Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Για πρώτη φορά η απτική Αμερικάνικη Νοηματικη Γλώσσα επί σκηνής από την ομάδα Deaf West Theatre

Η θεατρική ομάδα Deaf West παρουσιάζει στον “Οιδίποδα” για πρώτη φορά επί σκηνής την απτική Αμερικάνικη Νοηματικη Γλώσσα.

Η γλώσσα εξελίσσεται συνεχώς. Βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας νέας παραγωγής του «Οιδίποδα», καθώς είναι η πρώτη φορά που η Βίλα Γκέτι φιλοξενεί μια δίγλωσση παραγωγή στο υπαίθριο θέατρο. Όχι μόνο είναι η πρώτη φορά που το Deaf West Theatre φιλοξενείται στον χώρο, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά στα 30 χρόνια ιστορίας της βραβευμένης με Τόνυ θεατρικής ομάδας που έχουν έναν τυφλοκωφό ηθοποιό στο καστ.

Κορωνοϊός: «Στη σχολική τσάντα ας υπάρχουν και οι μάσκες»

Στο συρτάρι βάζουν οι μαθητές μάσκες και self tests, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς με το «εναρκτήριο» κουδούνι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση των δύο συναρμόδιων υπουργείων για χαλάρωση των μέτρων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα παιδιά, πολλοί γιατροί ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις. «Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών έχει νοσήσει ήδη, όμως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ανοσία έχει “ημερομηνία λήξης”, όσα δηλαδή νόσησαν την άνοιξη ή στην αρχή του καλοκαιριού είναι πολύ εύκολο να ξανακολλήσουν τώρα, αν βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Τρεις αλλαγές για την πιστοποίηση αναπηρίας

Δύο νέες παρεμβάσεις στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας ενεργοποιούνται εντός του Σεπτεμβρίου βάσει του πρόσφατου νόμου (ν. 4961/2022) που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, με αιχμή τη νέα, ενιαία ηλεκτρονική αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας και την παροχή ενιαίου εγγράφου πιστοποίησης για κάθε χρήση. Σε δεύτερο χρόνο προωθείται η αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ενώ με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεκινάει η διαδικασία ενιαιοποίησης των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας. Συγκεκριμένα, επέρχεται μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας.

Γιάννης Πάσχος - Το χρονικό ενός δυσλεκτικού: 100 σελίδες μάλαμα!

Στο εξώφυλλο ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο από την παιδική του ηλικία. Αυτιά πεταχτά, κούρεμα με την ψιλή, τυπική straight up λήψη παιδιού που μεγάλωσε στην ελληνική ύπαιθρο και φοίτησε στα σχολεία της τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Θα μπορούσε να απαθανατιστεί από οποιονδήποτε. Από τη μητέρα ή τον πατέρα του (μέσα μαθαίνουμε πως ήταν δάσκαλοι), από την αδελφή του, από τον παπά της εκκλησίας (πιο μέσα στις σελίδες μαθαίνουμε πως θήτευσε εξόχως και ως παπαδάκι), από τον βοσκό, που λίγο παραδίπλα επιστατούσε το κοπάδι ή έναν μάστορα συνεργείου αυτοκινήτων, που τον έστειλαν να μαθητεύσει, για να γίνει γκαραζιέρης. 

Η μικρή «Λίνα» και το παιδικό βιβλίο ανατομίας που διχάζει

Ενα εκπαιδευτικό βιβλίο που βραβεύτηκε στην Αυστρία, στην όμορη Ιταλία κατηγορείται» για πρόωρη σεξουαλικοποίηση των παιδιών. Το «Λίνα η Εξερευνήτρια» πρωτοεκδόθηκε από τον Achse, έναν μικρό αυστριακό εκδοτικό οίκο. Απευθύνεται σε παιδιά, σε κορίτσια κυρίως αλλά και αγόρια, ηλικίας τριών ετών και άνω, με την μικρή «Λίνα» να εξερευνά στις σελίδες του το γυναικείο σώμα. 

Οι έφηβοι είναι πιθανότερο να γίνουν ατμιστές αν οι γονείς τους είναι καπνιστές

Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς καπνίζουν, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο και να γίνουν ατμιστές, δείχνει μια νέα μεγάλη ιρλανδική έρευνα.

Η μελέτη - που αναδεικνύει τον κίνδυνο εθισμού στη νικοτίνη δια της "πλαγίας οδού" του ηλεκτρονικού τσιγάρου - δείχνει επίσης το ποσοστό των νέων που δοκιμάζουν άτμισμα, έχει διαχρονικά αυξηθεί σημαντικά (από 23% το 2014 σε 39% το 2019). Τα αγόρια εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών σε σχέση με τα κορίτσια, αλλά στα τελευταία η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται πλέον με πιο γρήγορο ρυθμό.

Οι επιπτώσεις της έκθεσης των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους

Η έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου τους, με τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον κίνδυνο αλλεργιών, παχυσαρκίας και διαβήτη, ακόμη και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Μελέτη: Πιθανώς αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά που γεννιούνται με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από κατεψυγμένα έμβρυα

Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να έχουν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους, εκτιμά μια νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα.

Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.