Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί κάποια παιδιά καταρρέουν όταν γυρίζουν από το σχολείο στο σπίτι;

Φανταστείτε το παρακάτω σενάριο: Στέλνετε το παιδί σας στο σχολείο χαρούμενο, έτοιμο να αρχίσει την ημέρα. Και μετά το σχολείο επιστρέφει κακοδιάθετο και ευερέθιστο – και καταρρέει. Επικοινωνείτε με τον/ την εκπαιδευτικό για να δείτε αν έγινε κάτι ή αν είχε άσχημη διάθεση κάποια στιγμή στο σχολείο. Αλλά διαπιστώνετε ότι το παιδί σας ήταν μια χαρά. 

Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό. Τι μεσολάβησε ανάμεσα στην καλή μέρα στο σχολείο και σε αυτό που βλέπετε στο σπίτι; Τι φταίει για αυτή την κακή διάθεση που εμφανίζεται καθημερινά; Μήπως κάνετε εσείς κάτι που το κάνει να έρχεται αναστατωμένο ή θυμωμένο; 

Δείτε για ποιο λόγο τα παιδιά μπορεί να καταρρέουν όταν έρχονται από το σχολείο στο σπίτι. 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Κανένα παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου και εκτός υποστήριξης

Αναλυτική επιστολή με τα αιτήματα του χώρου της Παιδείας απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, ζητώντας άμεση συνάντηση προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, για την ικανοποίηση του δικαιώματος της ισότιμης κι ανεμπόδιστης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, το δικαίωμα της οποίας είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εμπιστευθείτε κάποιον να κρατήσει το παιδί;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Με την πάροδο των μηνών από τη γέννηση του παιδιού σας, αισθάνεστε όλο και περισσότερο την ανάγκη να περάσετε λίγο χρόνο μακριά του. Όσο και αν έχει γεμίσει τη ζωή σας με ευτυχία και τρυφερότητα, είναι βέβαιο πως σας έχουν λείψει τα ραντεβού με τον σύζυγο ή τη σύζυγό σας, η ευκαιρίες να μιλήσετε με τους φίλους σας χωρίς να ψιθυρίζετε, ίσως ακόμη και λίγος καθαρός αέρας! Όταν όμως έρχεται η ώρα να κλείσετε πίσω σας την πόρτα ανυπομονώντας για μια ήρεμη βραδιά, αντιλαμβάνεστε αμέσως ότι δεν μπορείτε να είστε και τόσο ξένοιαστοι. Οι αγωνίες σας – δικαιολογημένες και μη – όταν αφήνετε το μωράκι σας με κάποιον τρίτο είναι τόσες που δεν περνά στιγμή που να μην το σκέφτεστε. Αν και κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι αυτό θα αλλάξει, μπορείτε τουλάχιστον να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι παραλόγιζεστε, αν πληρούνται αυτά τα κριτήρια.

Σοκ από OHE: Ένα βρέφος ή μια έγκυος πεθαίνει κάθε 11 δευτερόλεπτα

Όλο και περισσότερες μητέρες και νεογνά επιβιώνουν σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως χάρη στην βελτιωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δείχνουν σήμερα δεδομένα από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα κάθε 11 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα βρέφος ή μια έγκυος κάπου στον κόσμο.

Ινδονησία: «Λουκέτο» στα σχολεία λόγω ρύπανσης από τις πυρκαγιές

Χιλιάδες σχολεία έκλεισαν στην Ινδονησία εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες επηρεάστηκε και η γειτονική Μαλαισία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι πυρκαγιές κατακαίουν τροπικά δάση της Σουμάτρας, όπως και του Βόρνεο ενώ η Τζακάρτα έχει κινητοποιήσει για την κατάσβεσή τους περίπου 9.000 πυροσβέστες και στρατιώτες με την συνδρομή ελικοπτέρων.

Σποτ για την «ματωμένη» επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει προκαλέσει σάλο στην Αμερική

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η οργάνωση Sandy Hook Promise δημιουργήθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων του μακελειού στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέτικατ, το 2012, με 26 νεκρούς, εκ των οποίων 20 παιδιά) κυκλοφόρησε ένα σοκαριστικό σποτ, το οποίο μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral.

Με προβλήματα στην όραση περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά

Προβλήματα όρασης παρουσιάζουν περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία συχνά δεν γίνονται αντιληπτά και έτσι δεν αντιμετωπίζονται. Ωστόσο η φτωχή όραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επιδόσεις των παιδιών στα μαθήματα, όσο και την ενασχόλησή τους με αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Όταν τα παιδιά εμπνέονται από την αρχαιότητα και τον Πικάσο και δημιουργούν τα δικά τους έργα

Μία εξαιρετική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης -στη σύλληψη και υλοποίηση της- που μέσω του Φεστιβάλ Αθηνών έφτασε στα παιδιά και «μετουσιώθηκε» ξανά σε τέχνη. 

Τα έργα των παιδιών που εμπνεύσθηκαν από την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός» παρουσιάζεται σε έκθεση που διοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών από τις 3 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου στο χώρο του Μουσείου.

Υλικά με… νεύρα

Yλικά τα οποία έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος χωρίς να απαιτείται η διαμεσολάβηση ενός κεντρικού επεξεργαστή δημιούργησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications», είναι ενθαρρυντικά για την κατασκευή υλικών και προσθετικών μελών ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος χωρίς να απαιτείται επεξεργαστής για τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

Κλειστά τα σχολεία στις 24 Σεπτεμβρίου, δεν θα γίνουν μαθήματα στις 27

Μόλις τρεις ημέρες θα γίνουν μαθήματα την επόμενη εβδομάδα στα σχολεία της χώρας, λόγω προγραμματισμένης απεργίας και οργανωμένων αθλητικών δράσεων.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την προσεχή Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, λόγω της συμμετοχής των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.