Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Αγόρια και Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Δεν ταιριάζουν στα στερεότυπα και συχνά παραβλέπονται. Όταν σκεφτόμαστε τα άτομα που προσβάλλονται από τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε κορίτσια και σε νεαρές γυναίκες. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες κυριαρχούν αριθμητικά μεταξύ των ατόμων με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία και διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας). Αλλά οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής προσβάλλουν επίσης τα αγόρια και τους άντρες. 

Τα ποσοστά ποικίλουν, αλλά θεωρείται ότι το 1/4 με 1/3 των ατόμων με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι άρρενες. Και οι διαταραγμένες συμπεριφορές όσο αφορά το φαγητό αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό στους άρρενες. Επειδή οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής εμφανίζονται διαφορετικά στα αγόρια είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν από τους γονείς και τους γιατρούς. Το στίγμα είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο. Οι άντρες δεν θέλουν να συνδεθούν με ένα πρόβλημα που προσβάλλει κυρίως γυναίκες. Επίσης, οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να ομολογήσουν μια αδυναμία ή δυσκολία τους και να αναζητήσουν βοήθεια. 

Εκθεση-σοκ για τους μαθητές



Λειτουργικά αναλφάβητη κινδυνεύει να ολοκληρώσει το σχολείο μεγάλη μερίδα μαθητών. Δεκαεξάχρονοι υστερούν σημαντικά σε κρίσιμα μαθήματα του σχολείου, τα οποία αντιστοιχούν σε βασικές δεξιότητες για τη ζωή. Η αρμόδια αρχή του υπουργείου Παιδείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσα μέτρα, τα οποία να ξεκινούν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας & Παιδικού Βιβλίου ’18

Ανακοινώθηκαν οι Βραχείες Λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018 (εκδόσεις 2017): Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας, Ποίησης, καθώς και για τα Κρατικά Βραβεία: Δοκιμίου – Κριτικής, Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας, και για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, στις οποίες και κατέληξε η Επιτροπή.

Κομοτηνή: Τα «Κρούσματα»

Η Όλγα Χατζηδήμου, πρώην επιμελήτρια του Δικαστηρίου Ανηλίκων, όταν βγήκε στη σύνταξη σκέφτηκε να αξιοποιήσει όλη την εμπειρία που είχε με τους εφήβους. Στο δήμο Θερμαϊκό, όπου και κατοικεί δημιούργησε μια ομάδα εθελοντών ψυχολόγων και στη συνέχεια έναν εθελοντικό συμβουλευτικό σταθμό για οικογένειες εφήβων που έχουν δυσκολίες με τα παιδιά τους.

«Βάλε τη Ζακέτα σου» από το ΠΑΜΑΚ την Κυριακή στο Βασιλικό

Μια πρωτοποριακή διαδραστική θεατρική παράσταση, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, θα δοθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, στις 8 το βράδυ, στο Βασιλικό Θέατρο. Ο τίτλος της είναι «Βάλε τη Ζακέτα σου», ενώ θα την προλογίσει και θα την σχολιάσει ο αγαπημένος ηθοποιός, Γιάννης Ζουγανέλης.

Η νομική βάση της δράσης «Τσάντα στο σχολείο»

Έρευνα και αποκλειστικά έγγραφα για την αρχικά ελλειμματική νομική βάση της δράσης του Υπ. Παιδείας «Τσάντα στο σχολείο» και η διόρθωση μετά από έγγραφο της ερευνητική ομάδας.
 
Αλέξανδρος Κυριακίδης[1], Μαρία Φράγκου[2], Πολυξένη Σκουτίδα[3]

Εισαγωγή

Από τον Ιανουάριο 2018 και έπειτα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στα δημόσια δημοτικά σχολεία η δράση με τίτλο «Τσάντα στο Σχολείο», η οποία καθιέρωνε την «παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών» τουλάχιστον για δύο σαββατοκύριακα κάθε μήνα[4].

Αυθαίρετα τα κτήρια που δεν διευκολύνουν ΑΜΕΑ, ποινές για το Κτηματολόγιο

Υποχρεωτική θα γίνει το επόμενο διάστημα η διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν θα τιμωρηθούν καθώς τα κτήρια θα αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετα.

