Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

20 πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας αντί για «Μην κλαις».

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι όταν το παιδί σας κλαίει ή έχει ξεσπάσματα θυμού κάνει πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό; Εκείνη την στιγμή χρησιμοποιεί το έμφυτο σύστημα ανάρρωσης/ ανάκτησης του σώματός του. Όταν πληγωνόμαστε, σωματικά ή συναισθηματικά, αντί να συσσωρεύουμε όλη αυτή την ενέργεια σαν ένταση στο σώμα μας, μπορούμε να τη διοχετεύσουμε σε κλάμα, γέλιο, θυμό ή τρέμουλο. Με αυτό τον τρόπο το σώμα μας επεξεργάζεται και απελευθερώνει συναισθήματα. Πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε, αφού έχουμε ακούσει πολλές φορές το «μην κλαις» όταν ήμασταν μωρά. Τα παιδιά μας, ωστόσο, έχουν ακόμα αυτό το προστατευτικό σύστημα ανέπαφο. 

Αυτισμός: Κομβικός ο ρόλος των γονέων

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη έδειξε ότι, όταν οι γονείς έχουν περάσει ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο παιδί με αυτισμό, παρατηρούνται αξιοσημείωτες ενδείξεις βελτίωσης.

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η παρέμβαση να ξεκινά σε προσχολικό στάδιο.

Σινεμά για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ

Με αφορμή την «3η του Δεκέμβρη», εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων με Αναπηρία, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία παρουσιάζει:
Σινεμά για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ 
912 λεπτά προσβάσιμου κινηματογράφου!

"Τα παιδιά δεν είναι ανυπάκουα": Μια άβολη διαπίστωση που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς

Ο David, ένα περίεργο και γεμάτο ενέργεια τρίχρονο, έριξε τα πάντα κάτω από το γραφείο της μαμάς του και ζωγραφίζει τους φακέλους της με κηρομπογιές. Η μητέρα του βλέποντας αυτά τα χάλια, τον έβαλε θυμωμένη σε μια άκρη. Ο David φυσικά κλαίει και κοιτάει σαστισμένος.

Όταν ο μπαμπάς του David επιστρέφει στο σπίτι,η μαμά τον καλωσορίζει με τη φράση «Ο αγαπημένος μας γιος είχε κακή συμπεριφορά σήμερα». Προφανώς, ο σύζυγος την ρωτάει «Τι έκανε;». Η ερώτησή του είναι απόλυτα κατανοητή, καθώς το μήνυμα «Ο David είχε κακή συμπεριφορά» δεν εξηγεί τίποτα σχετικά με το τι έκανε πραγματικά, παρά μόνο μεταφέρει την εκτίμηση της μαμάς για τον ίδιο τον David- ήταν ένα «κακότροπο» παιδί.

Τι φταίει και δεν ξεμπλέκουν με τίποτε τα μαλλιά του παιδιού σας;

Μερικά παιδιά έχουν τόσο μπλεγμένα μαλλιά, που δεν χτενίζονται με τίποτε. Μάλιστα, στη Γερμανία το έχουν ονομάσει «το σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών». Τώρα, για πρώτη φορά, Γερμανοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν μεταλλάξεις σε τρία γονίδια, που φαίνεται να ευθύνονται γι' αυτό.

Καλύτερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες που αργούν να κάνουν παιδί

Η ηλικία που μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο παιδί καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει συνολικά επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής της, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health

Το μητρικό γάλα είναι φάρμακο για τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Ποσοστό 10% των παιδιών που έρχονται στον κόσμο κάθε χρόνο, γεννιούνται πρόωρα. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 90.000 παιδιά, ο αριθμός των πρόωρα γεννημένων ανέρχεται στις 9.000. Το δε ποσοστό θνητότητας των πρόωρων νεογνών ανέρχεται σε 4%.

Μαθητές από το Λασίθι συζήτησαν στην Ευρωβουλή για το μέλλον της ΕΕ

Αριστούχοι μαθητές με καταγωγή από το Οροπέδιο Λασιθίου επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκη. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν ο δήμαρχος Οροπεδίου Ιωάννης Στεφανάκης κι άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και δημοσιογράφοι κρητικών ΜΜΕ. 

Η Τουρκία του Ερντογάν νομιμοποιεί διά του γάμου το βιασμό ανηλίκων

Οργή και αγανάκτηση έχει πυροδοτήσει στην Τουρκία νομοσχέδιο που εισηγήθηκαν βουλευτές του κυβερνώντος AKP βάσει του οποίου κατηγορούμενοι για βιασμό ανηλίκου μπορεί να αποφύγουν τη δίωξη εάν παντρευτούν το θύμα τους. Καταδικάζουν εν χορώ αντιπολίτευση, οργανώσεις γυναικών, οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών καταγγέλλοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται οι καταναγκαστικοί γάμοι και νομιμοποιείται ο βιασμός ανηλίκων.

Με την έγκριση του ΙΕΠ "Το Διαδίκτυο που θέλουμε" για εφήβους!

Σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 9959/29-09-2014 εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με θέμα «Το Διαδίκτυο που θέλουμε», εγκρίθηκε παιδαγωγικά και πιο συγκεκριμένα,

...το εκπαιδευτικό υλικό «Το Διαδίκτυο που θέλουμε» πληροί το αίτημα της παιδαγωγικής καταλληλότητας και μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ως μαθησιακό εργαλείο σε θέματα Πληροφορικής και εν γένει της σχολικής και κοινωνικής ζωής με τις εξής προϋποθέσεις:

Το ιδανικό βραδινό μενού για να μαθαίνουν τα παιδιά μαζί σας σωστές διατροφικές συνήθειες

Το βράδυ, μετά απο μια απαιτητική ημέρα, είναι η ώρα που το παιδί πρέπει να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί από το συχνό απαιτητικό του πρόγραμμα. Το βραδινό γεύμα του παιδιού συμπληρώνει τις διατροφικές ανάγκες της ημέρας του και είναι σημαντικό να μην παραλείπεται.

Βρετανία: 14χρονη με καρκίνο κέρδισε το νομικό δικαίωμα να καταψυχθεί για να επιστρέψει στο μέλλον στη ζωή

Ένα 14χρονο κορίτσι με καρκίνο σε τελικό στάδιο, που επιθυμούσε να διατηρηθεί το σώμα της στην κατάψυξη μετά το θάνατό της, ώστε να θεραπευτεί στο απώτερο μέλλον, κέρδισε την ιστορική νομική μάχη, λίγο πριν το θάνατό της. 

Σύμφωνα με το BBC, η κοπέλα, που ήταν βαριά άρρωστη με μια σπάνια μορφή καρκίνου, υποστηρίχθηκε στην επιθυμία της να διατηρηθεί κρυογονικά από τη μητέρα της - αλλά όχι από τον πατέρα της. Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε την 14χρονη, κρίνοντας ότι η μητέρα της έχει δικαίωμα να αποφασίσει τι θα συμβεί με το σώμα της κόρης της. Το κορίτσι που πέθανε τον Οκτώβριο έχει πλέον μεταφερθεί στις ΗΠΑ και διατηρείται εκεί.