Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Δρόμος αντίστροφος από την κοινότητα πίσω στο άσυλο;; Σε οριακό αδιέξοδο 38 δομές κοινωνικής ένταξης ΑμεΑ

Το μέλλον των μονάδων κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνο. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 38 ανά την χώρα μονάδες που φιλοξενούν 244 ΑμεΑ είναι οριακά, απειλούν την ίδια την επιβίωσή τους. Οι εργαζόμενοι επί μήνες παραμένουν απλήρωτοι, ουκ ολίγοι αδυνατούν να συνεχίσουν και παραιτούνται δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την οριακή κατάσταση.

"Μαύρο" στον μαυροπίνακα: Διαδραστικοί πίνακες στην εκπαίδευση

Ηλεκτρονικός πίνακας και ηλεκτρονικός υπολογιστής σε τάξη δημοτικού σχολείου; Ναι! Η τεχνολογία που φάνταζε μέχρι σήμερα "εχθρός" του μαθήματος και του σχολείου, επιχειρεί να γίνει σύμμαχος και αρωγός του. Με τη βοήθεια ενός προτζέκτορα και ενός λάπτοπ, που υπάρχουν σταθερά στην τάξη, τα παιδιά αντιμετωπίζουν την "παραδοσιακή παράδοση" του μαθήματος σαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν στους υπολογιστές.

Πανεπιστήμιο... τρίτης ηλικίας


Αφού πρώτα ξυπνήσουν τα εγγόνια τους, τους ετοιμάσουν πρωινό και τα πάνε στο σχολείο, οι ηλικιωμένοι του δήμου Καλλιθέας διαβάζουν τις σημειώσεις από το τελευταίο τους μάθημα και προετοιμάζονται για το επόμενο. Εδώ και λίγους μήνες, ο δήμος σε συνεργασία με ακόμη έξι δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα «Πανεπιστήμιο της Τρίτης Ηλικίας». Οι φοιτητές του πανεπιστημίου είναι γυναίκες και άνδρες μεταξύ εξήντα και εβδομήντα ετών και κάποια μαθήματα παρακολούθησε αρχικά και ένας ογδοντάχρονος.

Οι νέοι πιέζονται να δείχνουν σέξι...

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε υπερβολικές δόσεις σεξουαλικών εικόνων και μηνυμάτων, που τους επιβάλλουν την ιδέα ότι πρέπει να εκπέμπουν ερωτισμό με το ντύσιμο και να γίνονται αρεστοί με την πρόκληση, εκτίθενται οι νέοι της εποχής, από πολύ μικρή ηλικία, εξ αιτίας του Ιντερνετ, των μουσικών βίντεο, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των περιοδικών. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία προτείνονται μέτρα καταπολέμησης της σεξουαλικότητας των παιδιών, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της προβολής μουσικών βίντεο έως αργά το απόγευμα.

Μούμιες και φαραώ από Lego


Ο Τουταγχαμόν, ο πιο γνωστός φαραώ της Αιγύπτου, φτιαγμένος από τουβλάκια Lego; Και η θεά Ισιδα; Ακόμη και οι μούμιες; Ναι. Από την αρχή του χρόνου τα παιδιά έχουν πολλούς λόγους να επισκεφτούν το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Ενα δικό τους μουσείο, παιδικό, τα περιμένει να καταλάβουν, αλλά και να ανασυνθέσουν παίζοντας με Lego, τον κόσμο των αρχαίων Αιγυπτίων.

Στο εργαστήρι του μουσείου οι νεαροί επισκέπτες παίζουν με τα Lego και ταυτόχρονα τεστάρουν τις γνώσεις τους Οι κατασκευές με Lego παρουσιάζονται δίπλα στα αυθεντικά αντικείμενα βοηθώντας το παιδί να αντιληφθεί με πολύ απλό τρόπο τη μακραίωνη και τόσο σημαντική ιστορία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.

Πόσες ώρες κοιμάται το παιδί σας κάθε νύχτα; Κίνδυνοι

Πόσες ώρες κοιμάται το παιδί σας κάθε νύχτα; Οσες και αν αναφέρετε, κατά πάσα πιθανότητα είναι λιγότερες απ’ όσες κοιμόσασταν εσείς όταν ήσασταν παιδί. Και μπορεί αυτό να μην ακούγεται τόσο σοβαρό, ωστόσο, οι ειδικοί ύπνου που έχουν κάνει μετρήσεις για την επίδραση της έλλειψης ύπνου στα παιδιά δεν έχουν την ίδια άποψη.

