Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Lisa Baldock: Γιατί πονάει τόσο πολύ όταν χάνεις έναν σκύλο – βοηθό;

Μπορεί όλοι κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ένα ζωάκι που θα αγαπάμε, ένα ζωάκι που θα επηρεάζει θετικά τη ζωή μας. Όχι μόνο επειδή μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα όπως τις ευθύνες, την εμπιστοσύνη, τη συμπόνια, τον σεβασμό, αλλά και επειδή βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας, μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε πιο δραστήριοι, να μειώσουμε το άγχος μας και να βελτιώσουμε τη ψυχική μας υγεία.

Εκπαίδευση - Σχολεία: Μαθήματα ενσυναίσθησης ή πώς η Δανία εξάλειψε το bullying

Οι μαθητές ηλικίας έξι έως δεκαέξι ετών στη Δανία παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης - Ο ανταγωνισμός πρέπει να αφορά μόνο τους εαυτούς μας και όχι τους άλλους, είναι ένα ακόμα επιμέρους σημαντικό κεφάλαιο του μαθήματος.

Στην Ελλάδα, φαίνεται πως ακόμη διαπραγματευόμαστε το αν η ευτυχία έχει θέση στην διδακτική ύλη κι αν χωράει στην σχολική καθημερινότητα. Κι όμως, όσο εμείς διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα και την υπεράσπιση της Παιδείας στην Εκπαίδευση, τόσο τα περιστατικά εκφοβισμού αυξάνονται με άσχημες μάλιστα επιπτώσεις.

«Θα Στο Φωνάζω Δυνατά» Το νέο τραγούδι της Αμυμώνης

Η Μαρία Φραγκουδάκη και ο Αλέξανδρος Ιακώβου έρχονται γεμάτοι έμπνευση και δημιουργικότητα και ενώνουν το ταλέντο τους για να δώσουν φωνή στα παιδιά της Αμυμώνης.

Το τραγούδι «Θα Στο Φωνάζω Δυνατά», που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen, έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το δίσκο «Θα Σ’ Αγαπώ – Το τραγούδι της Αμυμώνης», που έγινε χρυσός.

Νότια Κορέα: Νόμος για την προστασία των δασκάλων από τους… γονείς

Η Νότια Κορέα πέρασε μια σειρά νομικών ρυθμίσεων με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των δασκάλων στα σχολεία μετά από σειρά αυτοκτονιών δασκάλων, που εικάζεται ότι συνδέονται με κακόβουλες καταγγελίες γονέων. 

Ο ύπνος και οι διαταραχές του στα παιδιά και στους εφήβους

Ο ύπνος είναι αναγκαίος για την ύπαρξη μας και η απουσία του είναι ασυμβίβαστη με τη ζωή. Αποτελεί την πλέον σημαντική εγκεφαλική λειτουργία για την διατήρηση της ομοιοστασίας, της σωματικής ανάπτυξης και της ψυχονοητικής εξέλιξης του ανθρώπου.

Ο υγιής ύπνος απαιτεί επαρκή διάρκεια, καλή ποιότητα, σωστούς χρόνους, κανονικότητα και απουσία διαταραχών της σημαντικής αυτής λειτουργίας.

Άποψη: Μαρία Δεδούση - Πώς να καταστρέψω το παιδί μου; Ας το πω Ωραιοζήλη-Αφροξυλάνθη

Διάβαζα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στον Guardian για τα παιδικά ονόματα, πώς έρχονται και παρέρχονται οι μόδες τους και τα λοιπά. Και μπήκα στο google να δω για τα ελληνικά ονόματα μπας και μου έρθει η έμπνευση να γράψω κάτι. Μια απλή αναζήτηση «ονόματα παιδιών», σε οδηγεί στο manual του πώς να καταστρέψεις ανεπανόρθωτα το βλαστάρι σου: «Τα πιο σπάνια/παράξενα ονόματα για να βαφτίσετε το παιδί σας» είναι με παραλλαγές οι τίτλοι των πιο δημοφιλών αναζητήσεων. Το τι βρίσκεις εκεί μέσα, δεν περιγράφεται. 

Αυτισμός: Το απλό τεστ που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών

Σημαντικά είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία η παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών στα μικρά παιδιά καθώς αυτά παρακολουθούν βίντεο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση του αυτισμού σε μικρότερη ηλικία, επιτρέποντας έγκαιρη θεραπεία και καλύτερα αποτελέσματα.

Δήμος Καλαμαριάς: Ομάδες Αυτογνωσίας για Γονείς 2023-2024

Οι δύο Ομάδες Αυτογνωσίας για Γονείς διεξάγονται στα πλαίσια του Συμβουλευτικού Σταθμού για Γονείς, Παιδιά και Εφήβους της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Δια βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς. Οι συγκεκριμένες ομάδες απευθύνονται σε γονείς παιδιών που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και σε γονείς παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου.

"Μου έκλεψαν τα παιδικά μου χρόνια":Εκεί που απαγάγουν μικρά παιδιά για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες

"Όταν ήμουν 7 χρονών βρέθηκα στην Γκάνα και τοποθετήθηκα σε ένα σκληρό, απάνθρωπο σύστημα για το οποίο δεν γνώριζα τίποτα," λέει στο ρεπορτάζ του BBC η Brigitte Sossou Perenyi, μία γυναίκα από την Αφρική που πριν καλά-καλά προλάβει να καταλάβει τι είναι ο κόσμος και η ζωή έπεσε θύμα του παράλογου έθιμου με την ονομασία "τροκόσι", βρισκόμενη ξαφνικά φυλακισμένη σε μία κάστα ιερέων. Εκεί την πήγαν οι ίδιοι οι γονείς της, πιστεύοντας ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να εξαγνιστούν για μία μεγάλη αμαρτία.

Συγκλονισμένες οι τοπικές κοινωνίες της χώρας από το κρεσέντο βίας ανηλίκων

Με τον πλέον δυσοίωνο τρόπο ξεκίνησε η σχολική χρονιά φέτος καθώς η αστυνομία καταγράφει πολλά περιστατικά βίας από ανήλικους σε όλη τη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Από τη Μακεδονία στη Κεντρική Ελλάδα και την Κηφισιά, μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο, γονείς και εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά βίας στους μαθητές, αγόρια και κορίτσια, που δεν έχουν ξαναδεί στο παρελθόν.