Άποψη: Σπύρος Σεραφείμ "0 Αγάπη μου, το ΥouTube μάς μεγάλωσε τα παιδιά – Το κατάλαβες;"

Πρέπει να καταλάβουμε πως είμαστε μπροστά σε ένα ψηφιακό χάσμα γενεών το οποίο όχι μόνο κάποιοι γονείς δεν το έχουμε αντιληφθεί, όχι μόνο δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, αλλά ακόμα το ψηλαφίζουμε

Χαμηλή παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά για σοβαρές ασθένειες

Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του εθελοντικού προγράμματος «Υγεία για Όλους», «σε 3.464 παιδιά Ρομά το 88,7% των παιδιών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Β’ και το 88,3 % δεν έχει κάνει καμία δόση εμβολίου MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας)». Παράλληλα, έρευνα «σε 3.460 γυναίκες Ρομά, διαπιστώθηκε ότι τo 82,3 των γυναικών καπνίζει και το 90% δεν θηλάζει».

Λάρισα: Εκδήλωση ανακούφισης/ ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ για εγγόνια και παππούδες

Δεκαεπτάχρονο Ελληνόπουλο στους υποψήφιους για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά

Υποψήφιος για το “ Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019” (International Childrens Peace Prize 2019)” είναι ένας νέος από τη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, που σε ηλικία 15 ετών έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, όταν δημιούργησε το πρώτο think tank εφήβων στην Ελλάδα, το “ Teens4greece”. Σήμερα ο Κωνσταντίνος είναι 17 ετών και σπουδάζει ως φοιτητής στην Αγγλία. Μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του είναι και ένας από τους νέους, που εκπροσωπούν τους συνομηλίκους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Επικερδής η αντιγραφή εργασιών

Υστερα από επίπονη αναζήτηση εργασίας στην πόλη Νιέρι της Κένυας, η Μαίρη Μπούγκουα στράφηκε στη συγγραφή «ακαδημαϊκών εργασιών» για λογαριασμό Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών φοιτητών. «Επρόκειτο για αντιγραφή. Δεν είχα, όμως, άλλη επιλογή. Πρέπει να βγάλω χρήματα», λέει η Μπούγκουα.

Κάτω τα χέρια απ’ τη Μελίσα!

Η αρθρογράφος Melissa Blake έχει συνεργαστεί με διάφορα μέσα -απ’ το CNN και το Cosmopolitan μέχρι τους New York Times- γράφοντας για θέματα σχετικά με τα ΑμεΑ (είναι και η ίδια ΑμεΑ), τις σχέσεις, το bullying, και το πώς αντιμετωπίζονται στο ίντερνετ οι γυναίκες.

Άποψη: Κώστας Γιαννακίδης "Μάθε παιδί μου κώδικα"

Τα σχολεία ανοίγουν και, ως συνήθως, συζητάμε για βιβλία και το βάρος της τσάντας. Οι γονείς σχεδιάζουν το περιβάλλον υποστήριξης των παιδιών. Θα αρχίσουν ξένες γλώσσες, χορό, σπορ. Αν τους πεις ότι θα ήταν καλό να πάει το παιδί να μάθει να γράφει κώδικα θα σε κοιτάξουν με μισό μάτι 

Άποψη: Γιώργος Μπάρμπας "Καλή χρονιά. Για ποιους; Για πόσους;"

Καλή χρονιά. Για άλλη μια χρονιά θα γεμίσει το διαδίκτυο από μας τους εκπαιδευτικούς με ευχές, με χαρούμενες φωτογραφίες με φωτεινά χρώματα, με νοσταλγία για την τάξη και τα παιδιά. Για να ακριβολογούμε, όμως, με νοσταλγία γι’ αυτό που εμείς βιώσαμε στην τάξη και με τα παιδιά. Πάντως, μια χαρούμενη ατμόσφαιρα για την επιστροφή, για τη νέα χρονιά. Μια χρονιά που θα συνεχίσουμε αυτό που κάναμε πέρσι και πρόπερσι και παλιότερα. Με μεγαλύτερη ίσως εμπειρία τώρα. Πιο έτοιμοι, έχοντας πλάι μας τη δουλειά που ήδη κάναμε, το εκπαιδευτικό υλικό που ήδη έχουμε δουλέψει.