Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Σχολείο:Δημόσιο ή ιδιωτικό;

Η επιλογή σχολείου αποτελεί δίχως άλλο μια καθοριστική γονεϊκή απόφαση. Δημόσιο ή ιδιωτικό; Μια καθηγήτρια της δημόσιας και ένας καθηγητής της ιδιωτικής εκπαίδευσης μας λένε την άποψή τους

Πάτρα: η καλοκαιρινή εκδήλωση των ΚΔΑΠ

Η Καλοκαιρινή ψυχαγωγική εκδήλωση των Παιδιών με Αναπηρία των ΚΔΑΠ -ΜΕΑ του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, στις 20:00 στο θεατράκι του Ο.Λ.ΠΑ. στη Μαρίνα Πάτρας.

11η Γιορτή Παραμυθιών Κέα-Τζια

11η ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
KEA-TZIA 20 – 28 Ιουλίου 2013
Θέμα: «H Σοφία του Κόσμου».


Εἶναι γὰρ ἓν τὸ σοφόν,
ἐπίστασθαι γνώμην,
ὁτέη ἐκυβέρνησε πάντα διὰ πάντων.”
(Ηράκλειτος)

Μὴ παρίδῃς διήγημα σοφῶν,
καὶ ἐν ταῖς παροιμίαις αὐτῶν ἀναστρέφου
[Παλαιά Διαθήκη](Σοφία Σειράχ)

Η «τετράπολις», όπως λεγόταν κατά την αρχαιότητα η Κέα, για 11η συνεχόμενη χρονιά θα ξεδιπλώσει το κουβάρι των παραμυθιών από τις 20 έως τις 28 Ιουλίου 2013. Οι ήρωες των παραμυθιών θα ξεπροβάλουν στις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού, στην Καρθαία, την Ιουλίδα, την Κορησσό και την Ποιήεσσα, στις ακρογιαλιές, στις πλατείες, στα λιθόστρωτα μονοπάτια, στα αλώνια και στις πηγές της Κέας και θα μας πούνε παραμύθια για τη «Σοφία του Κόσμου». Μια σοφία στοχαστική και βαθιά στην απλότητά της, που η ίδια η κοινωνία σμίλευσε μέσα στα χρόνια για να μας την προσφέρει κρυμμένη μέσα στις ιστορίες.

Νέα ενημερωτική εκστρατεία της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών

Για πρώτη φορά, εκατομμύρια παραθεριστές που ταξιδεύουν στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι θα προστατεύονται από πλήρη δικαιώματα των επιβατών - είτε ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς, και τώρα επίσης με πλοίο, λεωφορείο ή πούλμαν. Οι έρευνες δείχνουν όμως ότι τα 2/3 των επιβατών δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει νέα εκστρατεία προκειμένου να ενημερώσει τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, καθώς και σχετικά με το πώς να τα διεκδικήσουν, εάν χρειαστεί.

Επιδόματα και φορολογική δήλωση

Διευκρινίσεις δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των επιδομάτων τα οποία δηλώνονται στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1, προκειμένου να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2013. 

Πανελλαδικές: Σημαντική πτώση βάσεων στα ΑΕΙ

Επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας η εικόνα γενικής πτώσης των βάσεων, εκτός των χαμηλόβαθμων τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου των νομικών και ανθρωπιστικών σπουδών και αρκετών τμημάτων ΤΕΙ της περιφέρειας. 

Συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών


Eυνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας διασώζονται όσοι έχουν προσληφθεί πριν από το 1983 αλλά και ένα μεγάλο μέρος όσων ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992.

Τεχνικές θεάτρου στο σχολείο


Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε σε μαθήματα θεάτρου/δράματος στο σχολείο, προκύπτουν από επαγγελματικές θεατρικές τεχνικές. Όσοι ασχολούνται πρακτικά με το θέατρο τις ονομάζουν φόρμες, στρατηγικές ή συμβάσεις. Κάποιες από αυτές ταιριάζουν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Άλλες πάλι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε με παιδιά όλων των ηλικιών. Οι μαθητές θα πρέπει, προοδευτικά, να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις τεχνικές καθαυτές είτε όταν επεξεργάζονται, είτε όταν δημιουργούν ένα έργο.

Μαθητικά εργαστήρια δημιουργίας δικτυακών τόπων για… καλό σκοπό

Μια πρωτοβουλία της Ιδρύματος Mozilla και του ΑΙΤ χρηματοδοτεί η hellas online. Από την 1η έως τις 3 Ιουλίου 2013 διοργανώνεται το
by hellas online, μια σειρά ενημερωτικών, διαδραστικών εργαστηρίων που δίνουν τα εργαλεία και την τεχνογνωσία «ώστε να γίνουμε από απλοί χρήστες του internet, δημιουργοί του».

ΗΠΑ: Κατασκηνώσεις για μικρούς προγραμματιστές

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι που ο Τζέικομπ Ασόφσκι αναπτύσσει είναι απλό: «Κάποιος προσπαθεί να καταστρέψει τον κόσμο και εσύ προσπαθείς να τον σταματήσεις». Ο Τζέικομπ είναι μόλις 12 ετών και για δύο εβδομάδες θα βρίσκεται στο iD Tech Camp, μία καλοκαιρινή κατασκήνωση που διδάσκει στα παιδιά προγραμματισμό.

«Διαφημίζοντας» την παιδική παχυσαρκία!

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει την επίδραση της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφών στα παιδιά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η προώθηση μέσω τεχνικών του μάρκετινγκ τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι οδηγεί στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. 

6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαιρισης Κωφών

Ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Κρήτης «Μίνωας» σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει, πως διοργανώνει στα Χανιά, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σούδας, το 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών, το τριήμερο 28-29-30 Ιουνίου 2013.

Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης “ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ”

Ένα μεγάλο όνειρο της Αμυμώνης, του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες έγινε πραγματικότητα τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Εγκαινιάστηκε η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Λίλιαν Βουδούρη”, που αποτελεί την πρώτη στο είδος της στη χώρα μας, για άτομα με αυτόν το συνδυασμό αναπηριών (ολική ή μερική απώλεια όρασης και νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές ή κινητικά προβλήματα).