Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ιστολόγιο: Πλανήτης Δέλτα

Γεια σας παιδιά , από σήμερα και για την υπόλοιπη σχολική χρονιά μέσα από τον ''Πλανήτη Δέλτα'' οι μαθητές του Δ΄1, του 7ου δημοτικού σχολείου Κέρκυρας, αποκτούν το δικό τους χώρο έκφρασης στο διαδίκτυο.

Με καλές επιδόσεις στο σχολείο τα παιδιά με μεγάλους σε ηλικία πατεράδες

Μια χαρά τα πάνε στο σχολείο τα παιδιά που έχουν πατεράδες μεγαλύτερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα ήταν διαδεδομένη η πεποίθηση σε μερίδα ειδικών ότι τα παιδιά που οι πατεράδες τους είναι σχετικά μεγάλοι, δηλαδή πάνω από 50, είναι πιο επιρρεπή στο να εκδηλώσουν κάποιες ασυνήθιστες νευροψυχιατρικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Επιπλέον, κάποιες πρόσφατες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η μεγάλη ηλικία του πατέρα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη νοητική κατάσταση του παιδιού του.

Δωρεάν φροντιστήριο από εθελοντές καθηγητές

Το καλοκαίρι οι περισσότεροι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που εργάζονται στα δημόσια σχολεία κάνουν διακοπές. Μία ομάδα καθηγητών από τη Χίο ωστόσο επέλεξε να περάσει το καλοκαίρι διαφορετικά. Από την 1η Ιουλίου οι εκπαιδευτικοί παρείχαν δωρεάν διδακτική στήριξη στους μαθητές που πλέον φοιτούν στη Γ' Λυκείου.

Αντιμετωπίστε την ανεμοβλογιά

Τώρα το φθινόπωρο, τα παιδιά κυρίως έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανεμοβλογιά, η οποία συνεχίζει να κάνει θραύση σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς κάθε χρόνο μολονότι υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή της.

2ο συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών: "Νέες φωνές 2"

Ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ σας προσκαλεί στο 2ο συνέδριο των μεταπτυχιακών φοιτητών του ,με τίτλο "Νέες Φωνές 2", που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2011στο KΕ.ΔΕ.Α. (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη). Ώρα έναρξης: 15:30. Πρόγραμμα

Πρόσωπο: Ελένη Βαρδακαστάνη

Η φιλόλογος Ελένη Βαρδακαστάνη εργάζεται σε δημόσιο σχολείο στο Περιστέρι. Η καθηγήτρια δεν σταματάει να μεταδίδει γνώσεις και πληροφορίες στα παιδιά όταν τελειώνει το ωράριο του σχολείου, γύρω στις δύο το μεσημέρι. Το πρόγραμμά της εδώ και 12 χρόνια συνεχίζεται έως αργά το απόγευμα. Πηγαίνει σε ένα από τα σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού, στο Μοσχάτο, και βοηθάει αφιλοκερδώς στη μελέτη των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.

Εκδήλωση για τον Στρατή Τσίρκα

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Παπαθεοδώρου, ο καθηγητής στο Freie Universitat του Βερολίνου Μ. Πεχλιβάνος και η ποιήτρια M. Τοπάλη συζητούν με το κοινό τον αντίκτυπο που έχει στις μέρες μας το έργο του Στρατή Τσίρκα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107-109), την Τετάρτη 5 Οκτωβρίο 2011 (ώρα 7 μ.μ.).

Ένας γονιός... σε δύο ρόλους

Στο 21,9% του συνολικού αριθμού των οικογενειών με παιδιά, φτάνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΛΣΤΑΤ) και της Eurostat.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες, δηλαδή οι οικογένειες που αποτελούνται από έναν μόνο γονιό (συνήθως τη μητέρα) που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς μία στις πέντε οικογένειες είναι μονογονεϊκή, ενώ η δημογραφική έρευνα στην Ευρώπη αποκαλύπτει ότι 8% από τα 72 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 χρόνων, που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 5,62 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Vodafone: Ιστοσελίδα για την ασφάλεια των παιδιών και εφήβων

Η Vodafone δημιούργησε το bsafeonline μια αναλυτική και απλή στη χρήση ιστοσελίδα, από την οποία πλέον όλοι οι γονείς μπορούν να έχουν άμεση, ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου, αλλά και το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Ιταλία: 410.000 παιδιά σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν 410.000 παιδιά στον Νότο της Ιταλίας, με μόλις δύο στα εκατό στην Καμπανία και την Καλαβρία να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, δείχνει έκθεση της οργάνωσης για την προστασία των ανηλίκων Save The Children, που παρουσιάστηκε χθες στη Νάπολη.

Ο πλανήτης των ζώων στην καρδιά της Αθήνας

Το μικρό πάντα, η καφέ αρκούδα και η μεσογειακή φώκια δίνουν ραντεβού με τους μικρούς τους φίλους στην παιδική γωνιά του εμπορικού κέντρου Athens Heart για ένα ταξίδι στο ζωικό βασίλειο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, τα Σάββατα του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα στην προστασία των απειλούμενων ειδών μέσα από παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Μάθε παιδί μου... την αλήθεια

Από τι είναι φτιαγμένα τα πράγματα γύρω μας; Τι είναι ο Ηλιος; Γιατί υπάρχει ημέρα και νύχτα, χειμώνας και καλοκαίρι; Γιατί συμβαίνουν άσχημες καταστάσεις; Είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν;

Μείον δύο ελληνικά σχολεία η Πόλη

Με δύο σχολεία λιγότερα και με αριθμό μαθητών σε συνεχώς φθίνουσα πορεία άρχισε η φετινή σχολική χρονιά και για τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι αριθμοί θέλουν και κάποιο φιλτράρισμα, αφού εδώ και χρόνια γίνεται στα ελληνικά σχολεία της Πόλης λόγος για τρεις κατηγορίες μαθητών: Ελληνόπουλα, παιδιά αραβόφωνα και παιδιά από μεικτούς γάμους.

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακό ραδιόφωνο για νέους καλλιτέχνες

Ενα διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό, όπου νέοι ηλικίας από 12 ώς 18 ετών θα παρουσιάζουν τη δουλειά νέων καλλιτεχνών, προετοιμάζει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ).

8ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία»

8ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» (Αθήνα, 10-12 Νοεμβρίου 2011): Αφιερωμένο: στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη (1883-1959)
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο του συνεδρίου

Στο facebook από το... νηπιαγωγείο τα ελληνόπουλα

Πριν ακόμη μάθουν το… αλφάβητο μπαίνουν στον κόσμο του Ίντερνετ τα ελληνόπουλα. Πολλά από αυτά, μάλιστα, αποκτούν προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης - όπως το facebook - από το δημοτικό, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμη και από το νηπιαγωγείο!

Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας - Οκτώβριος 2011

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας εγκαινιάζει τη γνωριμία με τις υπηρεσίες και τις δράσεις της, για ομάδες μαθητών ή σχολικές τάξεις, με ένα "παιχνίδι θησαυρού".