Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

7 κοινοί μύθοι για τη δυσλεξία.

Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν περισσότερα από ποτέ για τη δυσλεξία. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με αυτή τη συνηθισμένη δυσκολία μάθησης. Δείτε την αλήθεια πίσω από επτά βασικούς μύθους για τη δυσλεξία. 

Μύθος 1: Η ανάγνωση και η γραφή γραμμάτων ανάποδα είναι το βασικό σημάδι της δυσλεξίας. 

Αλήθεια: Κάποια παιδιά με δυσλεξία γράφουν γράμματα ανάποδα και κάποια άλλα όχι. Επομένως, η αντιστροφή των γραμμάτων δεν είναι απαραιτήτως ένα σημάδι ότι το παιδί σας έχει δυσλεξία. Στην πραγματικότητα τα μικρά παιδιά πολύ συχνά αντιστρέφουν γράμματα. Δεν είναι σπάνιο να γράφουν b αντί για d ή p αντί για q (στα ελληνικά 3 αντί ε). Αν το παιδί σας εξακολουθεί να μπερδεύει με αυτό τον τρόπο τα γράμματα στο τέλος της Α΄ Δημοτικού καλό είναι να γίνει αξιολόγηση.

Το γενικευμένο άγχος στα παιδιά

Δυσκολεύονται να αποδώσουν σε τεστ, φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις στην τάξη, αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση, έχουν την ανάγκη να είναι τελειομανή και λένε ότι είναι άρρωστα όταν κάτι τους ανησυχεί

Ελληνικό τεστ ανιχνεύει τη δυσλεξία από τα… μάτια

Ένα ψηφιακό τεστ, που μπορεί να διαγνώσει με αντικειμενικό τρόπο τη δυσλεξία μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, ανέπτυξε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων. Η μέθοδος ονομάζεται R.A.D.A.R και καταγράφει 25 παραμέτρους της κινήσεως των ματιών, ενόσω το παιδί διαβάζει σιωπηλά ένα κείμενο στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πώς πρέπει να φερόμαστε στο μεσαίο παιδί

Γνωστά και ως τα παιδιά σάντουιτς, βρίσκονται μεταξύ του πρώτου και του τρίτου και οι γονείς χάνονται κάπου στη μετάφραση. Συνεπώς, το μεσαίο παιδί μπορεί να λειτουργεί σαν ειρηνοποιός ή να φέρεται μονίμως ακραία και επαναστατικά. Εσείς τι μπορείτε να κάνετε σαν γονέας;

Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη πραγματοποιείται και φέτος σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Θα πραγματοποιηθεί και φέτος το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιμέτρου του πλανήτη μας από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη δράση θα γίνει στις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής ισημερίας. Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης.

Χωρίς κρέας μία ημέρα την εβδομάδα στα σχολεία της Νέας Υόρκης

Όλα τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα σερβίρουν κάθε Δευτέρα γεύματα χωρίς κρέας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων αμερικανικών πόλεων.

Το μέτρο αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο παιδιά και εφήβους στη Νέα Υόρκη και θα τεθεί σε ισχύ το νέο σχολικό έτος 2019-2020, εξήγησε ο ντε Μπλέιζιο. Αρχικά το πρόγραμμα αυτό των γευμάτων χωρίς κρέας είχε τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά σε 15 σχολεία του Μπρούκλιν με επιτυχία.

Με το κιάλι ψάχνουν οι γονείς ειδικούς γιατρούς για τη φροντίδα των παιδιών με ρευματικές παθήσεις

Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος, που επηρεάζουν περίπου ένα στα 1000 παιδιά κάτω των 18 ετών. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα νοσημάτων,όπως η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, οι Συστηματικές Αγγειίτιδες (συχνότερα η νόσος Kawasaki), το σύνδρομο Blau κ.ά.

Γολγοθάς χωρίς τέλος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για μαθησιακά προβλήματα και αυτισμό

Στον αέρα βρίσκονται οι εργοθεραπείες, οι λογοθεραπείες και οι ψυχοθεραπείες των παιδιών με αναπηρίες, αυτισμό και μαθησιακά προβλήματα, εξαιτίας της νέας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καταγγέλλουν γονείς και εργοθεραπευτές.

Στον αέρα βρίσκονται εδώ και μήνες οι πολύτιμες εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και ψυχοθεραπείες των παιδιών με αναπηρίες, αυτισμό και μαθησιακά προβλήματα. Αιτία, η νέα ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία έχει «στρεβλώσεις στον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ», όπως καταγγέλλουν γονείς και εργοθεραπευτές.

Δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για 70.000 παιδιά - Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας προσφέρει δωρεάν διακοπές σε παιδικές κατασκηνώσεις. Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα που αφορά σε 70.000 παιδιά ηλικίας από 5,5 έως 16 ετών, θα γίνει ηλεκτρονικά και αναμένεται να αρχίσει στις αρχές Απριλίου. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ.

Το χαρακτηριστικό της μητέρας που επηρεάζει τις επιδόσεις των παιδιών

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της μητέρας μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των παιδιών τους, ακόμα και την ακαδημαϊκή τους απόδοση.

Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι η «έδρα ελέγχου» ή αλλιώς «locus of control». Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, πρέπει να απαντήσει στο εξής: Μπορώ να επηρεάσω όσα μού συμβαίνουν; Ή μήπως απλώς δέχομαι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή;

Χανιά: Μπαίνει ηλεκτρονικό «μάτι» στις θέσεις ΑμεΑ

Ξεκινούν την Τετάρτη 20 Μαρτίου στα Χανιά οι εργασίες για την τοποθέτηση των αισθητήρων του συστήματος «Ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ».

Το σύστημα της ηλεκτρονικής διαχείρισης αφορά 160 οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ και η ανάπτυξή του έχει ως στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της κατάληψης αυτών των θέσεων από άλλους οδηγούς, καθώς εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ από τους δικαιούχους.

Κέρκυρα: Πρόγραμμα οδοντοστοματολογικής εξέτασης μαθητών στα σχολεία

Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, στο πλαίσιο προγράμματος εξέτασης μαθητών και ενημέρωσης των γονέων για την στοματική υγεία των παιδιών, ξεκινά για πρώτη φορά επισκέψεων σε δημοτικά σχολεία, από τους οδοντιάτρους του Νοσοκομείου. Για τα παιδιά, θα αποδίδεται μετά την εξέταση δελτίο “οδοντοστοματολογικής εξέτασης μαθητού “, στο οποίο θα αναφέρονται οι οδοντιατρικές εργασίες που πρέπει να γίνουν. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τα Δημοτικά Σχολεία: 7ο, 1ο & 8ο κατά τις ημερομηνίες 21/3/2019 , 28/03/2019 & 5/04/2019. Αρμόδιος του προγράμματος είναι ο Διευθυντής Οδοντιατρικής του Νοσοκομείου Ευθύμιος Τσιούλης.
Πηγή: ΕΡΤ

Ιστορίες για περιβαλλοντικά ζητήματα θα καταγράψουν μαθητές από 5 σχολεία της Ευρώπης

Τις δικές τους ιστορίες για τοπικά, εθνικά και διεθνή περιβαλλοντικά ζητήματα θα καταγράψουν μαθητές από πέντε σχολεία της Ευρώπης, μέσα από μια εναλλακτική διδακτική προσέγγιση, που θα συμβάλει στην εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ 2018 με τίτλο «Περιβαλλοντικές ιστορίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη – EnvStories». 

Υπ. Παιδείας: Κανονικά οι εξετάσεις και οι κληρώσεις σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία

«Στην ώρα τους όπως κάθε χρόνο» θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και οι κληρώσεις στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή «τη διακίνηση ανυπόστατων πληροφοριών σε γονείς και μαθητές».

Μαθήματα χρηματιστηρίου στα δημοτικά σχολεία της Κίνας

Ανάμεσα στις βασικές γνώσεις που λαμβάνουν στο δημοτικό, σύντομα οι μικροί μαθητές στην Κίνα θα μαθαίνουν τις βασικές αρχές του χρηματιστηρίου ώστε, όταν μεγαλώσουν, να ξέρουν τους κινδύνους και τα ρίσκα των αγορών.

Σύμφωνα με τον Guardian, σύντομα, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κίνας θα μαθαίνουν πώς να αποφεύγουν τις παγίδες των χρηματιστηρίων ως ενήλικες.

H ξενοφοβία είναι εδώ – Συνεχίζεται η αποχή σε σχολείο της Σάμου για τα μαθήματα προσφυγόπουλων

Παρά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το θέμα και την προσπάθεια εκπαιδευτικών φορέων να βάλουν «φρένο» στο κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται στη Σάμο από μερίδα γονέων , συνεχίζουν να απέχουν από τα μαθήματα τους, για δεύτερη εβδομάδα, με απόφαση των γονέων τους, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου άνω Βαθέος της Σάμου οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μαθήματα που έχουν ξεκινήσει προσφυγόπουλα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.