Εισβολή επιχειρήσεων στα σχολεία

Μπορεί η Κομισιόν ... να στενοχωριέται για το χαμηλό ακόμα ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο εκπαιδευτικό κόστος, αλλά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για την αυξανόμενη εισβολή των επιχειρήσεων στα σχολεία. Την εισβολή αυτή καταγράφουν πλέον και οι ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες, όπως η Wikipedia
Ένα σερφάρισμα στο Ίντερνετ, φέρνει στο προσκήνιο αυτή την ανησυχία, την αγωνία, αλλά και την αντίδραση γονιών και συνδικάτων εκπαιδευτικών που βλέπουν τα σχολεία τους να μετατρέπονται σε παραρτήματα τραπεζών, πολυεθνικών, σούπερ μάρκετ και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. "Εκπαίδευση- Όχι εκμετάλλευση", είναι το σύνθημα των βρετανικών συνδικάτων εκπαίδευσης. Είναι τέτοια η εισβολή των επιχειρήσεων στη Μεγάλη Βρετανία που οι ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν καταρτίσει οδηγό με συμβουλές για το τι πρέπει να εξετάζουν τα σχολεία πριν αποφασίσουν να κάνουν μια εμπορική συμφωνία.
Η διαφήμιση στα σχολεία επιτρέπεται σε Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και βεβαίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έγκαιρη διάγνωση αναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας εξασφαλίζει τη δυνατότητα της πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης

Δύο στα δέκα Ελληνόπουλα προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακά προβλήματα τα οποία είναι αδιάγνωστα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπισή τους.
Περισσότερα από 9.000 βρέφη και νήπια από όλη την Ελλάδα, ηλικίας από δύο μηνών έως πέντε ετών, συμμετείχαν στο Πανελλαδικό Πρόγραμμα Πρόληψης των Αναπτυξιακών Διαταραχών, με το ανιχνευτικό τεστ Denver, που εκπονεί η Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υψηλός ο κίνδυνος για παχύσαρκα παιδιά

Μία σπάνια έρευνα, που παρακολούθησε χιλιάδες παιδιά κατά την ενηλικίωσή τους, διαπίστωσε ότι όσα υπήρξαν βαρύτερα στην παιδική τους ηλικία είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τα λεπτότερα να πεθάνουν πρόωρα, πριν από τα 55 τους χρόνια, από κάποια ασθένεια ή αυτοτραυματισμό.

Πώς να διατηρήσετε τον έλεγχο στο σπίτι- οι κανόνες, τα όρια και οι τρόποι εφαρμογής τους στα παιδιά

Είναι οι γονείς τα «αφεντικά» στο σπίτι; Σε πολλές οικογένειες, όχι. Αρκετοί γονείς προτιμούν να είναι πρωτίστως «φίλοι» με τα παιδιά τους και δεν προσπαθούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους. Εχουν αφήσει στο περιθώριο το δημιουργικό παιχνίδι και αδιαφορούν για τη διατροφή των παιδιών, ακόμη και κατά την τρυφερή βρεφική ηλικία. Οι ειδικοί επιχειρούν να συμβουλέψουν τους νέους γονείς και προτείνουν τέσσερα βασικά βήματα τα οποία θα βοηθήσουν στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Δεκαήμερο εκδηλώσεων για το παιδί στη Θεσσαλονίκη

Σειρά εκδηλώσεων για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με την αντιδημαρχία Πολιτισμού –Νεολαίας και τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γ.Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης.
Το δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ως τις 28 Μαρτίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 2ας Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Μεταξύ άλλων, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, να συνομιλήσουν με συγγραφείς, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, να παρακολουθήσουν εκθέσεις βιβλίων, και να πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή για το παιδί και το βιβλίο.

Πηγή : Δεκαήμερο εκδηλώσεων για το παιδί στη Θεσσαλονίκη, Ελευθεροτυπία, 27/2/2010