Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το λεπίδι της ντροπής

άρθρο της Vicky Markolefa στην ActionAid

Για 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, η κλειτοριδεκτομή δεν είναι μια ακόμη βίαιη πρακτική. Είναι η αρχή του νήματος. Το πανάρχαιο «πέρασμα» από την παιδική στην ενήλικη ζωή και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην κοινωνία. Πριν τον ακρωτηριασμό, τα κορίτσια θεωρούνται ανύπαρκτα. Μετά, παντρεύονται αμέσως κάποιον που επιλέγει η οικογένειά τους και όχι οι ίδιες. Αν αρνηθούν την πρακτική στιγματίζονται, περιθωριοποιούνται, κακοποιούνται σωματικά και ψυχολογικά, θεωρούνται παρίες. 

Μέχρι 25 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2014

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εως τις 25 Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση - δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις οι φετινοί υποψήφιοι όλων των κατηγοριών.
Η εγκύκλιος η οποία θα δοθεί σύντομα θα αναφέρει ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν με σχετικές αιτήσεις έως τις 25 Φεβρουαρίου τα εξής:

BABOLAT weekend Junior Tournament


Η Babolat διοργανώνει το Babolat Weekend Junior Tournament αποκλειστικά και μόνο για παιδιά χωρίς αγωνιστική εμπειρία. Το Babolat Junior Weekend θα διεξαχθεί από τις 15 και 16 Φεβρουαρίου στο Anima Tennis Club στην Ανάβυσσο.

Η μνήμη «μοντάρει» με βάση το παρόν

Το παρελθόν φαίνεται ότι «ξαναγράφει» η μνήμη, ενημερώνοντας παλιές εμπειρίες με βάση νέες εμπειρίες, δεδομένα και πληροφορίες, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Βιονικό χέρι επιτρέπει σε ασθενή να νιώσει

Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα βιονικό χέρι, το οποίο επιτρέπει για πρώτη φορά σε έναν άνθρωπο που έχει υποστεί ακρωτηριασμό του άκρου του, να ξανανιώσει την αίσθηση της αφής στα τεχνητά δάχτυλά του.

Πρόσωπο: Τed Rummel

Μαθήματα ζωής και θέλησης παραδίδει ο ορθοπεδικός χειρούργος Τed Rummel από το Μισούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος αντιμετωπίζει την ιατρική σαν λειτούργημα και τίποτα δεν είναι σε θέση να τον σταματήσει.

Οι γιατροί του είπαν ότι η κύστη δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, καθώς η διαδικασία θα τον παρέλυε αμέσως . Αντ 'αυτού του είπαν να ξεκουραστεί ελπίζοντας πως η κύστη θα φύγει μόνη της. Τελικά, αυτό δεν έγινε καθώς η κύστη έσπασε τον Σεπτέμβρη του 2010 και ο Τed Rummel έμεινε παράλυτος.

Πώς να πάρεις λεφτά για τη ΜΚΟ σου


Πολλά ελληνικά ΜΜΕ από τις 23 Ιανουαρίου έχουν αναπαράγει την είδηση για το μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης ελληνικών ΜΚΟ από κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ελληνικές ΜΚΟ καταθέτουν τις προτάσεις τους για δράσεις που προτίθενται να διεκπεραιώσουν και στη συνέχεια το εν λόγω πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» αποφαίνεται ποιες προτάσεις είναι καλύτερες ώστε να αξίζουν να λάβουν μερίδιο από την «πίτα» χρηματοδότησης συνολικού ύψους 7,34 εκ. ευρώ. Τα προγράμματα όμως όσο μεγάλα και αν είναι ελέγχονται από ανθρώπους και το συγκεκριμένο, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει λύσεις στην ελληνική κρίση, βρίσκεται υπό τη διαχείριση 4 νέων ξεχωριστών γυναικών. Καθότι οι ανάγκες και οι αποστολές των ΜΚΟ ποικίλουν έτσι η καθεμία -εκ των κυριών- διαθέτοντας ειδική κατάρτιση ανέλαβε από έναν διαφορετικό τομέα ώστε να χαρτογραφήσει ποιες από τις αιτήσεις θα αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα. Η Δήμητρα Πατρικαράκου, η Άρτεμις Παπαθεοδώρου, η Φαίη Κουτζούκου και η Σοφία Κουβελάκη είναι εκείνες στις οποίες το Ίδρυμα Μποδοσάκη ανέθεσε να εγγυηθούν για την άρτια εκτέλεση αυτής της φιλόδοξης αποστολής.

Εβραϊκές σπουδές από το 2014-15 στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης

Στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναμένεται να ενταχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι εβραϊκές σπουδές που έχουν εξαγγελθεί ήδη από τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Η προσωρινή τύφλωση ενισχύει την ακοή

Η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα και έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαδεδομένη πεποίθηση πως όταν χάνεται μια αίσθηση, μια άλλη λειτουργεί καλύτερα. 

Προηγούμενες έρευνες καταδείκνυαν ότι οι εκ γενετής τυφλοί συχνά έχουν αυξημένες ικανότητες ακοής και αφής. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμα και ο ενήλικος εγκέφαλος -που δεν είχε πρόβλημα όρασης εκ γενετής- προσαρμόζεται ταχύτατα στις αλλαγές του περιβάλλοντός του. 

Πρόσκληση στους μαθητές για το λογότυπο του παρατηρητηρίου Βίας

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, και το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους και με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ανακοίνωσαν πρόσκληση στους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, να συμβάλλουν με τις εικαστικές δημιουργίες τους στη διαμόρφωση της ανανεωμένης ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας για ένα πράσινο ΑΠΘ

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητών του HafenCity University του Αμβούργου που δουλεύουν ένα project για να γίνει η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ψυχοθεραπεία εναντίον σχιζοφρένειας

Η ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική με την φαρμακευτική αγωγή στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, αποφαίνονται βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet». 

2ο εργαστήριο Δραματοθεραπείας: «Πήραν λοιπόν τον δρόμο και πήγαιναν…»

2ο εργαστήριο Δραματοθεραπείας:  «Πήραν λοιπόν τον δρόμο και πήγαιναν…» 
ακολουθώντας ένα παραμύθι των αδερφών Γκριμμ 
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Δωρεάν μαθήματα αγγλικών για αρχαρίους

Η Τράπεζα Χρόνου με συντονιστή φορέα το Κέντρο Εργάνη, διοργανώνει δωρεάν μαθήματα αγγλικών, επιπέδου αρχαρίων. Παρακαλούμε, σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να το παρακολουθήσετε, αποστείλετε έως και την επόμενη Τρίτη 11/2/2014 την απάντησή σας είτε με e-mail είτε τηλεφωνικά στα παρακάτω τηλέφωνα.