλατείας. Τίποτα όμως δεν πάει όπως τα υπολογίζουν. Οι πελάτες τους, άνθρωποι και καλικάντζαροι, φροντίζουν να έχουν οι φίλοι μας μια Πρωτοχρονιά που δεν θα την ξεχάσουν ποτέ.
Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου,  είσοδος Ελεύθερη.

10/1/2010 Έναρξη: 19 :00
Χριστουγεννιάτικα Δώρα της Σοφίας Μελιγκοπούλου
Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός – συγγραφέας, με την ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα παρουσιάσουν μια χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση, ανεβάζοντας το έργο της «Χριστογεννιάτικα δώρα». Η Χαρά είναι χαρούμενη γιατί πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και θα πάρει πολλά δώρα. Μια σκέψη όμως γυρίζει συνέχεια στο νου της. Θέλει να κάνει ένα δώρο στον Άγιο Βασίλη. Ωραία ιδέα έχει, αλλά τι ;
Υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου : Σοφία Μελιγκοπούλου
Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου, είσοδος Ελεύθερη.


Μουσείο Φυσική Ιστορίας Κομοτηνής- Οικισμός Πανδρόσου



Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο κοινοτικό κατάστημα του οικισμού της Πανδρόσου, εγκαινιάστηκε την Κυριακή έχοντας στόχο της λειτουργίας του να αναδείξει το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης, ευαισθητοποιώντας και τους επισκέπτες του και να εστιάσει στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν, μέσα από αιώνες συμβίωσης, ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι.
Το Μουσείο έχει ελάχιστα φυσικά εκθέματα, καθώς έχοντας ως αρχή την απαγόρευση της έκθεσης ταριχευμένων ζώων, τη συλλογή του αποτελούν, κυρίως, πετρώματα και καρποί. Έτσι όλα σχεδόν τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Δηλαδή, προκαλούν τον επισκέπτη να τα αγγίξει και να παίξει μαζί τους. Το μουσείο απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-14 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον.
Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από δύο μικρές αίθουσες. Η πρώτη εκθέτει στοιχεία του θαλάσσιου και των υγροτοπικών οικοσυστημάτων του νομού Ροδόπης, ενώ η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει στοιχεία για τα χερσαία οικοσυστήματα του νομού μας.Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο το μουσείο διαθέτει και μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη με παιδικά, κυρίως, βιβλία που αφορούν την οικολογία, το περιβάλλον και τα ζώα.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εφαρμογές μέσα στο μουσείο είναι κατάλληλες για άτομα τυφλά ή με χαμηλή όραση, καθώς και για άτομα με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες. Εγκαινιάζοντας το Μουσείο ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης τόνισε ότι ο Δήμος έχει ανάγκη από αντίστοιχες πολιτιστικές δομές οι οποίες θα λειτουργούν εκπαιδευτικά αλλά και θα αποτελούν πόλους έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος.
Πρωταρχικός στόχος όλων είναι η λειτουργία του μουσείου και σε αυτό «χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των φορέων του νομού μας, ώστε το μουσείο να αποτελέσει την πρώτη περιβαλλοντική έκθεση του νομού και ένα κέντρο διαμόρφωσης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής παιδείας των μικρών πολιτών», ανέφερε παρουσιάζοντας το Μουσείο η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα.
Η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός του χρηματοδοτήθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader +, ενώ το εποπτικό και εκθεσιακό υλικό του χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής. Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της έκθεσης του μουσείου διήρκησαν περίπου 13 μήνες, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις, ινστιτούτα και πολιτιστικοί σύλλογοι στην Ροδόπη και πανελληνίως βοήθησαν εθελοντικά εξοπλίζοντάς το με έντυπο υλικό, όπως βιβλία και φωτογραφίες.
Τέλος να σημειωθεί ότι ήδη την τρέχουσα εβδομάδα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου, έχει προγραμματιστεί η πρώτη εκπαιδευτική δράση για παιδιά 7 και 8 χρονών με τίτλο «Κάτι τρέχει με τα ζώα…».

Αγορές με τη βοήθεια της... αφής




Σε ανάρτησή μας την 1η Δεκεμβρίου σας είχαμε ενημερώσει για το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη που θα είναι πραγματικά προσβάσιμο σε όλα τα άτομα με αναπηρία. Ο καιρός πέρασε και το κατάστημα είναι έτοιμο να ανοίξει σε μια εβδομάδα.
Πρόκειται για ένα κατάστημα στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Αρχαιολογικού Μουσείου, συνολικού εμβαδού 50 τετραγωνικών μέτρων. Έχει ως αντικείμενο την εμπορία κρητικών βιολογικών και παραδοσιακών  προϊόντων και διαθέτει ειδικές ράμπες, ειδικές μπάρες, πάτωμα από πλακίδια διαφορετικής υφής και οδηγό όδευσης τυφλών στο εσωτερικό του. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι όλα τα προϊόντα του που βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένα ράφια και διαθέτουν εκτός από τις συμβατικές επισημάνσεις και ετικέτες γραμμένες με το σύστημα Braille για πληροφορίες που είναι απολύτως απαραίτητες να γνωρίζει ο καταναλωτής με προβλήματα όρασης, δηλαδή το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία λήξης. Επίσης, για τα άτομα που δεν γνωρίζουν το σύστημα ανάγνωσης των τυφλών, θα υπάρχουν ηχητικά συστήματα.
Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή".

Φιλικός αγώνας Goalball



Αύριο, Σάββατο 19 δεκεμβρίου 2009, στις 12:00 θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας goalball μεταξύ των ομάδων "Πειρατές" Μαγνησίας και "Όμηρος" Αθηνών στο κλειστό της Ν. Ιωνίας. Την ίδια μέρα, στις 13:30 οι "Πειρατές" θα αγωνιστούν με τον "Ήφαιστο" Θεσσαλονίκης.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το άθλημα, μπορεί να ανατρέξει σε προηγούμενη ανάρτησή μας σχετικά με το 7ο Διεθνές Τουρνουά Goalball (στιγμιότυπα του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ και στην παρουσίαση που ακολουθεί).



View more presentations from AngelouKEA.