Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού


«Τα πρόσωπα των παιδιών είναι πατρίδες

φερμένες εδώ απ’ τα τέσσερα σημεία της γης

για ένα διάλογο αγάπης. Κοινό το χορτάρι κι ο ήλιος

και τα χέρια που παίζουνε. Βλέπετε αυτά τα παιδιά

που τα μάτια τους είναι γεμάτα ουρανό

και αθωότητα; […]

Παγκόσμια ημέρα Παιδιού: Η Google αφιερώνει το σημερινό doodle στα παιδιά

Στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+ τα εγχειρίδια ασφαλούς πλοήγησης

Τα εγχειρίδια ασφαλούς πλοήγησης για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ περιλαμβάνονται πλέον στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων» (MIS 5092064) στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα «ΟΠΣ Επιμόρφωσης» του ΙΕΠ.

Grooming: Το φαινόμενο της αποπλάνησης ανηλίκων και συμβουλές προς τους γονείς

Το άρθρο παρατίθεται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση (18 Νοεμβρίου), την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης (19 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου).

Τη φυσική κατάσταση 500 μαθητών θα αξιολογήσει το ΑΠΘ

Πεντακόσιοι έφηβοι μαθητές ελληνικών σχολείων πρόκειται να περάσουν από μία σειρά ελέγχων της φυσικής τους κατάστασης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Οι δοκιμασίες αντοχής στις οποίες θα υποβληθούν οι μαθητές περιλαμβάνουν τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής με παλίνδρομο τρέξιμο 20 μέτρων, τη δοκιµασία του ενός µιλίου για την εκτίμηση της αερόβιας ικανότητας, το push-up τεστ για την αξιολόγηση της αντοχής και της αντίστασης του άνω μέρους του σώματος, το τεστ δύναμης λαβής του χεριού για τη μέτρηση της ισομετρικής αντοχής, το άλμα από όρθια θέση για την αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης και εκρηκτικότητας στο κάτω μέρος του σώματος, την καταμέτρηση του χρόνου κάλυψης απόστασης 20 μέτρων για την αξιολόγηση της επιτάχυνσης και ταχύτητας και το τεστ αξιολόγησης της ευκαμψίας του κάτω μέρους του σώματος. Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών θα αξιολογηθούν σε συνδυασμό με τις μετρήσεις του δείκτη μάζας σώματος και περιφέρειας μέσης, για δώσουν μαζί μία αξιόπιστη εικόνα για τη φυσική κατάσταση των εφήβων. 

«Ποτέ δεν φταις εσύ»: Τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Μόνο στους δέκα πρώτους μήνες του 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 2.459 κακοποιημένα παιδιά, ενώ συνολικά στα 26 χρόνια δράσης του, στον τομέα της Βίας έχει υποστηρίξει 1.285.460 παιδιά.

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό ωστόσο, ήταν ελάχιστες σε σχέση με αυτούς τους αριθμούς. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Χαμόγελου, αυτού του είδους η κακοποίηση εξακολουθεί να παραμένει μυστικό.

Από αύριο η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία των τελευταίων self-test της χρονιάς στους μαθητές

Από αύριο Τετάρτη 17/11 έως και το Σάββατο 27/11, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται δωρεάν δύο συσκευασίες με συνολικά 10 self test από τα φαρμακεία. Τα τεστ αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» σε θεραπεία βελτίωσης της ανάπτυξης παιδιών με νανισμό

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν, για πρώτη φορά, μια θεραπεία που θα μπορούσε να βελτιώσει την ανάπτυξη παιδιών που πάσχουν από νανισμό.

Η έγκριση του φαρμάκου «θα καλύψει μια ιατρική ανάγκη για περισσότερα από 10.000 παιδιά στις ΗΠΑ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Τερίζα Κίχο, υψηλόβαθμο στέλεχος τη Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.