Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Πώς μπορούν οι δουλειές στο σπίτι να βελτιώσουν τη συμπεριφορά των παιδιών με ΔΕΠΥ.

Οι δουλειές στο σπίτι δεν είναι ένα αναπόφευκτο κακό, αλλά μια ευκαιρία για το παιδί σας με ΔΕΠΥ να μάθει να είναι υπεύθυνο, να αναπτύξει δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ανεξαρτησία του και να εξασκηθεί στην αυτοπειθαρχία. Δείτε πώς μπορείτε να αναθέτετε στο παιδί εργασίες με συγκεκριμένο χρόνο εκτέλεσης. 

Οι δουλειές του σπιτιού είναι αναγκαίο μέρος της οικογενειακής ζωής. Όλοι (μαμά, μπαμπάς, γιος, κόρη) πρέπει να αναλαμβάνουν καθημερινές και εβδομαδιαίες εργασίες στο σπίτι. 

Μαθητικοί διαγωνισμοί

Μαθητικοί διαγωνισμοί που «τρέχουν» αυτήν την εποχή και μας φάνηκαν ενδιαφέροντες είναι οι εξής: 

Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα: «Ελληνικά Αγριολούλουδα». Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και διαρκεί μέχρι τις 15 Απριλίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

«Πλάστες των παιδιών είναι οι γονείς»

Ο άτυχος σταθμάρχης που έκανε παρατήρηση στα δύο αδέλφια να φορέσουν τη μάσκα τους, ως ώφειλαν, εντός κλειστού χώρου, ήταν ενδεχομένως ο (πρώτος;) άνθρωπος που πήγε να θέσει όρια σε δύο εφήβους. Αυτή είναι μία από τις πολλές «αναγνώσεις» του αποτρόπαιου συμβάντος, που επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Παντελής Πρώιος, ψυχολόγος και συντονιστής του προγράμματος «Πρόληψης της Βίας» (ACT/ΜΜΜΕ) του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).

«Χωρίς όρια φαίνεται ότι μεγαλώνουν πολλά παιδιά, τα οποία μετέπειτα εκδηλώνουν ακραία βίαιες συμπεριφορές», σημειώνει ο κ. Πρώιος, «εν προκειμένω, επικρατούν και ιδιαίτερες συνθήκες, ανασφάλεια και διάχυτη καχυποψία προς τον πλησίον μας, το σχολείο ουσιαστικά δεν λειτουργεί και κατ’ επέκταση οι κανόνες που διέπουν τη σχολική ζωή έχουν ατονήσει, οι μαθητές δεν έχουν σαφές πρόγραμμα ούτε στόχους ή κίνητρα».

Webinar για την Επιστημολογία STE(A)M για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΚΕ.Σ) Στερεάς Ελλάδας και η Επιστημονική Επιτροπή SΤEAM των Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της ΕΕΛΛΑΚ, συνδιοργάωσανν τηλε-σεμινάριο σχετικά με την επιστημολογία STEAM και τις εφαρμογές της, την υπολογιστική σκέψη καθώς και τις εφαρμογές Ανοιχτού Λογισμικού.

Φέρνουν τα άστρα κοντά σε άτομα με αναπηρίες

Ερευνητικό έργο φέρνει την αστρονομία κοντά στα άτομα με προβλήματα όρασης και με κινητικά προβλήματα. 

Το πρόγραμμα A4BD Astronomy for Blind and Disabled https://www.a4bd.eu/el/ είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+ στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων και ένα ειδικό λογισμικό το οποίο θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της αστρονομίας.

Αμάντα Γκόρμαν: Η 22χρονη ποιήτρια της ενωμένης Αμερικής

Η λεπτή κοπέλα με το κίτρινο παλτό, την κόκκινη στέκα στα μαλλιά και τα λεπτά χέρια που κινούνταν σαν πουλιά και σαν κύματα, η 22χρονη Αμάντα Γκόρμαν έγινε η νεότερη ποιήτρια που απήγγειλε σε ορκωμοσία προέδρου των ΗΠΑ.

«Θα μεταμορφώσουμε αυτόν τον τραυματισμένο κόσμο σε έναν άλλο, θαυμάσιο».

«Φορτώνουν» γνώσεις μέσα στην καραντίνα. Πτυχία, σεμινάρια, ξένες γλώσσες

Η 11χρονη Ιλάειρα γράφει στο τετράδιό της μια λέξη και ταυτόχρονα την προφέρει, ενώ η μητέρα της προσπαθεί να κατανοήσει τι λέει. «Είναι η λέξη “ καλημέρα” στα κορεατικά», της εξηγεί η μαθήτρια της έκτης δημοτικού από τη Δράμα, που ξεκίνησε να μαθαίνει την ασυνήθιστη αυτή ξένη γλώσσα με τη μέθοδο της αυτοοδηγούμενης εκπαίδευσης, ακολουθώντας τα χνάρια της μαμάς της, η οποία στο διάστημα των δύο λοκντάουν, «σάρωσε» πτυχία και πιστοποιήσεις.

Ο φόβος εγκατάλειψης στα παιδιά

Η σύγκρουση μεταξύ διαζευγμένων ή χωρισμένων γονέων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας στο παιδί, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη και για αυτό θα ήταν καλό να την αποφεύγετε, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πορτογαλία: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς θάνατοι και κρούσματα αυξάνονται συνεχώς

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν για τουλάχιστον 15 ημέρες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την χειρότερη έξαρση της πανδημίας από την έναρξή της στην χώρα.

Τρεις Ιεράρχες : Πώς θα γιορτάσουν τα σχολεία – Διευκρινίσεις από υπ. Παιδείας

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Πρόκειται για την παραμονή της ημέρας εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ενώ οι εκδηλώσεις αυτές όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας θα έχουν διάρκεια έως δύο διδακτικές ώρες.

Υποβολή αιτήσεων υποψήφιων διδασκόντων στην ενισχυτική διδασκαλία 2020-2021

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την έναρξη των μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας 2020-2021 καλούνται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που περιλαμβάνονται στους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης Α΄ υποψηφίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης [παρ. 6 του άρθρου 63 του ν. 4589/2019 (Α΄ 13)] των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ85 και ΠΕ06 της αριθμ. 2ΓΕ/2019 (46 τ. ΑΣΕΠ/2019) προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. και επιθυμούν να προσληφθούν ως προσωρινοί αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Ενισχυτική Διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σχολικό έτος 2020-2021» (MIS 5069863), για το σχολικό έτος 2020-2021, να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.)

Η ΔΟΕ διαμαρτύρεται για το ωράριο στα νηπιαγωγεία

Για την αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών κατά δέκα λεπτά, διαμαρτύρεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Συγκεκριμένα εγκαλεί την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή διότι τροποποίησε την ώρα αποχώρησης των νηπίων που φοιτούν στο βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου από 13:00 σε 13:10 «δίχως καμία αιτιολόγηση αυτής της επιλογής και, κατά την προσφιλή τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, δίχως προηγούμενο διάλογο» λέει η ΔΟΕ το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ. 

Το 80% των σοβαρών παιδικών ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι

Μέσα στο σπίτι σημειώνεται το 80% των παιδικών σοβαρών ατυχημάτων, επισημάνθηκε στην 5η διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών και εφήβων». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κύριος Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, πρώην Συντονιστής - Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στις αναπτυγμένες χώρες οι κακώσεις από ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών.

Μέσω e-mail η αποστολή Βαθμολογίας μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων Α’ τετραμήνου (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο ενημέρωσης για τη δυνατότητα μαζικής αποστολής Βαθμολογίας μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος myschool, απέστειλε στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης της χώρας, στις Διευθύνσεις Δ.Ε. της χώρας και στις Σχολικές μονάδες Δ.Ε, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή.

Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε νέους γονείς

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα παραδόθηκαν σήμερα άλλα 13 παρκοκρέβατα σε γονείς που απέκτησαν πρόσφατα παιδί και πληρούν τα κριτήρια για το «δώρο γέννας - babybox».

ΗΠΑ: Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, καταγράφουν δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Περισσότερα από 211.000 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μεταξύ παιδιών την εβδομάδα έως την 14η Ιανουαρίου, διευκρίνισε η AAP.