Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Από μικροί στα μυστικά των σεφ

Κοτόπουλο μαριναρισμένο με λάιμ και βασιλικό. Σαλάτα πράσινη με σάλτσα φέτας. Και για γλυκό σορμπέ φράουλας με σοκολάτα. Το μενού εμπνεύστηκε ο top chef Ερβέ Προνζάτο και υλοποίησαν 45 επίδοξοι master chefs, ηλικίας μέχρι 13 χρόνων. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν στο Εργαστήριο Παιδική Μαγειρικής και Διατροφής, που φέτος έγινε στο εστιατόριο «Restaurant on Fire» στο Πανόραμα.

Πασχαλινά εργαστήρια Origami

Δημιουργικά εργαστήρια της Ομάδας Τέχνης και Λόγου "Φαντασία", στα πλαίσια των "Ημερών Έκφρασης και Δημιουργίας" 2011

Πρόσωπο: Σπύρος Αρμενιάκος

Όσοι είχατε την τύχη να διαβάσετε την Athens Voice που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 31/3/2011, θα παρατηρήσατε σίγουρα το ιδιαίτερο εξώφυλλό της. Όπως κάθε φορά, έτσι και σε αυτό το τεύχος, η Athens Voice επέλεξε έναν ταλαντούχο εικαστικό για να δημιουργήσει το ξεχωριστό της εξώφυλλο. Πρόκειται για τον Σπύρο Αρμενιάκο, κωφό απόφοιτο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Ο Σπύρος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1985 και αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ Αθηνών τον Οκτώβριο του 2010.

Το χαμένο χρυσόβουλο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας καλεί να πάρετε μέρος στο παιχνίδι ρόλων με τίτλο «Το χαμένο χρυσόβουλο» με τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft για να γίνετε πρωταγωνιστές σε μια περιπέτεια αναζήτησης ενός σημαντικού αντικειμένου στις αίθουσες του Μουσείου και να μεταφερθείτε με τη φαντασία σας στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη. Για οικογένειες με παιδιά άνω των 10 ετών και για ενήλικες επισκέπτες.

Δάσκαλοι βρίζουν τους μαθητές τους στο Facebook

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα αλλεπάλληλα κρούσματα φραστικής βίας εναντίον μαθητών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους ίδιους τους δασκάλους τους.

Το τελευταίο διάστημα αναφέρονται όλο και πιο συχνά περιστατικά κατά τα οποία εκπαιδευτικοί αναρτούν υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια για τους μαθητές τους στο Facebook ή στα προσωπικά τους ιστολόγια.

Μουσική και κοινωνικές δεξιότητες

Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων θα έπρεπε να αποτελεί ένα από τους πρωταρχικούς στόχους των εκπαιδευτικών διαδικασιών στις σχολικές τάξεις. Θα έπρεπε μάλιστα να ξεκινάει από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο.
Ο σηματικότερος όμως συντελεστής για την "εγκαθίδρυσή" τους είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Εκεί βρίσκονται οι "ρίζες" των κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι προσδοκίες και οι αξίες της οικογένειας είναι ο βασικός ρυθμιστής αυτού που λέμε "ποιοτική κοινωνική επικοινωνία".
Διαβάστε τη συνέχεια του ομότιτλου άρθρου του μουσικοπαιδαγωγού Γιώργου Σακελλαρίδη, όπως δημοσιεύτηκε στη Ροδιακή

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου για την ερευνητική εργασία στο Λύκειο

«Η Παιδεία θα πρέπει να είναι ακριβώς ο τομέας της πολιτική όπου μπορούμε να υπερβούμε εαυτούς υπέρ των παιδιών μας», τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. 

Πρόσωπο: Mia Schaikewitz



H Mia Schaikewitz, 32 ετών, δεν ήταν επαγγελματίας χορεύτρια πριν αποκτήσει την παράλυσή της από κάκωση του νωτιαίου μυελού Θ9-10 (που προκλήθηκε από ρήξη αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας σε ηλικία 15 ετών), αλλά πάντα της άρεσε να χορεύει. Μετά την παράλυσή της, η ανησυχία της δεν ήταν μόνο ότι θα σταματούσε τον χορό, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό – ότι περιοριζόταν η ελευθερία των κινήσεών της. Ευτυχώς, συνάντησε την Auti Angel, ιδρυτικό μέλος της πρώτης ομάδας χορού hip-hop σε αναπηρικό κάθισμα στον κόσμο, της Colours ’n Motion dancers, που της απέδειξε ότι κάνει λάθος.

Πολυμήχανοι 15χρονοι

Δύο ρομποτάκια διαφορετικών γενεών, που ανιχνεύουν τις δασικές πυρκαγιές, κατασκεύασαν μαθητές του 17ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Είναι μόνον μία από τις δεκάδες ευρεσιτεχνίες των πολυμήχανων παιδιών, τις οποίες θα ζήλευαν ακόμη και ενήλικες και που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες στα δύο προσυνέδρια του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής. 

Τιρκουάζ πάρτυ


Για την επιλογή του τιρκουάζ δείτε περισσότερα εδώ.

Ενισχύστε οικονομικά «Τα Παιδικά Χωριά SOS»

Λόγω της οικονομικής κρίσης, τα έσοδα των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος μειώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην υποστήριξη των οικογενειών που ζητούν βοήθεια.
Μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά τα Παιδικά Χωριά SOS μέσω sms: Γράψτε SOS και στείλτε το στο 54345 (Χρέωση 2,94 €) 

Εκδηλώσεις από τις οργανώσεις τυφλών

Εκδηλώσεις «Περπατώ με τους τυφλούς» και στο «Απριλιάτικο Πανηγύρι», που διοργανώνονται από τη Σχολή Τυφλών, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών και την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών στις 9 και 10 Απριλίου, 2011. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Aπολυτήριο λυκείου, χωρίς πανελλαδικές

Οσοι τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν από φέτος τη δυνατότητα να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αντίθετα, μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο λυκείου. Αυτό εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε χθες, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του σχολικού έτους.

Βραυρώνα: Μονοπάτι για τυφλούς σε υγρότοπο

Το πρώτο μονοπάτι στην Ελλάδα για άτομα με προβλήματα όρασης δημιούργησαν στον υγρότοπο της Βραυρώνας Αττικής η Ορνιθολογική και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Οι δύο φορείς εργάστηκαν για μήνες και δημιούργησαν έναν περίπατο «φιλικό» για τους τυφλούς, οι οποίοι θα μπορούν από σήμερα να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο του υγροτόπου και να χαλαρώσουν στη φύση.