Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ναι, εμείς ΚΛΑΙΜΕ!

Η τάξη μας έχει χίλια δύο στραβά… Μαθητές που δεν υπακούν σε κανέναν κανόνα, που κάνουν «βόλτες» μέσα στην αίθουσα, που δεν κλείνουν το στόμα τους ούτε για δευτερόλεπτο, που ανταλλάζουν σημειώματα την ώρα του μαθήματος, που παίζουν με πλαστελίνες αντί να προσέχουν στην παράδοση. 

ΕΛεΦυΣ: Εικονογραφημένο Λεξικό Φυσικής για το Σχολείο

Εικονογραφημένο Λεξικό Φυσικής για το Σχολείο – Ε.Λε.Φυ.Σ.: 
Δημιουργώντας Κόμβους Έρευνας & Καινοτομίας για τον Επιστημονικό και Γλωσσικό Ακαδημαϊκό Γραμματισμό στη Βασική Εκπαίδευση

Στόχος του Έργου είναι η ανάπτυξη του επιστημονικού και γλωσσικού γραμματισμού σε μαθητές του δημοτικού σχολείου στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών στη βάση του τρίπτυχου Γλώσσα – Επιστήμη -Κοινωνία. Επιδιώκεται, δηλαδή, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας να διευρύνουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης τους, να μπορούν να διατυπώνουν λόγο γλωσσικά και επιστημονικά κατάλληλο για τα φυσικά φαινόμενα που τους περιβάλλουν και να ερμηνεύουν κριτικά τον επιστημονικό λόγο που παράγεται στο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο όπου ζουν και δρουν.

Έκθεση ζωγραφικής: «Ένας κόσμος να μας χωράει όλους…»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ» του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) - παράρτημα Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούν να λάβετε μέρος σε έκθεση ζωγραφικής με θέμα:

«Ζωγραφίζοντας τον Αυτισμό»

Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε το θέμα του αυτισμού, να βγούμε για λίγο από τον εαυτό μας και να φανταστούμε τον κόσμο από μια άλλη ματιά.

Γιατί οι έφηβοι δεν είναι πια τόσο… έφηβοι

Τα ξέρετε τα προβλήματα με τους νέους της εποχής μας, έτσι δεν είναι; Τα μειράκια πιστεύουν ότι είναι καλύτερα από εμάς τους μεγαλύτερους, οι έφηβοι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και οι κοπελούδες έχουν πολύ πρόωρη ανάπτυξη… Μήπως δεν αναγνωρίζετε όλες τις λέξεις; Δεν πειράζει, δεν είστε η μόνη / ο μόνος. Είναι παλιοί όροι για τα παιδιά στην εφηβεία, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Και δεν είναι μόνον οι δικές μας λέξεις που έχουν πέσει σε αχρηστία.

Τα μεγάλα λάθη στην οικογένεια που «γεννούν» τη βία στους νέους

Ποιοι παράγοντες «διδάσκουν» και τροφοδοτούν την εναντίωση, τον θυμό και την επιθετικότητα στα παιδιά. Πως μετατρέπονται σε βίαιους και επιθετικούς ενήλικες. Ποιες συμπεριφορές πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ολοένα περισσότερα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες και μοιραία αναρωτιέται κάποιος τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει τόσο νέους ανθρώπους στη βία.

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η εφαρμογή για νέες αιτήσεις

Μέχρι και τις 12 Μαρτίου θα μείνει ανοιχτή για τους ενδιαφερομένους η εφαρμογή για νέες αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος παιδιού (Α21), η οποία αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι αιτήσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από τους δικαιούχους. Στις 31 Μαρτίου αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση και όσοι έχουν ήδη καταθέσει τις φορολογικές τους δηλώσεις και έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους θα πληρωθούν με βάση τα στοιχεία του 2020. Οι επόμενες δόσεις θα καταβληθούν στις 31 Μαΐου, 29 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.

Λαχειοφόρος αγορά για την δημιουργία ξενώνα για τα αυτιστικά άτομα στον Έβρο

Στην προσπάθεια δημιουργίας ξενώνων προσανατολίζεται τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου «Ο Άγιος Βασίλειος», με σκοπό να φιλοξενεί σε 24ωρη βάση ενήλικες με αυτισμό, που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας.

Ήδη ο πρώτος ξενώνας βρίσκεται σε τελικό στάδιο, αφού υπολείπεται η άδεια λειτουργίας του χώρου, που ενοικιάζεται στο χωριό Νίψα, για να φιλοξενήσει σε πρώτη φάση 9 αυτιστικά άτομα.

Γενιά 17: Η εκπομπή για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΡΤ3 εξερευνά τον Στόχο 4, Ποιοτική Εκπαίδευση

Τι σημαίνει ποιοτική εκπαίδευση; Πώς το σχολείο στην Ελλάδα και στον κόσμο απαντά σε αυτή την απαίτηση των καιρών; Ποιος είναι ο ρόλος του δασκάλου εν μέσω πανδημίας και ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων;

Στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας της σειράς ντοκιμαντέρ «Γενιά 17» στην ΕΡΤ3, την Τετάρτη στις 12.00 και στις 23.00, ανακαλύπτουμε τον Στόχο 4 για Ποιοτική Εκπαίδευση, μέσα από τα μάτια του Μιχάλη.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων : Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2021-2022

Μεγάλη συμμετοχή, ενθουσιασμός και δημιουργικές συναντήσεις χαρακτηρίζουν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, τα οποία υλοποιούνται και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2021-2022. 

Μερικές εκατοντάδες εκπαιδευόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στις μηνιαίες σύγχρονες και ασύγχρονες επιμορφωτικές συναντήσεις.

Παράταση στα ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας - Μέχρι 31 Μαρτίου οι αποφάσεις για λουκέτα σε τμήματα

Παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, έδωσε το υπουργείο Παιδείας στους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας, ώστε να καταθέσουν προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Με βάση την πρόταση - σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη δημιουργία του νέου ακαδημαϊκού χάρτη οι διοικήσεις των ιδρυμάτων καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, αξιολογώντας, πέραν των στρατηγικών και αναπτυξιακών στόχων του κάθε ιδρύματος, μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στην οργάνωση, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων σπουδών.

Περιστέρι: Παγκόσμια διάκριση για μαθήτρια στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Περιστερίου Φωτεινή Γρυπάρη, κατέκτησε 3 μετάλλια στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge «Discover and Recover».

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης συνεχάρη την Περιστεριώτισσα μαθήτρια του 3ου Λυκείου Φωτεινή Γρυπάρη που απέσπασε τρία μετάλλια στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge «Discover and Recover», συμμετέχοντας στην Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece” και πήραν μέρος εθνικές ομάδες από 191 χώρες.

Κατοικίδια με ημερομηνία λήξης

Αν δεν είστε τουλάχιστον τριάντα, ίσως και να μη θυμάστε το φαινόμενο που είχα κάποτε ονομάσει «το οξύμωρο του Πάσχα». Το Πάσχα είναι η γιορτή της αγάπης και της παλιγγενεσίας. Της αναγέννησης της φύσης και των ψυχών των ανθρώπων, σωστά; Και όμως, δίπλα σε αυτή την αισιόδοξη γιορτή, στους πάγκους των λαϊκών, κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να πουλάνε νεογέννητα κοτόπουλα – συμβολικά υποτίθεται της ανάστασης. Τα οποία, στα αδέξια χέρια των παιδιών και λόγω της αδιαφορίας των γονιών τους, ζούσαν κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες. Τα παπάκια, που προστέθηκαν στο παλμαρέ όταν εγώ ήμουν γυμνασιόπαιδο, ζούσαν λίγο παραπάνω. Και όσα κατάφερναν να φτάσουν στην ενηλικίωση εξαφανίζονταν μαγικά, για να καταλήξουν κρυφίως στο φούρνο. Τα άτυχα αυτά πλάσματα ήταν για τους παραγωγούς ένα πρόσθετο έσοδο, τις άγιες ημέρες των πασχαλινών γιορτών. Για τις οικογένειες όμως ήταν κάτι διαφορετικό. Ήταν αναπληρωματικά κατοικίδια.

Το ταμπού της νεανικής ασθένειας

Μερικά βράδια βλέπω ισπανικές σαχλοσειρές στο Νέτφλιξ. Κοιλιακοί, μπράτσα, τέλεια χαμόγελα, ποτά σε φοβερά διαμερίσματα και, απροσδόκητα πλην εντελώς φυσικά, κάποιος ή κάποια που από κάτι πάσχει, χωρίς αυτό να γίνεται το κεντρικό θέμα.

Η οροθετική/πανέμορφη τύπισσα στα πρώτα επεισόδια του «Elite» και (spoiler!) ο καρκινοπαθής κούκλος στη συνέχεια, ο γλυκούλης αδελφός μίας από τις πρωταγωνίστριες στο «Valeria», που μετακινείται με αμαξίδιο, μεθάει με τη συγκάτοικο της αδελφής του και, τελικά, κάνει σεξ είναι περιπτώσεις συμπαθητικών χαρακτήρων που ζουν τη νεότητά τους με μία επιπλέον, σημαντική, δυσκολία.

Η κακοποίηση μιας 15χρονης σε παγκόσμια θέα

Οι αποτυχίες και τα δράματα στον αθλητισμό δεν είναι τόσο σπάνια όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Αυτό, όμως, ήταν πρωτοφανές: ένα βασανιστήριο στον πάγο. Με θύμα μια 15χρονη κοπέλα, που πήγε στο Πεκίνο για να στεφθεί «βασίλισσα» του καλλιτεχνικού πατινάζ, και φορτώθηκε ένα έγκλημα που –όλοι συμφώνησαν– δεν θα μπορούσε να έχει διαπράξει, λόγω του νεαρού της ηλικίας της.

Οκτώ κοινωφελή ιδρύματα συμπράττουν εκ νέου για την ενίσχυση μικρών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Οκτώ κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας ενώνουν εκ νέου τις δυνάμεις τους για την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών και ανακοινώνουν δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στον 5ο χρηματοδοτικό κύκλο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης".

Για τον νέο κύκλο του Προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2015 και έχει χρηματοδοτήσει 101 δράσεις με περισσότερους από 40.000 ωφελούμενους, συμπράττουν το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ. Τον νέο κύκλο του Προγράμματος συντονίζει το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Πέθανε ο Παραολυμπιονίκης του στίβου Χρήστος Αγγουράκης

Στο πένθος βυθίστηκε ο ελληνικός αθλητισμός, μετά την είδηση του θανάτου του Χρήστου Αγγουράκη, του Έλληνα Παραολυμπιονίκη του στίβου, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε επτά Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Χρήστος Αγγουράκης, μια εμβληματική μορφή του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών.