Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Πρέπει τα δίδυμα παιδιά να παρακολουθούν διαφορετικές τάξεις;

Πρέπει τα δίδυμα να τοποθετούνται σε διαφορετικά τμήματα στο σχολείο αυτόματα; Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο.

Έρευνα του πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι τα δίδυμα παιδιά που τοποθετούνται σε διαφορετικές τάξεις στο σχολείο ωφελούνται στον ακαδημαϊκό τομέα, τόσο στα διζυγωτικά όσο και στα μονοζυγωτικά δίδυμα. 

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές, το Πάσχα και το καλοκαίρι

Την Παρασκευή 19 Μαΐου κλείνουν όλα τα σχολεία κι αυτά που γίνονται εκλογικά κέντρα για την προετοιμασία του χώρου ενώ θα παραμείνουν κλειστά και την επομένη των εκλογών, ημέρα Δευτέρα.

Μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κάνουν τις συμμετρίες ...παιχνίδι!

Τι ρόλο παίζουν οι συμμετρίες στη ζωή μας; Μπορούν να οξύνουν τη σκέψη και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά μας; Μπορούν, απαντούν οι μαθητές/τριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece με την επιχείρηση Isometricks και το wizzle, ένα συναρπαστικό παιχνίδι σκέψης και δημιουργίας με κρυμμένα μαθηματικά, που εξάπτει τη φαντασία, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, καταπολεμά το άγχος και εξασκεί τον νου.

Psaroloco: Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο

Το Psaroloco – Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με ελεύθερη είσοδο με στόχο να προσεγγίσει να συνδέσει και να εμπνεύσει ακόμα περισσότερα παιδιά με εκπληκτικές κινηματογραφικές εμπειρίες.

Μικρές «πανελλαδικές» για τα Πρότυπα Σχολεία


«Ευγνωμονώ τους γονείς μου για την απόφαση να με στείλουν σε Πειραματικό Σχολείο», λέει στην «Κ» η μαθηματικός Μαίρη Μπομπέτση. Φέτος, ο γιος της, ο 12χρονος Αντώνης, έχει πάρει ανάλογη διαδρομή. Είναι ένας από τους μαθητές που έως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχαν υποβάλει αίτηση για να φοιτήσουν από τον Σεπτέμβριο σε ένα Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο. Ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται φέτος να σημειώσει ρεκόρ, με δεδομένο ότι 17.000 ήταν οι συνολικές αιτήσεις για το 2022 και ενώ η φετινή προθεσμία ολοκληρώνεται αύριο στις 2 μ.μ., ο αριθμός των αιτήσεων έως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε προσεγγίσει τις 16.500.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του 1ου σταδίου του πανελλαδικού εφηβικού διαγωνισμού “Acting for children’s rights! | Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο”.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 1ου σταδίου του πανελλαδικού εφηβικού διαγωνισμού “Acting for children’s rights! | Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο”.

Το 1ο στάδιο του πανελλαδικού, εφηβικού διαγωνισμού συγγραφής θεατρικών έργων “Acting for children’s rights! | Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο” ολοκληρώθηκε και η Επιτροπή αξιολόγησης διέκρινε 10 έργα από ένα πλήθος συμμετοχών!

Διαγωνισμός για εκπαιδευτικούς: «Φτιάξε τον δικό σου Σεισμογράφο»

Η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης etwinning διοργανώνουν τον διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου Σεισμογράφο» για εκπαιδευτικούς. Καλούνται εκπαιδευτικοί να κατασκευάσουν το μοντέλο ενός αυτοσχέδιου σεισμογράφου που θα είναι σε θέση να δώσει ψηφιακό σήμα της καταγραφής και να περιγράψουν την όλη διαδικασία κατασκευής σε μία έκθεση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό. Όλη η διαδικασία πρέπει να καταγραφεί και να συνοδεύεται από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να αναρτηθεί ως project στην πλατφόρμα του έργου OSOS (https://www.schoolofthefuture.eu/en/community/schools-study-earthquakes). 

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια άρσης βαρών η 14χρονη Μαρία Στρατουδάκη

Απίστευτος θρίαμβος της Μαρίας Στρατουδάκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών Παίδων Κορασίδων που διεξάγεται στο Δυρράχιο της Αλβανίας

Στην κατηγορία των 49κ. ήταν συγκλονιστική και ολοκλήρωσε τον αγώνα με ένα ασημένιο μετάλλιο στο ζετέ με 86 κιλά και με το χάλκινο στο σύνολο σηκώνοντας 152 κιλά. Στο αρασέ η Μαρία είχε σηκώσει 66 κιλά.

Αυτόματος πωλητής βιβλίων τοποθετήθηκε σε κεντρικό σταθμό τρένων στην Βρετανία

Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους βιβλιοφάγους επιβάτες του σιδηροδρομικού σταθμού «Exeter St Davids» της κομητείας Devon στη Βρετανία.

Όσοι βρεθούν στον κεντρικό σταθμό τρένων θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το αγαπημένο τους μυθιστόρημα, ανά πάσα ώρα και στιγμή, καθώς ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House τοποθέτησε έναν αυτόματο πωλητή βιβλίων.

Τα λιπαρά που αποτρέπουν την εξασθένηση της όρασης από τον διαβήτη

Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από διαβήτη, Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα.

Στα υγιή μάτια το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) συγκεντρώνεται στον αμφιβληστροειδή και η ανεπάρκειά του σχετίζεται με απώλεια όρασης. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ, διαβήτη, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν συχνά ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα DHA στον αμφιβληστροειδή και ως αποτέλεσμα βλάβες της όρασης.

Απόφοιτοι χωρίς δικαιώματα: «Πήγα να αναβαθμίσω το πτυχίο μου και τα έχασα όλα»

«Ήμουν φοιτητής στο Τ.Ε.Ι Γεωπονίας της Άρτας και στον τέταρτο χρόνο σπουδών μού πρότειναν να αναβαθμίσω το πτυχίο μου. Τελικά, τα έχασα όλα» λέει στην «Κ» ο Χρήστος Δημητριάδης. Ο 25χρονος έκανε το 2018 χρήση μιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι αριστούχοι φοιτητές των πρώην Τ.Ε.Ι Γεωπονίας, τα οποία εκείνη τη χρονιά μετασχηματίστηκαν σε Α.Ε.Ι, με έναν ακόμα χρόνο φοίτησης θα μπορούσαν να έχουν πια στα χέρια τους πτυχίο ανώτατου ιδρύματος.

Διημερίδα για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Οι ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν, μαζί με άλλους φορείς και την υποστήριξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, μια διημερίδα, για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, στις 1η και 2α Απριλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για αυτό το φαινόμενο, καθώς κρίνεται πως τέτοιου τύπου δράσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές ειδικά σε μια περίοδο που τέτοια ζητήματα ανοίγονται, με συνεχείς δυσάρεστες αφορμές, προς συζήτηση στο κοινωνικό διάλογο.