Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Εκπαιδευτικό υλικό: "Writing Peace"

Το «Writing Peace» είναι ένα εγχειρίδιο που προσκαλεί το νεανικό κοινό να ανακαλύψει σύγχρονα κείμενα μέσω της εισαγωγής διαφόρων γλωσσών. Στόχος του είναι να κάνει τον κόσμο να φαίνεται λίγο πιο κοντά και λίγο πιο οικείος. Το «Writing Peace» ενθαρρύνει τα παιδιά (ηλικίας 8 έως 14) να συνειδητοποιήσουν την αλληλεξάρτηση των πολιτισμών μέσω της εξοικείωσης με τα σύγχρονα συστήματα γραφής, την ιστορία τους και τα δανεικά στοιχεία τους.

Έρευνα: Τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ

Τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, σε συνδυασμό με συστήματα παρακολούθησης των ματιών και μηχανικής μάθησης, μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση καταστάσεων όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), υποστηρίζουν επιστήμονες στη Φινλανδία. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ και, με μικρές τροποποιήσεις, για την αξιολόγηση άλλων διαταραχών όπως ο αυτισμός.

Έμφυλες διακρίσεις στα σχολικά μυθιστορήματα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Αγγλίας, παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μυθιστορημάτων που διαβάζουν τα παιδιά στο σχολείο έχουν άντρες πρωταγωνιστές.

Φαίνεται ότι η λογοτεχνία που προτείνεται στα σχολεία δεν υπηρετεί τελικά τις αρχές της έμφυλης ισότητας, με αποτέλεσμα να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στα φύλα. Έτσι, το 77% των σχολείων προτείνει στα παιδιά μόνο 1 βιβλίο το χρόνο από γυναίκα συγγραφέα, ενώ τα ποσοστά φαίνεται να μικραίνουν συνεχώς.

Γαύδος: Επέλεξαν τη ζωή στο νησί με «τίμημα» το σχολείο

Η οικογένεια Λιουγάκη βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα πριν περίπου ένα χρόνο, καθώς τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, η Κέλλυ και ο Νίκος, τον Ιούνιο του 2022 θα τελείωναν το Δημοτικό και θα έπρεπε να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο Γυμνάσιο.

Ωστόσο η Γαύδος, στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά, δεν έχει Γυμνάσιο. Έτσι στην οικογένεια δόθηκε μία και μόνο επιλογή. Να μετακομίσει στην Κρήτη, σε όποιο νομό ήθελε, προκειμένου τα παιδιά να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο.

Σκύλοι θεραπείας: Οι ήρωες με τα τέσσερα πόδια που γιατρεύουν ψυχές


Νηπιαγωγός έγραψε βιβλίο για το σκυλάκι της που έφυγε από ανίατη ασθένεια

Όταν τα συναισθήματα και η θλίψη σε πνίγουν, οι λέξεις μπορούν να σε λυτρώσουν. Η νηπιαγωγός 'Αρτεμις Μαβίδου, όταν έχασε από ανίατη ασθένεια τον Λίνο, το αδέσποτο κουταβάκι που έγινε μέλος της οικογένειάς της, βρήκε καταφύγιο στις λέξεις. Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τον πόνο από την απώλεια του σκύλου της, έγραψε ένα βιβλίο αφιερωμένο στα αδέσποτα σκυλιά, που είναι ικανά να αλλάξουν ριζικά και προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων.

Δεν είναι «κατάρα», είναι ασθένεια

Ο καλός φίλος είναι τώρα γύρω στα πενήντα. Επιτυχημένος επαγγελματίας, ανώτατου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου και με καταγωγή από σημαντική οικογένεια των Τεχνών και των Γραμμάτων. Στην αρχή του πρώτου λοκντάουν, τότε που όλοι ξεκαθαρίζαμε αρχεία και ανοίγαμε κουτιά και φακέλους που είχαν πολλά χρόνια να ανοιχθούν, σε μια τέτοιου τύπου εκκαθάριση στο πατρικό του σπίτι, ανακάλυψε το οικογενειακό μυστικό.

Παρέμβαση εισαγγελέα σε γυμνάσιο στο Βόλο για βασανισμό 14χρονης

Υπό εισαγγελική επιτήρηση θα βρίσκεται από την ερχόμενη εβδομάδα το Γυμνάσιο της Αργαλαστής, ύστερα από καταγγελία γονέων ότι το παιδί τους υπέστη βία και εκφοβισμό από συμμαθήτριες της.

Η 14χρονη μαθήτρια κατήγγειλε πως ζούσε «εφιάλτη» στα χέρια 4 συμμαθητών της, ένας εκ των οποίων της έσπασε το δάχτυλο. Απειλές με μαχαίρια, κατσαβίδια, αναπτήρες, αλλά και ξύλο ήταν επί δύο χρόνια η ζωή της 14χρονης στο σχολείο και ουδείς είχε ενδιαφερθεί.

Καλαμάτα - Άτομα με Αναπηρία: Η πόλη έχει κάνει βήματα, αλλά οφείλει να επιταχύνει το βηματισμό της

Ένα από τα ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν την τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία είναι το κατά πόσο αυτή έχει προβληματιστεί και, τελικά, ευαισθητοποιηθεί απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Μπορεί πριν από κάποιες δεκαετίες οι συνθήκες να απείχαν πολύ από όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας τυγχάνουν καθολικής αποδοχής και προσβασιμότητας σε μικρές ή μεγαλύτερες κοινωνίες. Εντούτοις, κάποια πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει και είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται.

Στην Κατούνη το «Σπίτι του Παιδιού» της Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετεί όλη τη Β. Ελλάδα

Στα Λαδάδικα θα λειτουργήσει η νέα δομή του «Σπιτιού του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιλέξει συγκεκριμένο κτήριο στην οδό Κατούνη, ώστε να λειτουργήσει η αντίστοιχη δομή των Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας.