Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Ζωγράφισε ό,τι ζωγραφίζω

Χωρίζουμε μια σελίδα από ένα μπλοκ ζωγραφικής στη μέση. Ανάλογα με τον χαρακτήρα και το επίπεδο του παιδιού ορίζουμε είτε ότι ο καθένας μας θα ζωγραφίζει μόνο στο ένα μισό, στο μέρος του (πχ εμείς δεξιά – παιδί αριστερά) είτε ότι θα ζωγραφίζουμε εναλλάξ και στα δύο μέρη (πχ αρχικά ζωγραφίζουμε τον ουρανό στο δεξί μέρος και το παιδί ζωγραφίζει τον ουρανό στο αριστερό και στη συνέχεια ζωγραφίζουμε τον ήλιο στο αριστερό μισό και το παιδί ζωγραφίζει τον ήλιο στο δεξί). 

Πανελλήνιες 2023: Αλλαγές στην εξέταση και βαθμολόγηση θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων και τις βάσεις εισαγωγής

Σε αλλαγές στην εξέταση και βαθμολόγηση πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023

Θεσσαλονίκη: Η εφαρμογή του ΑΠΘ που γίνεται ο συνοδός των φοιτητών με αναπηρία

Μία νέα εφαρμογή που θα μπορέσει να διευκολύνει τη ζωή των φοιτητών με αναπηρία αναπτύσσεται στο ΑΠΘ - Σκέψεις για ποινές σε όσους παρκάρουν σε θέσεις ΑμεΑ

Το ΑΠΘ είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και το ακαδημαϊκό campus, έκτασης περίπου 334.000 τ.μ., αποτελεί τόσο ευλογία όσο και κατάρα για τους φοιτητές του.

Κάθε νέος φοιτητής ή επισκέπτης στο ΑΠΘ έχει χαθεί τουλάχιστον μία φορά στην προσπάθειά του να εντοπίσει την αίθουσα και το κτήριο που ψάχνει. Με πολύ περπάτημα και λίγη βοήθεια από τους πιο «έμπειρους», συχνά αυτό το πρόβλημα λύνεται. Δεν έχουν όμως την ίδια εμπειρία οι φοιτητές με αναπηρία που κινούνται μέσα στο ΑΠΘ, καθώς κατά τη μετακίνησή τους συχνά συναντούν περισσότερα εμπόδια.

Η εισαγωγή στα ΑΕΙ για τα παιδιά με αυτισμό απαιτεί μεταρρυθμίσεις

Εδώ και τρεις μήνες τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού εντάχθηκαν στο 5% του ποσοστού των παιδιών με αναπηρία που μπαίνουν χωρίς εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Επρόκειτο για ένα αίτημα ετών που υλοποιήθηκε νομοθετικά. Ομως, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά των σχολών που θα υποδεχθούν αυτά τα παιδιά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και πολύ περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Τα ίδια τα παιδιά θα χάσουν μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και η επιστήμη δυνατά μυαλά, αφού πολλά παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (Asperger) έχουν παράλληλα εξαιρετικά ταλέντα, ειδικά στις θετικές επιστήμες.

Generation Z: Γιατί είναι λυπημένοι και αγχωμένοι οι «ψηφιακοί ιθαγενείς»;

Μέχρι να έρθει η πανδημία, η Generation Z (σ.σ όσοι έχουν γεννηθεί από το 1997 μέχρι το 2012, είναι δηλαδή μεταξύ 10 και 25 χρονών), θεωρούνταν η πιο τυχερή γενιά, αυτή που θα άλλαζε τον ρου της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως δείχνουν όμως όλες οι πρόσφατες έρευνες, η παρατεταμένη παρουσία του κορωνοϊού, με όλες τις ραγδαίες αλλαγές που έφερε στη ζωή μας, «βύθισε» στο άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα τους «πρωταγωνιστές του μέλλοντος».

Μέχρι 15 Ιανουαρίου 2023 οι αιτήσεις συμμετοχής των ομάδων στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει ότι η τελική προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής στον 5ο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) παρατείνεται έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, και καλεί όσες ομάδες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό.

Νίκος Γαλάνης: «Ο δάσκαλος είναι σαν το κερί που λιώνει για να φωτίζει τους μαθητές του»

Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος, μεγάλος ή μικρός, που να μην έχει νιώσει ντροπή (ή ακόμα και φόβο) όταν κάνει κάποιο λάθος μπροστά σε εκπαιδευτικό. Έτσι και εγώ μέσα στη βιασύνη μου, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας με τον Νίκο Γαλάνη μέσω Facebook υπέπεσα σε ένα ορθογραφικό ατόπημα, το οποίο έσπευσα να διορθώσω. H απάντησή του ήταν η εξής: «Σημασία έχουν τα συναισθήματα που κουβαλούν οι λέξεις, όχι τα γράμματα. Μην αγχώνεστε για αυτά». Αυτός είναι ο άνθρωπος που αναδείχθηκε ανάμεσα στους 100 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου από τα AKS Education Awards το 2021.

Προβολή: Δημήτρης Σπηλιώτης "24 ώρες Δημήτρης" (TEDxUniversityofMacedonia)

 

Σεργουλόπουλος: Τι κρίμα ένα αγόρι να μην πάρει μια κούκλα- Του αποκλείεις στο μέλλον να γίνει καλός μπαμπάς

Τον προβληματισμό του αναφορικά με τα στερεότυπα για τα φύλα, όπως αυτά «εκφράζονται» μέσα από τα παιδικά παιχνίδια, εξέφρασε ο Φώτης Σεργουλόπουλος. 

«Στα καταστήματα, τα παιχνίδια χωρίζονται σε αγορίστικα και κοριτσίστικα. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση πως όταν λες “θέλω ένα δώρο”, σε ρωτούν για αγοράκι ή κοριτσάκι και όλα είναι ροζ ή μπλε. Στα κοριτσίστικα έχουν κούκλες, καρότσια και στα αγορίστικα αυτοκίνητα, αθλητικά κτλ», σημείωσε αρχικά ο ηθοποιός και παρουσιαστής, μιλώντας στην εκπομπή «Μαμα-δες» της ΕΡΤ2. 

Οταν μεγαλώσω θα γίνω gamer

Οι νεαροί, που απορροφημένοι στην οθόνη σκοτώνουν «ανθρωπάκια», επιταχύνουν εικονικά οχήματα και δίνουν μάχες μέχρις εσχάτων, αντιμετωπίζονταν μέχρι πρότινος με συμπάθεια αλλά και επιφυλακτικότητα. Το gaming, που έκανε την εμφάνισή του δειλά τη δεκαετία του ’90 και απογειώθηκε με τη διάδοση του Ιντερνετ σε όλο τον κόσμο, κάνει εκατοντάδες χιλιάδες γονείς να χάνουν τον ύπνο τους, καθώς έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση σειράς προβλημάτων – από μυωπία και σκολίωση μέχρι αποξένωση, επιθετικότητα και εθισμό. Το gaming, ωστόσο, απέδειξε ότι δεν ήταν εφήμερη μόδα, αλλά μια νέα πραγματικότητα, που προσελκύει το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών και των εφήβων.

Υπερπλήρη τα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων

Στα όριά του από πλευράς αριθμού θέσεων είναι αυτή τη στιγμή το σύστημα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα καθώς η πληρότητα για τις σχεδόν 2500 θέσεις φιλοξενίας «αγγίζει» το 100%. Την επισήμανση αυτή έκανε, κατά την επίσκεψή του σε δομές στη Θεσσαλονίκη, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ηρακλής Μοσκώφ.

Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η Θύμαινα είναι ένα ακριτικό νησί του ανατολικού Αιγαίου. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, το οποίο βρίσκεται στο τρίγωνο μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Πάτμου. Η έκταση της είναι μόλις 10,07 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα, η Θύμαινα μετρά περίπου 135 μόνιμους κατοίκους με κύρια ασχολία την αλιεία. Διαθέτει δύο παραδοσιακά καφενεία, ένα εστιατόριο, δύο παντοπωλεία και μια καντίνα. Στο νησί λειτουργεί και ένα μικρό σχολείο, νηπιαγωγείο και δημοτικό, στο οποίο πηγαίνουν πέντε παιδιά. Όπως είναι φυσικό, η ζωή στη Θύμαινα δεν είναι εύκολή ούτε για τους μόνιμους κατοίκους ούτε για τους εκπαιδευτικούς. Φέτος, η Ουρανία Κάππου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών «για τον ζήλο και τον εθνωφελή τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντά της» στο ακριτικό νησάκι του Αιγαίου.